Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 292
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Дюлевата ракия е супер, но трябва да са добре узрели и ако са от по-дребните и силно ароматни.. Пробвала съм и домашна, и магазинска на Исперих. Повече ми харесва от крушовата дори, мен ленползват за дегустация, защото имам силно обоняние, а и не употребявам често алкохол, само по празници за наздраве (срамно ще си призная, че това лято съседите все измисля ха повод през две седмици, та май това ми беше най-алкохолното лято с 30-50 гр мента или джин Simple Smile 😀)

# 91
Днес на комшийката видяхме, че е цъфнала пак сливата. Каза, че за втори път й цъфти индийският люляк. Моята смокиня едната направи смокини. За първа година райската ми ябълка е почти готова за бране.
Та, исках да питам кога да си садя чесъна за зелен чесън?

# 92
Чесън сея през февруари. Една година сях през октомври - ноември, нападна го чесновата муха, доста загуби имах. Затова вече само през февруари сея.

Да ви покажа зеления боб, семена от Лидл, сорт "Сакса", доволна съм.
Догодина ще го сея на капковото и ще го загърля навреме и се надявам да имам по-богата реколта.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 93
При нас има дебела слана. Температурата е 0⁰ и се усеща като -2⁰.Сезона свърши. Надявам се на село да няма, че не съм обрала пипера още.

# 94
  • Перник
И при нас имаше слана тази сутрин. Според приложението на телефона, навън беше 1 градус. Вчера обрах 11 кг. зелени домати. Растенията покрих с агрил, след работа ще видя какво е положението.
Дюли и ние имаме тази година. Дървото е старо и ражда през година. Тази година се падаше да има плодове и има доста. Според мъжа ми са готови. Познавали се по семките - като станели черни, значи са узрели. И аз много обичам аромата им. Ям ги сурови и печени, правя сладко и компот.

# 95
  • София
Есенен отчет и от мен. И при нас е паднала слана тази сутрин, по данни от комшиите.
Изминалият уикенд правих  още една доза лютеница и малко кьопоолу.
Останаха ми за консервиране само малко домати и приключвам. Но от останалите ни само около 30-на корена домати съм предоволна! Първите плодове откъснах на 15.07, което в доста ранна дата за нашият район, и то за късен градински домат.
Обрах почти всички домати и пипер.  Оставих нарочно малко пипер и патладжан по върховете с идеята да ги завия с агрил, даже бях купила допълнително. Обаче не успях, не ми стигна времето. Следих прогнозата, според която щеше да започне да вали в 12 ч, но започна в 10.30 Simple Smile
Почти в дъжда посях едно пакетче спанак, а в цветната градина - по няколко нови луковични  лалета, нарциси и зюмбюли.
Извадих два корена дребнолистен босилек и го посадих в сандъче. Поувяхна, но на следващия ден се напери. Мисля да го пренеса към апартамента заедно с двата вида риган, за да имам свежи подправки зимата.

Вече имам и нова поникнала реколта - репички и рукола.
Скрит текст:
Реколтата от последните две седмици

Вече имам и нова поникнала реколта - репички и рукола..

Тази леха ми е дълга около 10 м. В момента са насяти репички, рукола, спанак. Имам малко не извадени от първите моркови, както и такива посяти на 01.08, също и от вечния кромид, джоджен. Ще насадя и марулки, по малко лук и чесън и ще я завия.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 12:38 от sofyia

# 96
Разчистваме и ние. Оставих само пипера, лютите чушки и още няколко тикви да доузреят, другото е оскубано. Все още няма слани тук, влажна и топла есен е. Ще приберем парниците уикенда, ако е сухо, ще пооплевя което успея. Ще извадим и компост колкото има да разхвърляме.

# 97
  • София
Объркала съм темите и съм писала в тази за градинаство.
Копирам  тук, а там ще коригирам.
Здравейте,
колко много сте изписали.
При мен беше малко лудница и в двора със зарзавата и покрай къщата, а и в офиса и ви изпуснах.
Надявам се ще мога да са включвам вече.
Пипера е слаба работа тази година, но имаше достатъчно за мен, а и все още си бера по една малка касетка чушки и домати за вкъщи.
Краставички има само тук там все още, но за салата стигат като цяло.
Много съм доволна от късните домати, които засадих в оранжерията. Момини сълзи, просто нямаше когато правих разсад семена и ги купих когато вече садях навън. Сега зрее първа китка и са доста големи. Догодина със сигурност ще повторя това, тъй като първите садени вече преминават , разболяват се и каквото се сетите. Не че няма изобилно количество домати все още, които се развалят по растенията, но не са толкова хубави.
Патладжани все още има ужасно много, Аспержите добре се развиват.
Извиках един човек за капково да даде оферта с вързан хидрофор, за да не се мъча и догодина с тези контейнери.
Поникна салата и спанак, които нахвърлях, да видим какво ще ги правя и тях.

