Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 274
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
И аз подкрепям Diorela относно проверени разсадници. Сега влязох да да разгледам Института по Овощарство Пловдив - ами много беден асортимент. Жалко, явно като държавен не се развива особено.
Моите успешни дръвчета са от разсадника в горният ми пост. Всичко излезе такова, за което е купено. Госпожата, която обикновено е на телефон, е много компетентна и отзивчива.

Да допълня за праскова и кайсия - топлолюбиви, обичат много отцедливи почви. При мен въобще няма и да ги пробвам.

Aila, за поливането - според мен ще е проблем дъждуване на полянката плюс овощни. Или трябва да разчиташ само на дъждовете, а при суша да поливаш тревата ръчно, а дърветата - с капково.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 10:23 от sofyia

# 106
  • София
Добре че тук писахте за кореновата галова нематода, с ужас видях такъв корен на домат. От 5 изскубани. Наложих вето - само аз ще скубя и ще заливам локално почвата с вряла вода.  Писна ми да чета и да се притеснявам... Ще сея масово тагетис и невен и това ще е.

Айла, браво за чушките! Красивите и грамадни вкусни ли са?

# 107
  • София
Ако говориш за тези като капка, аз ги ползвах за люпеница и за миш -маш, така че не мога да кажа за вкуса, но надали са лоши.
Софи няма абсолютно никакъв шанс да поливам ръчно цяло лято полянката, по-скоро ще рискувам да си заминат ако трябва овошките и ще търся на нови друго място по-натам.

# 108
Момичета, много ви благодаря за съветите, информацията  и линковете Heart Exl Ще избера някой сорт от самоопрашващите се. Те не са много, 5-6 са на фона на около 40 използвани у нас, но засега не мога да отделя място за две дръвчета. Все още имам време да си избера сорта и след това надеждно място, където да се предлага този сорт. Кюстендилската хрущялка беше първият ми избор, но тя за съжаление е самостерилна. Съседите нямат череши, на 20-30 метра има вишни, в по-далечните вероятно има, но не ми се рискува. За сорта Лапинс, който е самоопрашващ се, се твърди, че бил добър опрашител за почти всички череши, но се споменава че плодовете са със сладко-кисел вкус и това малко ме възпира, да не излезе повече кисел, отколкото сладък...

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 13:33 от Кити Кет

# 109
И аз подкрепям Diorela относно проверени разсадници. Сега влязох да да разгледам Института по Овощарство Пловдив - ами много беден асортимент. Жалко, явно като държавен не се развива особено.
Скрит текст:
Моите успешни дръвчета са от разсадника в горният ми пост. Всичко излезе такова, за което е купено. Госпожата, която обикновено е на телефон, е много компетентна и отзивчива.

Да допълня за праскова и кайсия - топлолюбиви, обичат много отцедливи почви. При мен въобще няма и да ги пробвам.

Aila, за поливането - според мен ще е проблем дъждуване на полянката плюс овощни. Или трябва да разчиташ само на дъждовете, а при суша да поливаш тревата ръчно, а дърветата - с капково.

Все пак това са научни институти, не са разсадници. Основната им дейност е друга. Но действително държавата не ги обгрижва особено много и това е още една причина да ги подкрепяне с купуване от тях. Това подпомага издръжката им. Специално в този институт създадоха интересен хибрид между слива и кайсия - Стендесто. Май продават и такива фиданки.
Пловдивски учени кръстосаха слива и кайсия!
https://www.marica.bg/biznes-zona/plovdivski-ucheni-krastosaha-s … at-stava-za-rakiq

Както написах, сайтовете им не са добри, като на разсадниците, често не е включено всичко, което може д асе закупи от тях.

# 110
Двореца, смеем се с глас в колата на уточнението, публикувано още в заглавието на статията, *Става и за ракия" Отивам да си видя градината, не знам какво ще намеря, че имаше много бурен вятър предните дни

# 111
Онзи ден ми казаха нещо много интересно. Човек, гледащ домати, сподели, че имало гнездо с оси наблизо. Ужилила го една, ядосал им се и напръскал гнездото да ги унищожи. Малко след това се появили нападатели по доматите, вероятно тута. Счита, че осите са се хранели с ларвите и затова, докато е имало оси, не е имало тута.

