Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 414
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
  • София
А имате ли представа защо така се разминават разстоянията? Одеве проверявах в Мапс-а от Бари до Полянино с влак, дава ми минимум 40 минути.

# 301
  • София
Сигурно зависи от влака. Ние като пътувахме си беше около 35 минути.

# 302
По разписание е 29-30 минути.

# 303
А имате ли представа защо така се разминават разстоянията? Одеве проверявах в Мапс-а от Бари до Полянино с влак, дава ми минимум 40 минути.
Толкова е, със сигурност не е 15-20 минути с влак, то и с кола не може толкова бързо да се стигне.

# 304
  • София
Аз толкова се оплетох вече да сравнявам маршрути, че ще започна наново. Grinning Проверявам в Мапс-а, Trenitalia и Flixbus, макар че ми се искаше да си изкарам карта за влаковете им и да се движа само с нея. А в самите градове как са разстоянията? Бари, Матера, Лече, Алберобело, Полянино? Там с какво е най-добре се придвижва? Изключваме кола под наем.

# 305
Карта не знам да има, а и са различни компаниите, в самите градчета пеша.

# 306
  • София
Честита Нова Година с пожелания за много вълнуващи пътешествия!

Нашите билети за Бари вече са купени, за последната седмица на Април. Сега на дневен ред е да намерим място където да отседнем с двете ни деца. ММ е категоричен, че иска да наемем кола и така да се предвижвамве. Трудно ли е намирането на място за паркиране и да търсим ли място за отсядане с паркинг? За какво да внимаваме при наемането на кола?

Ще бъдем за 4 нощувки и за сега съм набелязала  да посетим Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка и зоопарка във Фазано. Някакви дуги предложения какво можем да посетим?
Паркирането не е трудно, но все пак при наемане на място за отсядане е добре да има къде да се паркира. За нашия апартамент бяха написали, че се паркира в близост на улицата и нямахме проблеми. Но други места пише, че не е възможно паркиране. Не бих рискувала с такова място.

Иначе в градчетата има зона, в която изобщо не влизат коли (или е само за живущи), около нея има зона със сини места за паркиране, които са платени и веднага след това зона, в която има бели места, които са безплатни. На жълтите не се паркира, защото са за живущи. Винаги намирахме бели места на около 5 минути ходене пеша от пешеходните зони. Само в Матера и в Бари сме плащали паркинг, но бяха евтини. И в Лече, но там беше заради глупостта на мъжа ми. Simple Smile В Полиняно де Маре имаше безплатен паркинг извън градчето. Тъй като не намерихме място (заради някаква проява бяха забранили влизането с коли), мъжът ми ме остави почти до площада и паркира на въпросния паркинг. Жертва се само той да ходи около 15 минути в жегата. Simple Smile

Чистернино ми хареса повече от Мартина Франка.

На мен най-много ми хареса Матера, но не знам колко са ви големи децата. Там има доста ходене и то с непрекъснато изкачване и слизане.

# 307
Нашите билети за Бари вече са купени, за последната седмица на Април. Сега на дневен ред е да намерим място където да отседнем с двете ни деца. ММ е категоричен, че иска да наемем кола и така да се предвижвамве. Трудно ли е намирането на място за паркиране и да търсим ли място за отсядане с паркинг? За какво да внимаваме при наемането на кола?

Ще бъдем за 4 нощувки и за сега съм набелязала  да посетим Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка и зоопарка във Фазано. Някакви дуги предложения какво можем да посетим?

Предвижването с кола в онзи район дава редица позитиви.

1. Не се налага да отсядате в шумния Бари и да плащате неоправдано високите цени за нощувки там. Може да отседнете на тихо и спокойно място в друг град, при по-добри условия и да платите значително по-малко.
2. Можете да посетите много повече места, отколкото ако използвате градски транспорт.
3. Местата, които сте набелязали до момента (без зоопарка), с колата ще посетите за половин ден.

След нашето пътуване, реших да направя груба сметка на времето и сумите, които щеше да ни коства обикаляне на ЧАСТ (1/3) от дестинациите, които обиколихме с автомобил ако бяхме ползвали междуградския транспорт.