Тиква Кестенка, която се е промушила от комшията вкъщи. Той я е садил и поливал, аз ще я бера с негово разрешение, но е огромна!
Скрит текст:

Различни сортове чушки
Скрит текст:

Май Слоново Ухо

Камба Бг Ратунд

Калифорния уондър

Жълт квадратен

Директен сорт Гигант, като капка с доста дебела стена.

Аспержите растат Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 13:23 от Aila

# 98
Здравейте! Някой има ли опит със засаждане на черешови дръвчета? Оказа се сложна работа с черешите, защото те били "самостерилни" и трябва да са поне 2 различни сорта, но същевременно и съвместими, за да се опрашват. Две изискват повече място, ще отнеме години докато започват да плододават, а не съм сигурна, че ще им харесат условията, защото на юг, на около 10-15 метра от мястото, където мога да ги сложа, има голям орех, а те били много чувствителни за светлина. На път съм да се откажа. Продават се малки дръвчета-джуджета, с които се чака по-малко и има повече места, където мога да ги насадя, но са скъпи и ако не се хванат - доста пари ще отидат на вятъра. Чудя се и се мая, ще се откажа може би, но ако някой може да ми даде съвет, ще съм благодарна.

# 99
  • София
Аз имам само една череша, около нас няма други череши и дървото ражда обилно, вече над 10 години.
Може някои сортове да са по-капризни, моята е купувана от Кюстендил (т.нар. хрущялка) и няма проблем с опрашването.

# 100
  • София
Аз имах две заварени череши, които поетапно през годините загинаха.
Миналата есен си купих две череши, едната беше 70 см висока, другата обаче една 30-40 см тънка пръчка. Червена и бяла череша са. Сложих и колче да я виждам да не я окосим. И двете череши към момента имат прираст много голям, над 150 см са вече, като тази ниската дори се беше изхитрила да цъфне, разбира се не задържа плод. Не знам дали догодина ще успеят да родят. Съседите имат череши, та като цяло реших да не се притеснявам за опрашването.
Да се оплача че райската ябълка я довърших след замръзването пролетта и после пръсканато с нийм. Кайсията в жегите уж я поливах също загина  и тя е садена с черешите, прасковата е жива. Чудя се и аз тази есен дали да купувам пак райска ябълка и кайсия да пробвам.
Я да ви питам за поливането на овошките. Момчето, което евентуално ще ми прави капково и поливна система твърди, че тъй като полянката ще се полива това ще е достатъчно и за дръвчетата ,които са на нея и не е нужно да се пуска отделно за поливане на тях. Какво мислите вие по въпроса, да настоявам ли отделно да си имат поливане за всяко дръвче?

# 101
  • София
Здравейте, да отговоря за черешите. Да, повечето сортове трябва да имат опрашители. Това важи и за ябълките. Има и нови сортове, които са самофертилни.
Отглеждането на череша изобщо не е трудно. Ако е на гол корен, а обикновено е така, се купува ноември, след листопад. Фиданките са първа година след присаждане. Влизат в плододаване на третата година.
Аз засадих самоопрашваща се, сорт Суит Харт: https://razsadnik-elit.com/sortove-chereshi/4eresha-sort-suithart.html. Късен сорт.Тази година набрахме две шепи череши.
 Всичките ми дървета съм подбрала да са средно рани или късни, защото в нашия район задължително падат късни слани. Цъфтят поне десет дни след тези на комшиите и оцеляват. Имам засега три круши (едната дано оцелее от пръскането с Нимазал), три ябълки и черешата. Две години садих праскова и не тръгна, вероятно й е много мокро напролет. Една слива също е наникъде, затова тази есен ще попълня с още една череша или вишнап и ябълка.
Черешата се оформя основно през първите четири години, после търпи и лятна разитба. Такава се прави само на череша и вишна.
Поливане - през първите две години - редовно, през летните месеци - по два пъти седмично. Това лято съм ги поливала даже по веднъж.
Не се препоръчва поливане с дъждуване категорично. Ще заболеят от гъбни болести. Само гравитачно или капково.
Пръскане - самото дърво рядко се напада от болести. Неприятели - въшки и плодов червей разбира се. Без грижи е невъзможно опазването.
За светлината - няма проблем да не се огрява цял ден. Лятното слънце грее отгоре. На ПЗ селото имаме две доста стари череши, които са на западната част на къщата. Раждат предоволно.
Скрит текст:
Ето го дървото в средата на юни. Оставила съм първите разклонения засега ниско, на 50-60 см от земята. Доста порасна този сезон.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 21:52 от sofyia

