2АЕГ "Томас Джеферсън" - Тема 4

• 48 279
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Много е паднало нивото в ТУ

# 496
  • София
Странно ми е защо е започнал този спор. Във 2 АЕГ има три групи с ПП Мат, не виждам защо да няма и три с БЕЛ.
Извън това едва ли може да се каже, че в този свят драматично преобладават професиите, за които непременно е необходимо извънредно високо ниво по математика.

# 497
  • София
Ред, то това ниво по МАТ от профила не е чак извънредно високо.
За мен е добре като има три групи БЕЛ, те да не са само в комбинация с четвърти профил история. Що да няма БЕЛ с ИТ, с география, може пък и с биология, що пък не? Има деца (като нашето) , които хич не харесват историята.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 18:29 от Magenta2022

# 498
  • София
Защото на практика тази реформа с профилите просто не се оказа концерт по желание, независимо дали това ни харесва или не.
То и като се кандидатства в университети в бг и в чужбина, пак човек се съобразява с условията на съответното учебно заведение, въпреки че може да има принципни възражения срещу едно или друго.
Наистина не разбирам за какво има да спорим, става дума за вечния конфликт между представата за подобаващото и действителността. 😁

# 499
  • София
Ред, то това ниво по МАТ от профила не е чак извънредно високо.
За мен е добре като има три групи БЕЛ, те да не са само в комбинация с четвърти профил история. Що да няма БЕЛ с ИТ, с география, може пък и с биология, що пък не? Има деца (като нашето) , които хич не харесват историята.

Ами защото тези профили все пак трябва да се запълнят с ученици. 🤣 Няма как да има профил за двама желаещи. Другият вариант е на Испанската - свободен избор на трети и четвърти профилиращ предмет и си ги комбинираш както искаш. Но там пък няма профил Бел, както и ИТ. Практически е невъзможно да се предложи всичко и с безкрайни комбинации.

# 500
  • София
Ами специално за мен е полезно да знам догодина накъде да насочвам детето. То ще избира, ако има достатъчен бал, но като ще избира, ще трябва да учи в съответното училище 5 години и не е зле да може да избира какво да учи допълнително 11 и 12 клас. Та ми става все по-ясно, че общо взето все тая какво ще избере за профили след 10 клас, освен ако не му трябва МАТ.

Санака, няма как във 2 АЕГ да няма достатъчно желаещи за Биология или за ИТ. Може някои от тях да учат трети профил БЕЛ, а други МАТ, а трети химия, но в четвърти профил да изберат напр. ИТ.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 18:43 от Magenta2022

# 501
  • София
Истински проблем има не толкова с това, че единият профилиращ предмет би бил компромисен, а когато за университет извън бг задължително се изисква хорариум по нещо, което въобще не се предлага като профил в дадено училище. Обичайно това е физиката.
От наблюденията ми дотук до такава постановка е по-вероятно да се стигне в училищата, в които се предлага свободен избор между всички предмети, защото при някакви обстоятелства наистина се събират 1 или 2 желаещи и няма как да се сформира група само за тях. А когато изборът е една идея по-недемократичен както във 2 АЕГ, се оказва, че е налице някаква предвидимост и съответно по-нисък риск от неприятни изненади въобще да не се предложи профил по някой предмет. Та всичко си има плюсове и минуси.

# 502
  • София

Санака, няма как във 2 АЕГ да няма достатъчно желаещи за Биология или за ИТ. Може някои от тях да учат трети профил БЕЛ, а други МАТ, а трети химия, но в четвърти профил да изберат напр. ИТ.

Май не ме разбираш. Има желаещи за биология, но обикновено я комбинират с химия. Няма как да се напраави профил за евентуално двамата желаещи да я комбинират с ИТ примерно. Има 200 ученика, няма как да ги им направят 20 профила. Ако има прекалено много профили, няма да има гаранция, че за конкретен профил ще има достатъчно желаещи за сформиране на група. А ако няма - просто няма да има такъв профил, нищо, че се предлага на книга. Втора АЕГ е направила обичайните комбинации на профили. Няма екзотики, но пък затова тези профили са почти изцяло гарантирани, има предвидимост. Испанската предлага по-малко предмети свободно, но и те са гарантирани. Училища, които предлагат твърде много профили се случва в дадени години да няма обещан профил, защото няма достатъчно желаещи. Примерно така стана с физиката във ФЕГ и не помня с кой предмет беше в СМГ.

# 503
  • София
Разбирам те. Но не разбирам какво пречи на някой избрал четвърти профил Биология да учи този профил с останалите деца в профила, но за трети да е избрал напр. БЕЛ, а не химия. Деца в биологията така или иначе има достатъчно. Ясно е, че зависи от ръководството. Но това все пак е една от най-добрите и най-желаните гимназии в София.

# 504
  • София
Нищо не пречи вероятно, просто както в други училища, може да се стигне до това, което и Санака и аз обясняваме - че когато има напълно свободен избор, понякога по даден предмет изобщо не се сформира група.

# 505
Групите са разумен и достатъчен брой. Съобразени са с интересите на децата и са подходящи за повечето наши и чужди университети.

# 506
  • София
Дали са съобразени с интересите на децата е трудно и много субективно да се прецени отстрани. За предмет като история има две възможности за комбиниране, а за предмети като БЕЛ, ИТ, География, Биология и Химия - само една възможна комбинация.

# 507
  • София
Тогава за вас много по-подходящ вариант би била 9 ФЕГ например и може би 2 АЕГ не е вашето място, след като имате толкова много обструкции. Не малка част от нас са избрали последната и заради предвидимостта на профилите.
ПП: Навсякъде под "нас" и "вас" се има предвид множественото число от дете + родител(и). 😊

# 508
А и във ФЕГ се влиза с по- нисък бал Laughing

# 509
  • София
Ред, нямам много обструкции, само профилите ме притесняват, ама детето да решава, не е моя работа. Иначе на мен много ми харесва училището.

Общи условия

Активация на акаунт