БЪЛГАРСКИ ПОЩИ - НЕДОСТАВЕНИ ПРАТКИ И ПИСМА!

• 2 749
  • 11
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,

Имам проблем с "Български пощи" АД и не знам как да го разреша.

Историята ми накратко е следната - моята месторабота е в чужбина, но постоянното ми местожителство е в България. Регулярно получавам писма от различни институции - здравно-осигурителна каса, банки, понякога от работодателя ми. В началото на годината смених адреса си и откакто го направих съм получил само две или три писма. Когато се обадя на подателите и ги попитам дали са ми изпратили писмото, което очаквам, отговорът е или че то им е върнато, или че са го изпратили и ми казват точно датата на изпращане към България, но... с подробността, че аз не съм го получил. Пощенската ми кутия се заключва и е на достъпно за пощальоните място.

Обаждах се в пощенския клон. Помолих ги да проверят в системата им дали на мое име е пристигало някакво писмо и колко пъти са били връщани писма на мое име на подателите. Отговорът винаги е че при тях нищо не се е получавало. Ако нищо не се получавало, как все пак получих тези три писма?! Оставих си името, телефона и адреса с молбата, ако пристигне нещо да ме известят и ще отида ако трябва лично да си го взема. Служителката, с която говорих в пощенския клон ми обясни с доста назидателен тон, че имало два вида писма - едното препоръчано с баркод, а другото - обикновено. Ако ми пращали обикновени писма, все едно това не било нищо и не фигурирам в системата им. Заради това тя не можела да ми помогне и ако съм искал да си получавам писмата - да са препоръчани. Аз останах изумен. Тя едва ли не ми каза, че едните писма, понеже са обикновени, ако искат ще ги доставят, ако не пожелаят - не, а другите ги доставят понеже били с баркод.

Аз няма как да се обадя в банката ми в Германия или здравната каса и да им заявя, че искам точно на мен да ми се пращат препоръчани писма, тъй като "Български пощи" решават, че "обикновената" поща е прекалено обикновена, за да бъде доставена.

След разговора ми със служителката в пощенския клон толкова много се ядосах (сега очаквам да ми пратят дебитна карта от банката!), че написах официално оплакване до централата на "Български пощи" и го пратих по интернет правителството и получих входящ номер.

За да не очерням изцяло "Български пощи" искам да кажа, че всички тези проблеми започнаха откакто си промених адреса. На предишното ми местожителство, пощата (дори и обикновената!) ми беше доставяна винаги доста точно и не съм имал никакви проблеми. Даже веднъж адресът не ми беше точен, но явно служителката е запомнила пощенската кутия и ми го беше пуснала в пощата! За което искам оттук много да ѝ благодаря, която и да е тя. Тогава не знаех колко главоболия ми е спестила!!! Според мен някои клонове си вършат работата, други - не. Ако попаднеш на някой пощальон, на който не му се разнася "обикновена" поща, може да реши просто да я изхвърли в кошчето за боклук и да я пише като доставена.

Някой от вас изпадал ли е в подобна ситуация и как се е оправил? Аз не знам на кого да се оплача и към кого да се обърна.  Остава май единствено да пиша жалби.

Моля, споделете опита си и дайте някакво мнение как мога да се оправя в тази ситуация.

Поздрави! Hands Pray

Благодаря Ви!

# 1
Обикновените писма нямат проследяване и няма как да се разбере дали са изпратени или получени.
Виж други начини за получаване на кореспонденция - със сигурност имат електронна такава.
Или си направи пощенска кутия в клона на пощата (срещу заплащане на абонамент) и си ги получавай там - отиваш и си ги взимаш на куп.
https://www.bgpost.bg/pobox-delivery

# 2
Човече, не се ядосвай излишно.
Вземи си една пощенска кутия в Бг, но да е точно в пощенския клон, който ти доставя пощата, тоест по адресната ти регистрация. Таксата е едногодишна и не е голяма. За тях това е много удобно, защото пощальонът тези писма и пратки не ги носи, улеснен е. Разбира се новият адрес с ПК еди кой си номер трябва да го дадеш на абсолютно всички, от които очакваш писма. И в Германия. Ако пропуснеш някой, то писмо от него ще го донесе пак пощальон в пощенската кутия на блока, а не в тая на пощата. Но да кажем, че важните писма от институциите, ще идват със сигурност до теб (в пощенската кутия в пощенския клон).
Излишно е да казвам, че тази кутия някой трябва от време на време да я отваря и взема нещата, защото като се напълни, няма как да ти оставят писмата. Но ако не правиш абонамент на списания и вестници, този проблем няма да го имаш, дори на 2 месеца да я отваряш, няма да се е напълнила, те не следят дали всеки ден или всяка седмица си прибираш пощата. Като вземаш кутията избери да е по-голяма по размер (немците пращат често документи в големи папки А4).

Същевременно ако имаш адресна регистрация в Германия, можеш да си вземеш такава кутия и в Германия, в пощенски клон, който искаш. Там също таксата е много ниска (23 € годишно беше преди 2 години). Дори после да не живееш на този адрес в Германия, кутията ти остава на твое име до края на годината, а ако подновиш абонамента й, преди да изтече 1 година, тоест не пропуснеш срока, си я запазваш.

