Спешна помощ могат ли да искат пари?

• 1 127
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте, имам въпрос по отношение на това, кое е допустимо и кое не при викната линейка (спешна помощ). Медицинските лица имат ли право да искат пари за "пренасянето" на лице от дома му до линейката. Става въпрос за възрастен мъж със счупен крак. Въпросните "хора" са поискали 100 лв, за да го придвижат до линейката. Това нещо нормално ли е? До коя институция може да бъде подаден сигнал?

# 1
  • София
Не всяка линейка е на спешна помощ. Какво сте извикали - 112 или линейка за транспортиране на болен? Ако е второто, то най-често те са платени, да.

# 2
Здравейте, имам въпрос по отношение на това, кое е допустимо и кое не при викната линейка (спешна помощ). Медицинските лица имат ли право да искат пари за "пренасянето" на лице от дома му до линейката. Става въпрос за възрастен мъж със счупен крак. Въпросните "хора" са поискали 100 лв, за да го придвижат до линейката. Това нещо нормално ли е? До коя институция може да бъде подаден сигнал?

Ами медицинските специалисти не са докери.
Да, имат право, особено ако, както горе са обяснили, че зависи каква линейка сте извикали.
Всеки труд се плаща. Можеше да намерите 2-ма роднини, съседи, приятели и да помогнат, докато чакахте да минете гратис за всичко.

# 3
Жената ясно е уточнила в скоби, че става дума за спешна помощ.
Според мен нямат право да искат пари. Касова бележка издадена ли е? Може би и хубаво да напишете едно писмо до Министерство на здравеопазването, с копие до директора на въпросната болница.
Аз лично бих написала и два-три реда на някоя телевизия.
Скоро гледах във ФБ как в една болница са взели на жена 150 лева за вадене на кърлеж. Издали са й само квитанция, без касова бележка. Колкото да е скъпа тази манипулация, 150 лева за вадене на кърлеж ми идват малко въз много.

# 4

Да, имат право, особено ако, както горе са обяснили, че зависи каква линейка сте извикали.
Всеки труд се плаща. Можеше да намерите 2-ма роднини, съседи, приятели и да помогнат, докато чакахте да минете гратис за всичко.

Роднините надалеч ,приятелите докато дойдат....,съседите са всички нови,дори не ги познавам.
Какво да направя в спешен случай с майка ми /82г./например ?

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 21:53 от FBID100001745220325

# 5
  • Варна
Няма нужда да познавате съседа за да звъннете при спешна ситуация и да помолите за помощ. Утре и на него може да му се наложи.

# 6
  • INFJ
Не е работа на приятели и съседи да разнасят спешни случаи по етажите, сякаш чували с картофи ще мъкнат. Има ситуации, в които човек трябва да остане неподвижен докато не дойде помощ. Не ми се струва нормално да искат пари за такова нещо.

# 7

Роднините надалеч ,приятелите докато дойдат....,съседите са всички нови,дори не ги познавам.
Какво да направя в спешен случай с майка ми /82г./например ?

Що пък да не се очаква от лекарите да са и носачи?
Търсите си вариант.

# 8
  • София
Не, не трябва
Скоро ни се наложи - помогна санитаря от линейката, не поиска и не дадохме.
НО преди няколко години бяха искали от спешна помощ и моят мъж беше дал.
Не е редно да се искат.

Може да пуснете оплакване (не знам къде, може би медицински надзор)

# 9
За това няма да има лекари в линейките. То по принцип и не трябва да има, но това е остатък от социализма.
Защото пациентите и най-вече близките им третират лекарите като измет, която е длъжна да върши неспецифичен труд като мъкнене на хора по гори и паланки, по стълби, кошари и10 етажни блокове без асансьор.
Аз пък имам приятелка лекар, която се измести от Спешната, макар да имаше огромно желание да събира опит с различни случаи. Отдадена до край на работата си, неспяща по 36 часа само и само да се покрива графика.
И казва аз съм 50 кила и отивам на адрес, а там примерно мъж 110 кила или жена 70 кила и те очакват аз да ги вдигна на гърба си и да ги занеса до линейката. Като кажа , че няма как да стане се сърдят и вдигат скандали.
И така Спешната загубиха един всеотдаен лекар, който отиде в частна болница и се чуди коя дестинация да хване в свободните си дни. За това и гражданите загубиха, но всеки вижда треската в чуждото око, а гредата в своето не вижда.
Реално дори да отиде лекар 70-80 кг пак няма да се справи.
За това разумните хора се подготвят, търсят съсед, близък, поне един чифт ръце повече.
За многознайковците във форума специалисти по жалби и сигнали, може ли да покажете поне един закон, където да е споменато, че лекар в линейка е длъжен да пренася пациентите.
Не се мъчете, няма такъв закон и лекарят не е длъжен.
Лекарят е длъжен по закон да окаже медицинска помощ на пациент, като дори не е длъжен да контактува с  близките или да дава каквато и да е информация на близки по телефон, в личен разговор или както на близките смятат, че им е удобно и нещо им се дължи.

# 10
  • INFJ
На мен това ми звучи, като проблем на спешна помощ. Очевидно се налага да се пренасят хора от едно място до друго, и очевидно близките не могат винаги да осигурят други хора. Може да няма други хора наблизо, може ти самият да си в безпомощно състояние и да звъниш за помощ, в този момент трябва да си търсиш и носачи ли?

Има състояния, които могат да осакатят човек доживот, ако го помъкнеш на някъде, а той трябва да бъде обезопасен адекватно преди да бъде преместен. Дори да намериш съсед или приятел, това пак не означава, че трябва да го мъкнеш по етажите преди да е дошла линейката.

# 11
  • Варна
Става въпрос СЛЕД като дойде линейката. Колкото пъти е идвала линейка в нашия вход за възрастен комшия, все са се организирали мъжете от входа да го пренесат.

# 12
Това с пренасянето от съседи е най-голямото безумие, което съм чувала. Не съм видяла в чужбина или по филм да тръгне някой да вика съсед. Ами ако няма съсед? Ако не искат? Ако са стари хора и не могат? Още повече, че ако човека е със счупено, може и гръбнакът да му повредите и да му навредите.
Не е работа и на докторката да мъкне, има си фелдшери. Идват трима - лекар и двама с носилка. Вече дали и колко струва, е друг въпрос. В някои държави е безплатно, в други се плаща. Но трябват трима за адрес.

# 13

Изключително безсмислен коментар. Какво значи "каква линейка сте извикали". Ако беше повикана частна линейка щях ли да задавам този въпрос. Човек със счупен крак/тазова кост не може да се мести току- така от случайни хора. За това са медицинските лица. И не, не е издавана "касова бележка". Никой не е чакал да мине "гратис". Здравните осигуровки се плащат, за да знаеш, че си осигурен за такива ситуации. Моля, ако нямате нещо полезно да кажете, не се опитвайте да допълните разказа ми. Благодаря

# 14

Здравните осигуровки се плащат, за да знаеш, че си осигурен за такива ситуации. 
Доста хора не са наясно, какво покриват здравните осигуровки.
И не, не покриват носене на болният от 5 етаж до линейката.

Общи условия

Активация на акаунт