# 112
Като се замисля, тази година нямах тута. Имах оси-грънчарки. Имам три лехи в двора, на неголямо разстояние, и много интересно, вредителите са различни.  Миризливките от задната леха не ходят в предната. Богомолката, която сви гнездо отпред във фасула, не ходи отзад.
Бера зелен фасул, като невидял е.  Магданозът също харесва това време.

# 113
Ние с множество гнезда на стършели и оси под покрива имахме и тута, и нощенка.
Явно нашите са вегетариантки 😂

# 114
Сега погледнах за видовете оси, явно има значение от кой вид са. Паразитоидните ги ползвали за биозащита, защото снасят яйцата си в тялото на вредителя и ларвите им го убивали.
Хартиената оса също била полезна, по-умна, не жилела без повод и изхранвала потомството си с гъсеници, затова била полезна и тя.
https://vrediteli.bg/vidovete-osi-jiveeshti-v-balgariq

# 115
  • София
И при мен има  много оси . Правят си гнездата или там както се казва в климатиците на едната къща. Пред нея са асмите . Имат си дом и храна .
А вредители имам от всичко ,много въшки пролетта. Имам и тута, и нощенка, и акари завъдих за малко , а миризливки има всяка година.

# 116
Приключих с моята градина за тази година. В неделя обрах чушки, пипер, зелени домати. Изкорених растенията, почистих.

За първи път ползвах мулчиращо фолио, доволна съм. Проблемът е, че котките си играеха с него и го накъсаха. Поне нямаше плевели под него. Догодина ще сложа навсякъде. Купих го от Тему.

Доволна съм от разсада черна капия, който купих.
Сама направих разсад сладки и люти рибки, чорбаджийски чушки, "Калифорния". Доволна съм, макар че през юни пострадах от градушка.
Зеления боб пощуря (догодина ще го сложа на капковото).
Сега ММ трябва да фрезова, аз ще сея овес за сидерат.
Малко снимки
Скрит текст:

Калифорния

Черна капия

Черна капия от друг продавач

Сладки рибки

Сиврия, мой разсад

Зелен боб, семена от Лидл

Чорбаджийски чушки
Това е част от продукцията чушки/пипер , напълних всичко една кофа 10л.
Без снимка са лютите чушки.

Скрит текст:

# 117
  • София
Фортина, голямо разнообразие от чушки! ✌️

Аз да "похваля" едни семена от Практикер. Лошото е, че съм хвърлила пакетчето, имаше шанс отзад да пише производителя.
Скрит текст:
Посях това

Излезе това и не знам какво е. По-горчив вкус, не е спанак категорично. Рукола с овални, леко нарязани листа ми излиза на снимки, но тези пък не са назъбени.

# 118
  • София
Има и такава рукола, освен просто да са сложили някаква снимка на посоки на твоето пакетче... 🤷‍♀️https://www.sortovisemena.bg/2740-rukola-kultiviranasg

# 119
  • София
Браво!
Аз съм доникъде с почистването, растенията са попарени и доматите изгниват на корените голяма част, но не стигам до тях. Бера си само малка кофичка за салата и това е.
Обрах всичкият патладжан в неделя и като се прибрахме мъжът ми забрави да го свали и после го закара в офиса с колата и от тогава досега е все с колело. Тоест патлаждана се разваля в гаража на офиса на половинката и съм бясна, а не е малко.
Патладжан последен Simple Smile Тази година ще я запомня като годината на патладжана.
Скрит текст:

Дойдох до село преди малко и мисля да набера домати за салата и ако мога да обера непопареният пипер и уикенда само да ги оскубем. Опитах един корен патладжан, но предвид че е почти колкото мен висок не успях.

Салатките, руколата  и спанака вече са поникнали. Трябваше салатите по-рано да ги метна, но все за нищо не остава време. Скоро ще ги пресадя, като изчистим и фрезоваме.
Скрит текст:

И да се похваля, хола на село е почти готов!
Пода е омаслен, остава да сложим цокъла, който сами си направихме от ламперия, а и дюшемето половинката сам го реди. Сглобихме дивана, а аз дори вече работя от него, като метнах един чаршаф за да може да си гушкам тукашният ми котарак, заради който съм дошла да го нахраня.

Стаята
Скрит текст:

Тук половинката умува как да сложи перваза точно

Дивана и аз с лаптопа на дивана временно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт