Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 639
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Моите разсади се съживиха след изнасяне на студено и определено дръпнаха за два дни . Добавих и малко пръст. Довечера ще направя нови снимки …
Засях си и цветните семена , миналата година успях да отгледам хубави разсади …
За краставици мисля, че е рано? За колко време става готов разсада от краставички ?

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 08:42 от driada

# 661
  • София
Добър вечер !
Аз днес  не се стърпях( вече си имам и тор ) и си насях семана на два вида люти чушки от стари сортове дето си ги пазя от татко. Домати Идеал и Червено сърце пак от тате. И любимите на децата сладки гамби три вида семе от Била и Кауфланд.
Малко са , но нали си обещах и по- малка да бъде градината тази година .
Остава Меделина , но не съм си купила семе , а ми е свършило.Аз умирам за червен домат и розови може и да не садя този път. Още го обмислям .

# 662
Обещах да снимам доматчетата .. Мисля н края на седмицата да ги полея с мая .. Според мен трябва още малко време преди пикирането

# 663
  • София
Супер изглеждат доматите! Определено вече са добре и им харесва мястото.
За пикиране определено е рано, първо трябва да кръстосат и да пораснат поне малко листата.
В обедната почивка днес ще ходя до село, да си нахрана котките и да нагледам разсада.
След работа, ако остане време планирам да насея част от доматите за навън.

# 664
Обещах да снимам доматчетата .. Мисля н края на седмицата да ги полея с мая ..
Полезно ли е да се полива с мая? Питам защото напоследък използвам един квас за хляб, който все се надува прекалено много и се налага да изхвърля част от него. И все го разреждам с вода и поливам градината с него Grinning И се надявам да е полезно за почвата. Без да прекалявам разбира се.

# 665
  • София
driada, чудни са доматките!
Ето един голям любител на доматите, ако желаете да гледате. https://www.youtube.com/@krasilaz/search?query=%D0%B4%D0%BE%D0%B … D0%B0%D1%82%D0%B8

# 666
Обещах да снимам доматчетата .. Мисля н края на седмицата да ги полея с мая ..
Полезно ли е да се полива с мая? Питам защото напоследък използвам един квас за хляб, който все се надува прекалено много и се налага да изхвърля част от него. И все го разреждам с вода и поливам градината с него Grinning И се надявам да е полезно за почвата. Без да прекалявам разбира се.
От миналогодишния опит установих, че маята им се отрази много добре, укрепва корените и въобще не боледуваха . Разтварям 1/3 (може и малко повече) мая в 1.5 литра вода с малко захар, престоява малко и поливам  . За кваза вероятно има същото действие ..

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:08 от driada

# 667
  • София
Нагледах вчера доматите.
Не успях да стигна нищо да насея, но изрових семената и реших какво ще слагам и трите почивни дни се заемам.
Два корена Ръгби са си заминали заради засушаването, но другите са дръпнали.

Скрит текст:

Пикирах ги миналата сряда и изглеждаха така:

А вчера точно седмица по-късно изглеждат така :

Надявам се да се пооправят като ги преместя в оранжерията от хола, тук не им е достатъчно светло.

Единият корен домат самонасял се в орхидеята най-накрая е задържал едно доматче.

Патладжаните също напредват

А това са лютите Пенис Чили чушки

Снегът навън почти се е стопил. Луковичките изглеждат ок.

# 668
Аз началото на февруари сях едни домати, но нещо изобщо не се развиват добре. Скоро ще станат на месец, а още не стават и за пикиране. Сигурно почвата не им харесва 🤷. Днес ще видя да взема Меделина  и почва и ще сложа още някакви.
Късно ли е вече за разсад батат ? Аз пак забравих да купя по-рано.

# 669
  • София
Моите домати са сяти на 25-ти януари вечерта, така че точно на месец са били вчера като ги снимах.
Първата година така не ми вървяха и моите домати и беше заради кофти почва. После и в същата почва пикирах, та пак не мърдаха и най-накрая като ги насадих в двора успяха да живнат.
Комшията също е пикирал вече домати за оранжерията и те са една идея по-големи. Насял е от неговият сорт домати, които харесвам и съм кръстила Пешо. Няма да ползва всичките поникнали и ще ми даде част, така че ще пикирам направо от неговите и няма да сея този сорт.

За батата ако бързо покълне не е късно. Сложи го на топло, особено ако е от магазина, иначе бавно никне или не никне поне при мен.
Аз тази година мисля да си спестя саденето на батат, да сложа малко сляпото куче на диета.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 13:50 от Aila

# 670
  • София
Аз пък съм разочарована мъжът (Жоро) дето ми носи тор се знаем от сто години той носеше и на тате. Но вчера си загребах от единия чувал да си я раздробя и е пълна с някакви ларви. Не става . Много са. Не съм имала никога проблеми до сега
Онзи ден като слагах първите семки нямаше нищо като гребнах от другия чувал
. Та днес изсипах всичко насадено да ги прегледам и после пак ги насадих. Поиграх си.
Ходих и до Лидъл и си взех чувалче пръст.
Хубава ли е почвата от там имате ли представа?
Aila , като разсаждаш доматите пак ли мешаш  купена почва с почва от двора ?

# 671
Аз ползвам почвата за разсад от Лидл, включително и тази година. Нямала съм проблеми.

# 672
И аз съм ползвала почва от Лидл, добра е. Сега до ползвам тази,която ми подариха моите родители. Чувалчето е голямо така че ще се мъча. До тук патладжана върви много добре. Дали ако разсадя ще му навредя?

# 673
  • София
puffeto пусни снимка на ларвите. Може и да не са проблем. Нормално е да има различни насекоми и ларви в естественият тор.

Аз също ползвам торф за разсад от Лидл като Fortuna последните три години, тази вкюлчително и съм доволна.
Напоследък процедирам по следният начин.
За домати или патладжан, които ще пикирам пълня кофа от маслини или сандъче за цветя с моя пръст, важно ми е да не е плитък за да не изсъхва бързо, тъй като не живея там където е, след това слагам само торф тънък слой, поливам, слагам семената, още един слой торф, натискам хубаво с ръка, след това поливам и завивам с найлон докато не поникне.
Същото прилагам и за пипера, който си стои там докато не го насадя навън. Тази година съм решила разсада пипер да е направо в оранжерията в земята, да видим какво ще стане.
Когато пикирам вече практикувам смесване на моя пръст, хабаво фрезована, ако има и от къртичина и торф от лидл. Навремето слагах и перлит, вече не. Като съотношението  не мога да кажа какво е, зависи и колко торф имам, но тъй като пикирам доста домати обикновено гледам все пак и разхода на е не е прекален за торф. Според мен така и самите растения се подготвят и за почвата където ще отидат и адаптацията е ок.
Тази година първите пикирани домати са само в торф, заради снега и се случи проблема с бързото изсъхване, но нямах избор тогава. Останалите , които още не съм насадила със сигурност ще ги пикирам в предимно моя пръст.
Мога да пробвам да поливам тази година с мая растенията, но предни години, само ако повече време стоят в постоянният си съд и почнат да изчерпват запасите си, поливам отвреме на време с течна биотор.

# 674
Намерих най-накрая домати Меделина 😆. На две места търсих и нямаше, накрая отидох в друга агроаптека и намерих, ако се бях забавила 2 минути и от там нямаше да взема, жената затваряше. Взех и пурпурно сърце и Розамакс. Купих и 2 батата от Била ще се пробвам да видим ще стане ли нещо.Взех и някаква почва от там да видим кво ще стане тази година. И 2 пакетчета салати и семена за цветя си взех 🤭.
Видях във фейсбук, че бяха показали, че има  чери Мила в Кауфланд и забравих да купя, а и там бях. Тия дни мисля да сея и аз нещо. Смятам и да кисна семената.
Баба ми и тя тези дни е сяла домати и се притеснява, че много била закъсняла тая година с разсада.

Трябва ли да режа  дъпето на батата или така както са да ги сложа в чаши с вода?

Общи условия

Активация на акаунт