Наем + гориво за колата за 6 дни, излязоха съвсем малко повече от цените за билети за рейсове/влакове.
Разликата във времето, беше нещо от порядъка на 10 или 15 часа (прекарани повече в рейс/влак, отколкото прекарахме в автомобила). И това за 1/3 от дестинациите само, тъй като до другите 2/3 просто не си заслужава да се стига с автобус. Малки селца, които се обикалят за час.
Спестяването на ранно ставане, гонене на графици, тичане по гари и другите екстри идващи с ползването на влак/автобус, изобщо не ги коментирам. Тяхната цена е индивидуална за всеки.

За тези 4 дни ще можете да посетите и Матера, както и много други интересни места в района. Че дори Лече и района можете да стигнете при желание.

Безплатни места за паркиране извън по-големите градове и центровете се намират лесно. На до 5 минути пешеходно разстояние.

При наемането на кола:

1. Внимавайте за състоянието на колата, тъй като може да има драскотина, която да не видите, а впоследствие да бъде приписана на вас.
2. Внимавайте дали е заредена догоре като я взимате и алармирайте персонала ако не е.
3. Вземете застраховка (от външна компания или най-добре от самата фирма, ако не пречи по-високата цена), защото улиците в градовете са тесни, а шофьорите лоши. Фирмата, която отдава колата и платформата, която Ви насочва към фирмата, която отдава колата, предлагат различни застраховки. Тази от фирмата е най-безпроблемна, но и най-скъпа. Тази от платформата е същата като тази от външна компания, която сте купили самички. По-евтини, но при евентуална щета, трябва да се занимавате сами с документацията.
Моето най-голямо притеснение бяха щети на паркинг. Затова и избягвах да се бутам, когато паркирам и предпочитах да спра по-далеч, но да съм спокоен, че няма да заваря колата ударена.

Ако взимате кола Фиат. Алфа Ромео или Ланчия конкретно (а защо не и всяка друга за ваше спокойствие) - при взимане на автомобила от фирмата, проверете дали ключа влиза изцяло в ключалката на шофьорска и пасажерска врати, и дали отключва/заключва колата както трябва. Направете клипче.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 18:01 от w00x

# 308
Здравейте, моля за съвет. Ще водя дъщерите си на 17 и 15 г. за пръв път в Бари за 3 пълни дни, от които ще останат 2 за другите градчета. Колебая се,освен трулите в събота, да видим в неделя Матера или крайбрежните?

# 309
  • София
Това е строго индивидуално - те са съвсем различни със съответния набор очарование и емоции, които носят и дават.
Огледай ги - отгоре, снимки, стрийт вю и прецени. Няма верен отговор.
Аз за себе си в такава ситуация бих избрал Матера.

# 310
Ако е през зимата, определено Матера.

# 311
Тези трули в Алберобело са за час-два време.
При добра организация може да видите и още едно градче в този ден.
Иначе от всички градчета в тази част на Италия несъмнено Матера. Там дори ако имате възможност за нощувка.
Все пак бяхме в края на юни, сега не знам климатът как е.

# 312
Ние пък винаги си сядаме някъде за аперолче/ хапване и не можем да се вмъкнем в 2 часа на дадено място.   Simple Smile
 В Алберобелло на площадчето    сме пили страхотен аперол. Simple Smile
 Иначе и аз съм за  Матера .

# 313
  • Велико Търново
Здравейте! Откъде се купуват билетите за автобус от летището в Бари до Матера? От автобуса, онлайн? Спазва ли се разписанието, което излиза в гугъл?

# 314
Здравейте! Откъде се купуват билетите за автобус от летището в Бари до Матера? От автобуса, онлайн? Спазва ли се разписанието, което излиза в гугъл?

От кафене Dea или това до него. Имат различни разписания. Пътуването беше час , 10 евро. Но ни спря в някакъв квартал и оттам ходихме пеша до старата част около 40 мин. Ние ли нещо не разбрахме?! На връщане бяхме с влак и , макар да пътува 2 часа, ни беше по-удобно.

Общи условия

Активация на акаунт