Мнения за гимназии в Пловдив - 5

• 31 865
  • 557
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
И ние нямаме идея, за първа година ще имат учебници. Освен раница и муле трябва да купя 😂

# 91
В какъв смисъл ще имат учебници? В смисъл ,че досега бяха само с хромбуци  ,а от тази година и хромбук,и учебник ще им дадат ,защото са безплатни ? То те и да имат физически учебници надали ще се носят в упилище.

# 92
  • Пловдив
Точно. Не знаем кое, къде ще се ползва. И откъде и как ще учат. И как ще пишат и пращат домашни. До сега всичко беше през хромбук. Макар че с това работно време не вярвам някой да се преучи. То няма и как да стане. Сори, ама в 16.30 да се прибере, след цял ден висене на чина, и аз да я юрна да учи. Мне, мерси......Предпочитам да отиде да спортува. И то ще стане 19-20 часа.....да започва да учи. До кога? До полунощ? Заради някакви недомислици. Значи АГ започват в 7.30 и свършват в нормални часове. ЕГИВ все още чакам някакво обяснение. Няма! Нито на сайта. Нито има съобщение за родителска среща. Пълно безхаберие. Ходи мотивирай десетокласник, че те, децата, не са глупави. Особено като ги гъбаркат така.

# 93
  • Пловдив
Някои класове са с хромбуци,други са с учебници,така че изчакайте първия учебен ден. Нямате ли информация в този клас как са били досега?
Ако са с учебници и детето ще е 9 или 10 клас,ще трябва по-стабилна раница,защото предметите са много.

# 94
Аз ще споделя лично мнение ,но то е провокирано от нашия си опит и " свикване" . В чужбина моят ученик запичваше в 8:20  и свършване в 15:40  и честно казано добре си беше за него. Руската от едно време си започва по- късно ( едно време в 7,45,но ставаше едно блъскат и счупване на ученици по автобуси и по пътеките към училищата ,посе за свършване пак така ). И лудница предпочитам да тръгва по- късно . Но то всичко е до самия човек как предпочита ... Въпреки всичко училището ги решава тези неща.

# 95
Точно. Не знаем кое, къде ще се ползва. И откъде и как ще учат. И как ще пишат и пращат домашни. До сега всичко беше през хромбук. Макар че с това работно време не вярвам някой да се преучи. То няма и как да стане. Сори, ама в 16.30 да се прибере, след цял ден висене на чина, и аз да я юрна да учи. Мне, мерси......Предпочитам да отиде да спортува. И то ще стане 19-20 часа.....да започва да учи. До кога? До полунощ? Заради някакви недомислици. Значи АГ започват в 7.30 и свършват в нормални часове. ЕГИВ все още чакам някакво обяснение. Няма! Нито на сайта. Нито има съобщение за родителска среща. Пълно безхаберие. Ходи мотивирай десетокласник, че те, децата, не са глупави. Особено като ги гъбаркат така.

Абсолютно, дневният режим в Руската е ужасен. Всеки иска да почва по-кусно училище, но някой замисля ли се кога ще свършат учениците. Като се приберат в 15:30, кога да обядват, кога да учат, спортуват, но не забравяйте, че трябва и време за почивка. Като почват учебните часове в 9-10, никое дете няма да стане да учи сутринта. С по-късното почване се насърчава по-късното лягане. Като знае, че утре трябва да стане в 5:30 и да пътува, ми ще си легне по-рано. Така се учи и на дисциплина, и на това да си правиш сметка.

# 96
  • Пловдив
Тук не е чужбина. Много деца ходят доста по-рано, защото родителите ги транспортират преди работа, поради неработещ градски транспорт. И сега вместо да чакат час, ще висят два часа! Двете гимназии, в една смяна, е още по-абсурдно. Но го разрешиха! Разлика с един час е нищожна, вече писах защо. Градските автобуси пак няма да се справят. Виждам задръстванията по моста от терасата, брутални са, въпреки разминаването. И пак ще е така. Не разбрах защо ЕГИВ е потърпевша. Те винаги са били само първа смяна. Да, отчитам започването в 8, съгласила съм се с това. Но в 9 е прекалено. И то като се редуват. Биологичният часовник се бъгва тотално. Хич не ми дреме. И няма да съм само аз, убедена съм. А, аз бях взискателен и изискващ родител. Вече не съм. И не съм убедена, че училището може само да ги решава тези неща, без да ги съгласува с МОН, РУО и т.н. отговорни институции.

# 97
  • Пловдив
ЕГИВ в нищо не е потърпевша. Поне от 7 години, от както аз следя тази тема, започват в 8 и свършва 7ми час в 14,35. Винаги на една смяна, винаги по 45 минути.  В момента,  най-вероятно заради ремонта,  нямам друго обяснение, тук една майка се оплаква,  от странна програма на десетокласници, а именно със стартиране от втори час. Нека видим далини какво ще и отговорят, преди да анатемосваме цялата гимназия.

# 98
  • Майничка
От Наредба 10 за организацията на дейностите в образованието:
...
Чл. 6. (1) Учебният ден включва учебните часове и почивките между тях.
(2) Учебният ден започва не по-рано от 8,00 ч. и приключва не по-късно от 19,30 ч.
(3) По изключение от ал. 2 учебният ден може да започва не по-рано от 7,30 ч., когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само преди обяд.
(4) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2023 г.) Освен в случаите по ал. 3 учебният ден може да започва не по-рано от 7,30 ч. след решение на педагогическия съвет на училището и положително становище на обществения съвет. (това е промяната, която използва ЕГ Пловдив)
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 105 от 2023 г.) Началото и краят на учебния ден за всяко училище се определят със заповед на директора на училището преди началото на всяка учебна година.
...
Т.е., начало от 8.55 в някои дни не е в нарушение на нормативната уредба.
Естествено, че е за срока на  ремонта и естествено, има алтернатива - двусменен режим.

# 99
  • Пловдив
Чудесно. Но дали форумът е мястото да го научим или е редно това да бъде обяснено, първо на децата. и после публикувано на сайта на гимназията, обосновано и аргументирано. Не виждам как този един час ще реши недостига, евентуално заради ремонта, на класни стаи..... Та точно този аргумент малко издиша. Ако някой си беше направил труда официално да обясни, ама не би.....Чудесно е също, че ръководството, без дебат с родителите, може да прави каквото си поиска. Без обяснения, без срокове на въпросната заповед. Всъщност можеха точно заповедта да сложат в сайта на гимназията.

# 100
  • Майничка
Коментираше се графикът на 10 клас, затова проверих какъв е. Явно учениците, които ще учат по този график (след като се коментира), вече са били уведомени, както и класовете, които ще се въртят на кабинетна система.

# 101
  • Пловдив
Гаргамела, много благодаря. На сайта все още е старото разписание. Децата са попитали каква е причината, отговор не са получили. За кабинетна система също нямат информация, до сега учеха само в една класна стая. Дъщеря ми предпочита двусменен режим, вместо сегашния, но каквото, такова. И колкото, толкова. Една пропиляна година. Аз няма да позволя да се учи до посреднощ, не че тя ще учи до тогава. 😜

# 102
  • Пловдив
Кабинетно ще се въртят всички 8ми класове,  без двете немски, за да не се въртят всички останали,  така беше обяснено на родителската. Аз лично, като родител на дете, което от 2ри клас е на смени и пътува, прибира се в 20 часа посред зима, триста пъти предпочитам да са на кабинетна система, отколкото на смени. Не съм вярвала, че критерия едносменен режим ще ми е приоритет при избора на гимназия,  но е факт!

# 103
  • Пловдив
Кабинетно ще се въртят всички 8ми класове,  без двете немски, за да не се въртят всички останали,  така беше обяснено на родителската. Аз лично, като родител на дете, което от 2ри клас е на смени и пътува, прибира се в 20 часа посред зима, триста пъти предпочитам да са на кабинетна система, отколкото на смени. Не съм вярвала, че критерия едносменен режим ще ми е приоритет при избора на гимназия,  но е факт!

Включвам се с леко уточнение за ЕГИВ. От осмокласниците не само немските паралелки няма да са на кабинетна система, има и други класове, включително и класът на дъщеря ми, лично директорката ни го съобщи.
Още нещо, бях обещала да пиша за програмата- всички часове започват в 8.00.
Аз също съм завършила руската, още по мое време само първа смяна, 7.45 започвахме, на кабинетна система. Какъв е проблема за кабинетната  система?
П.п - и аз не съм фен на втора смяна/ голямата ми дъщеря завърши ЕГ- няма такава гадост втора смяна в 19 45 зимата да чакаш градски транспорт или да започваш втора смяна в 11.30- това значи да излезеш в 10.30.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 22:55 от vany6a

# 104
Айде от утре сутрин с песен.
Моя се прибра от футбол преди малко, питам как ти се стори новото училище, той ми вика класната стая е като затвор 🤣🤣🤣🤣🤣
ММ има лекции още 3 седмици, та моя получава бонус шофьор сутрин. Макар, че ММ ще трябва да тръгва 1час по-рано, поне докато е там ще го кара, след това едно кафе ще пие в университета и така.
Донесъл е бележка за социалните, утре ще видя да пусна за тая помощ.
Купила съм му бонбони, сладки, соленки за утре, че ми е рожденик. Става на 14г и дава зор веднага да се отива за лична карта😉🙂. Неговата за пътуване всъщност е до утре, та ще вадим нова.

Общи условия

Активация на акаунт