# 102
  • София
Софи напълно си права за гъбични болести и дръвчетата, но знаеш как са сред полянката моите дървета. Как точно да се направи, че да не се мокрят? Тогава няма ли част от тревата пък да изсъхне?
Пръскачки със сигурност ще има, защото след това лято всичко беше на слама станало и изобщо не изглеждаше добре, така че според мен искам не искам дръвчетата ще се мокрят. Ако им е достатъчна тази вода ще рискувам и ще ги пазя от гъбички и може да не усложнявам нещата все пак с отделно поливане, за да не им стане пък много...
Ако поръчваш от онзи разсадник, може ли да се включа и аз с няколко дръвчета?

# 103
  • София
Aila,  Кити Кет, да допълня мнението на Sofyia - младите дръвчета се поливат обилно - 10-15 литра на поливка, а това няма как да се постигне с пръскачката за тревата. В летните жеги се поливат често, поне по 2 пъти в седмицата. Не забравяте и торенето - пролет и есен първите 4-5 години е задължително, после - ако и когато се сетите Wink
За кайсията знам, че е хубаво в 4 края на дупката да се забие арматурно желязо - ф5 с дължина 40-50 см - тогава раждала обилно и живее по-дълго. Аila, aко садиш пак кайсия не пречи да опиташ.
В сайтовете на разсадниците обикновено пишат кой сорт череши с кой се опрашва и като съобразите - ранни/късни спрямо климата си избирате два сорта и садите. Или още по-добре самоопрашваща се, както препоръча София.
За черешата е важно корените да не са постоянно влажни, защото се разболяват и загиват - изберете място, където почвата се отцежда. Аз бях садила черешка на една долна тераса, където се оказа порядъчно влажно постоянно и тя започна да жълтее - сега ще я местя, за да я спася.
И последно - подбирайте си разсадника, от който си купувате дръвчетата, че много от тях препродават дръвчета от внос, които трудно се прихващат или не им струват подложките и дърветата имат къс живот.

# 104
Цитат
И последно - подбирайте си разсадника, от който си купувате дръвчетата, че много от тях препродават дръвчета от внос, които трудно се прихващат или не им струват подложките и дърветата имат къс живот.
+10

Според мен, най-добрите места за купуване на посадъчен материал, са нашите институти към Селскостопанска академия, с опит и традиции. Гарантирани са сортовете, подходящи са за бг условия, на правилни подложки, дават добра информация кои са подходящи за даден регион, също за отглеждането, когато съм питала. Ето някои - Институт по овощарство Пловдив, Лозаро-винарски в Плевен, ягоди -  Костинброд, май имаха и френско грозде, касис, малини, къпини, но не съм много сигурна,  институт по земеделие Кюстендил също предлагат плодни дръвчета, в Троян по-рано имаха френско грозде, малини  и др. Питайте ги какво предлагат, не всички имат добри страници, от които да се разбере какъв посадъчен материал продават.
Предполагам, че и опитните станции предлагат посадъчен материал.  Разгледайте сайта на СА, това са институтите.
https://agriacad.bg/bg/units/research-institutes

https://nursery.fruitgrowinginstitute.com/_m1167/%D0%90%D1%81%D0 … D0%B5%D0%BD%D1%82

https://iz-kyustendil.org/index.php?option=com_content&view=cate … Itemid=95&lang=bg

https://www.rimsa.eu/za-nas

http://ilv.my.contact.bg/index.htm
http://ilv.my.contact.bg/KATALOG_SORTOVE/index.htm
http://ilv.my.contact.bg/POSADACHEN%20MATERIAL.htm

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 23:17 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт