Освобождаване в изпитателен срок и запазена почивка?

• 2 162
  • 53
  •   1
Отговори
# 45
  • Melmak
Аз пак да бутна идеята със застраховката. Мисля, че трябва да говори със застрахователя. Ако й покрие разходите по изгорялата почивка няма да губи нищо.

# 46
  • София
Melusine, точно до настройка си е. Не визирах правата, а това, че ако си почти сигурен, че ще те махнат в изпитателен, т.е. ще ти секнат парите, не финансираш почивки. Повечето хора така разсъждават, други пък смятат, че трябва да си починеш независимо от това. Въпрос на опит и финансово състояние,ако щеш.

# 47
Е, тя когато е планирала, едва ли е била почти сигурна, че ще я махнат. Аз в цялото нещо единствено не разбирам тюхкането, защото да, риск е да си в изпитателен срок и всякакви планове също носят този риск, просто го приемаш или ако не можеш или не ти изнася, не планираш такива неща и си чакаш постоянния договор.

# 48
Тя вече е платила почивката. И проблема не са й парите, а сигурно обезщетението.

# 49
  • Melmak
Ако застраховката й покрива това, значи не отива на почивката, записва се в бюрото по труда. Застрахователят изплаща щетата, просто не отиват на почивка.

# 50
"На пауза" се слага изпитателният срок по време на отпуск или болничен на хората на трудов договор със срок за изпитване, сключен по българското законодателство и това няма нищо общо с майндсет или както там искате да му казвате. Не съм запозната, евентуално в закона да има някакви специални постановления за частни случаи, в които да не се полага отпуск по време на този срок, но би ме учудило. В това време имате същите трудови права като служители като тези на постоянен договор, единствено носите риска да ви се прекрати договора и евентуално са ви орязани някакви допълнителни социални придобивки. Така или иначе отпуската се ползва след разрешение от работодател.

Ами ето, Ариел си каза: “Отпуската ми е “разписана” и май ще трябва да ми я платят, въпреки евентуалното прекратяване на договора”. Сигурно за това моите работодатели, които не се позовават на българското законодателство, не позволяват отпуски в изпитателен срок. На тоя платили, на онзи платили - сметката накрая къде е?
След бърза справка с гугъл излезе (без да твърдя, че е факт), че в Германия си длъжен да уведомиш бюрото по труда, когато напускаш страната, и че трябва да е само в рамките на европейския съюз и то - за да си търсиш работа. Това е само гугъл справка - да не се приема за чиста истина. Затова казах на Ариел да се информира където трябва, а не тук. Тук цитирането на българското законодателство не й влиза в никаква употреба и дори по-лошо - многото акъл може да й навреди.  

Иначе аз съм се отказвала от предплатено и много скъпо пътешествие в името на повишението. По време на интервюто един от въпросите директно беше - имаш вече одобрен отпуск в периода от еди кога си, до еди кога си. Смяташ ли да го използваш? Отговорът ми без колебание беше - не. Не ти забраняват да го направиш (законът е ясен), просто няма да получиш повишението, ако решиш да се възползваш. Понякога приоритетите трябва да се подредят така, че да са ти в ползва в дългосрочен план. А не - полага ми се, значи взимам, а утре ще му мисля. От ден до пладне - на което със сигурност определението “майндсет” пасва идеално. Ариел, не визирам теб 🤗 Разбирам дилемата ти, просто не разбирам мястото й.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 06:32 от Astrella

# 51
Здравейте! Преди три месеца започнах нова работа и ми беше обяснено, че имам право на отпуск 14 дни до края на годината. Купихме билети и резервирахме почивка за края на месеца. До тук добре обаче работодателят май няма да ме задържи до края на пробният ми период от 6 месеца и ще увисна с резервацията. Какво да правя? П.С. Имаме застраховка, ако нещо се случи.
Ариел, щом застраховката покрива резервацията, значи не отиваш, а отиваш в Бюрото по труда.
Предполагам, че ти се иска да отидеш на тази почивка и търсиш начин, но очевидно няма как да стане. Вероятно щетите от пропуснатата почивка ще са много по-малки от липсата на обезщетение.

# 52
Astrella, не си заслужават жертвоприношенията за която и да е работа. Как ли пък няма да си ползвам отпуската. Както се казва само децата ти ще помнят, когато си работел допълнително. И още:  'Едно нещо разбрах с положителност през моя живот - че навсякъде може и без мен!'
А за отпуск в изпитателен срок, предполагам си наясно, че за времето на изпитателния срок поне 5 дни отпуск се натрупва, който ще трябва да бъде платен.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 16:15 от Tina*

# 53
Иначе аз съм се отказвала от предплатено и много скъпо пътешествие в името на повишението. По време на интервюто един от въпросите директно беше - имаш вече одобрен отпуск в периода от еди кога си, до еди кога си. Смяташ ли да го използваш? Отговорът ми без колебание беше - не. Не ти забраняват да го направиш (законът е ясен), просто няма да получиш повишението, ако решиш да се възползваш. Понякога приоритетите трябва да се подредят така, че да са ти в ползва в дългосрочен план. А не - полага ми се, значи взимам, а утре ще му мисля. От ден до пладне - на което със сигурност определението “майндсет” пасва идеално. Ариел, не визирам теб 🤗 Разбирам дилемата ти, просто не разбирам мястото й.
По принцип е грешка да се отказваш от планирани отпуски, защото поставиш ли така нещата в началото, винаги ще ти отказват и ще очакват да си на линия. Не е проблем едната отпуска, а в отношението така да се каже. Така че ако в дългосрочен план само това е вариантът за повишение, не е на хубаво работата. Ще прегрееш за нула време и после не можеш да се оправиш от стреса. Но пак зависи - ако ти са били необходими парите, тогава си поставяш срок да стискаш и стискаш.
Казвам го с най-добри чувства, защото на една от предишните ми работи беше така. Получавах много пари, а бях едва завършила университет. Отлична позиция, интересна работа. Изкарах една година и после се разболях от стрес. Познавам и други с подобни проблеми. Не казвам, че навсякъде е така или че при теб е така. Просто хубаво е човек да не се отказва от отпуски, ако може.

Общи условия

Активация на акаунт