Спешна помощ могат ли да искат пари?

• 1 353
  • 24
  •   1
Отговори
# 15

Здравните осигуровки се плащат, за да знаеш, че си осигурен за такива ситуации. 
Доста хора не са наясно, какво покриват здравните осигуровки.
И не, не покриват носене на болният от 5 етаж до линейката.
Добре, ако човекът живее сам, в безсъзнание е и не бива да се мести от неспециалисти какво правим? За какво е тази спешна помощ, ако не да транспортира болният до болницата, докато му оказват първа помощ? Ми то тогава, като ще е така, за какво е тази линейка. То и съседът може да го метне в колата и ако оцелее - оцелее.

# 16
Съжалявам, че не мога да се включа с конкретен отговор на въпроса, но не можах да остана безучастна пред космическите абсурди, които се избълваха от някой, който подозрително звучи като свадлив лекар в бърнаут и му е време да си вземе дълга почивка или направо да смени попрището.

Лекарите не били докери и носачи? Лекарка напуснала Спешната помощ, защото й вдигали скандали, че не може да носи? Ще ме разплачете. Лекарите да насочат цялата тази енергия към държавата, която ги е докарала до това положение, а не към безпомощни пациенти. Човек, щом е стигнал до Спешната помощ, не е в състояние сам да се премести, нито да организира близки/случайни хора да го пренасят по етажите. Замисляли ли сте се какво им е на хората в една такава ситуация? Не стига, че са стресирани от проблема, за който са звъннали, ами и се оказва накрая, че като дойде Бърза помощ, пак има пречки пред решаването му… Ами, и аз щях да вдигна скандал, ако ме боли или имам друг проблем и някой ми обяснява, че това не му било работа. Успокояването на пациента в такава ситуация също е работа на лекаря, напук на масовото неразбиране на това в България.

Какво покриват здравните осигуровки също е проблем на държавата, не на пациентите. Факт е, че мнозинството от хората плащат без да ползват. Има години, в които цялото ми ползване на здравната система е било един болничен. Останалите пари къде отиват? Всички трябва да търсим сметка на държавата за неразбориите в здравната система.

НО е изключително гнусно, отблъскващо и непрофесионално да се подхожда с такова огромно неуважение към пациентите, с каквото се подхожда в България. Много сме разглезили лекарите и резултатите са видими. Съжалявам, но това е професия, свързана с неприятни по един или друг начин ситуации и на който не му харесва или не издържа на стресовата среда е свободен да хване пътя. И не ме репликирайте с дежурното “Кой ще ви лекува?”, защото и сега няма кой. Некадърността и безхаберието са масови, работи се с методи отпреди 30-40-50 години, за сметка на това всеки е надлежно одрусван за всичко, за което може да му се поискат пари, доплаща се къде под масата, къде защото касата не покривала това или онова. Тя какво покрива въобще аз не знам… Ако ще е така, да се закрива касата, да става частно всичко и да се приключва, поне да си знаем, че навсякъде всичко е търговия и толкова.

Това е причината българинът масово да стои много далеч от здравната система дори при крайна нужда. От една страна е финансовият фактор, от друга отвратителното отношение и липса на компетентност, с които се сблъсква на всеки ъгъл. Добрите лекари няма да го кажат открито, но са на абсолютно същото мнение, защото са залети от пациенти и постоянно им се налага да оправят последствията от работата на “колегите” си.

# 17
  • на брега на морето
НО е изключително гнусно, отблъскващо и непрофесионално да се подхожда с такова огромно неуважение към пациентите, с каквото се подхожда в България. Много сме разглезили лекарите и резултатите са видими. Съжалявам, но това е професия, свързана с неприятни по един или друг начин ситуации и на който не му харесва или не издържа на стресовата среда е свободен да хване пътя.
През ноември м.г. мъжът ми се подхлъзва в двора на кооперацията, пада и разбива главата си. Съседите се струпват и викат линейка, която спира точно пред вратата на двора, но на отсрещната страна. Доктора не го обездвижва, не прави нищо и отказва да нареди да докарат носилката през платното. Дъщеря ми му спретва скандал и чак тогава докарват носилката, просто я добутват няколко метра по паважа до двора. После й се извинил. Падането е било толкова тежко, че сега той няма парче от черепа.

Скрит текст:
Много сме благодарни на всички, които бяха до него в "Пирогов" от приемането до изписването - санитари, рентгенолози, сестри, лекари, проф. Габровски, д-р Емилов.

# 18
В този форум може да се начете човек на всякакви ужасяващи случки на лекарско безхаберие… Пак добре, че лекарят накрая се е извинил. Аз не съм медицинско лице, но никога няма да ми хрумне да карам човек да се мести или да очаквам немедицински лица да го местят след тежък удар на главата. Той може да е дезориентиран, да има проблеми с координацията, всичко е възможно. Едно такова преместване може да е и фатално. Радвам се, че все пак сте срещнали и адекватно отношение накрая и проблемът е намерил решение. Пожелавам много здраве на Вас и съпруга Ви и минимални срещи с лекари.

# 19
  • на брега на морето
Много Ви благодаря за добрите пожелания.

# 20
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Скоро се наложи да се изнесе 100кг човек и то от пърия етаж на блока. Фелдшерката от линейката попита има ли кой да помогне. Бяхме 2 жени. Извика си жената пожарната служба. Изчакахме, че гасяха пожар в съседно село. Дойдоха 3ма яки пожарникари, натовариха на една мека носилка и свалиха. Никой нищо не е искал да му се плаща.

# 21
  • София
Но пък спешната помощ да е само мерене на кръвното, кръвна захар и ЕКГ е несериозно.

Свекървата с явен инсулт, час и половина чакане на линейка и после лекарката - ами добре си е вика.
Жената лежи парализирана на половина, в гърчово състояние ...
Добре че се видя, че ЕКГ-то е лошо, та лекарката се убеди, че е за болница.
И да - свалихме я заедно със санитара, един тинейджър и един случайно попаднал наблизо съсед.
Пари не искаха, но и да искаха, нямаше да дадем.

# 22
Едно е да окажеш помощ, а съвсем друго е да плащаш.

# 23
  • Пловдив
Разбира се, че носенето не е работа на лекарите, освен другото не всички от тях са физически способни на това, но неадекватното в темата е не оплакването , а на оплакване като в първия пост от темата да се отговаря с "ти какво очакваш, лекарят ли да те пренесе".
Айде, нека да няма носачи във всяка линейка, но поне още от обаждането на 112 да са се поинтересували за преценка ще стане ли нужда от носене.
Втрещи ме очакването всеки болен да си има подсигурен носач или в краен случай сто лева за носенето.
А това с отказа носилката да се откара до двора е... не смея да кажа "за бой", защото боят за съжаление се случва обикновено на невинни, а не на такива.

# 24
По-добре е да се плаща, но да имат екипи за носене. Нито медицинските екипи имат вина, нито пациентите, самата система не е както трябва. ЗК има бюджет за излишни чиновници, а няма ли пари за санитари, даже да не са във всяка линейка, да има по един екип на смяна.

Общи условия

Активация на акаунт