Внимавай много с кореспонденцията от немските институции! Пишат много често писма, искат непрекъснато да потвърждаваш нещо, да отговаряш нещо.
Успех!

# 3
Това същото съм го играла И официални оплаквания пуках и какво ли не. НИ-ЩО! Този динозавър "Български пощи", който има клон и служители във всяко населено място /представете си всичко това преди Спиди и ЕКОНТ/ е оставен брутално да умре.
Неговите служители полагат неимоверни усилия това да се случи по-скоро. Еми не ми е жал за тях. Дано им приседнат всички откраднати мартеници!

# 4
картички, мартеници, каталози, списания с абонаменти - от всичко са ми крали. "крали" - понеже не смятам, че тлъстият ми плик с мартеници или списанието само са си хванали пътя. намирала съм и отворени писма...
наистина си наеми бг пощенска кутия. малко по-сигурно е.

# 5
Аз живея на село и получавам доста писма и пратки от чужбина, от институции, документи разни...
Които трябва да попълня и да изпратя обратно.
Носят ми стриктно всичко, ако трябва ми се обаждат да отида да го получа.
В разговор със служителките ми казаха, че са длъжни да описват всичко, което излиза и влиза като поща, и по какъв начин са я доставили на адресанта.
Получавам също и документи от чужбина, с  включени предплатени пликове, за които не дължа разходи.
Пощальонките не бяха в течение, питаха и вече така изпращам пощата си.
Та досега съм с добри впечатления от българските пощи.

# 6
  • София
Аз живея на село и получавам доста писма и пратки от чужбина, от институции, документи разни...
Които трябва да попълня и да изпратя обратно.
Носят ми стриктно всичко, ако трябва ми се обаждат да отида да го получа.
В разговор със служителките ми казаха, че са длъжни да описват всичко, което излиза и влиза като поща, и по какъв начин са я доставили на адресанта.
Получавам също и документи от чужбина, с  включени предплатени пликове, за които не дължа разходи.
Пощальонките не бяха в течение, питаха и вече така изпращам пощата си.
Та досега съм с добри впечатления от българските пощи.

На предишния ми адрес и аз имах същите впечатления като теб. Винаги получавах всичко. Откакто се преместих, всичко това се промени. Според мен много неща зависят от пощенския клон и хората, които работят в него. Далеч съм от това да очерням Български пощи, но в момента съм в много неприятна ситуация.

# 7
СЪщо съм на мнение, че БГ пощи няма бъдеще. В момента кара на последни издихания, обслужвайки пенсиите на някои хора и разнасяйки тук там някои сметки.
Отдавна не съм имала вземане-даване с тях, но преди години трябваше да получа някаква дребна сума от тях, нещо от рода на 50ина лева и ме разкарваха три пъти, понеже "нямаме пари".

Една време си беше редовно да не получиш мартеници и картички. Какво ги правеха, нямам обяснение......

# 8
Използвам темата да попитам следното: изпуснах срока да взема своята пратка и съответно тя е върната. Ако отида до съответния пощенски клон ще ми дадат ли информация кой (коя институция) е подателят? Имам и баркод.

# 9
Накратко-ненакратко,не използвайте услугите на бг пощи по възможност, а на куриери. Имах пратка от Англия през RoyalMail ,съответно трябваше да мине през бг пощи. Tracking номера ми показва,че пратката е тръгнала от там в порядъка на 2-3 дни . 3 седмици, ни вест,ни кост от тази пратка ,съответно проверявах номера на сайта на бг пощи ,на сайта на RoyalMail, на parcelsapp.com - на последния сайт показва, че е стигнала до бг пощи,но дотам. Просто някой си е харесал пратката, която не е нещо  с което един крадлив нашенец може да се облажи - това са просто книги . Пратката не стигна до мен ,а едва ли някой ще възстанови сумата от £54 на подателя от Англия. Затова ползвайте услугите на куриерски фирми - там предполагам, че има глоби и наказания на служителите, които не си вършат съвестно работата .Трябва да се работи цивилизовано и тогава чак да помислим за Европа,Англия,останалия свят и за еврото като валута.

# 10
Имам абсолютно същия проблем като автора на темата. И съм съгласна, че зависи всичко от клона на БП.
В моят случай става въпрос за столичен район и след доста разправии ми заявиха, че не им достигат хора и просто не идват до нашия адрес. Намерих достъп до самия пощальон и му дадох номер да ми звъни, а не да ми хвърля писмата. Лошото е, че у нас, държавните институции предпочитат БП.

# 11
  • Ланкър, планините Овнерог
Използвам темата да попитам следното: изпуснах срока да взема своята пратка и съответно тя е върната. Ако отида до съответния пощенски клон ще ми дадат ли информация кой (коя институция) е подателят? Имам и баркод.
Могат да кажат, стига да искат. И аз си бях изпуснала срокът за един документ, изпратен по БГ Пощи, нищо че бях чекнала, че искам електронно. Отидох след крайния срок, защото тогава мъжът ми беше изровил бележчицата от кутията ни. Беше върнато вече към подател, но поне ми казаха кой е. Писах съобщение през е-деливъри и в крайна сметка си го получих онлайн.
Друго важно писмо ми го бяха зарязали върху пощенските кутии и пак мъжът ми случайно го видя и взе.

Общи условия

Активация на акаунт