Освобождаване в изпитателен срок и запазена почивка?

• 2 160
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
А защо трябва да изгори? Не отговори на въпроса дали подобно пътуване ще се отрази на евентуално обезщетение за безработица. Или просто загубата на работата ще Ви издъни бюджета за подобни мероприятия?

# 31
Вариант да се договориш, ако има освобождаване от работа, да е след отпуската ти?

# 32
А защо трябва да изгори? Не отговори на въпроса дали подобно пътуване ще се отрази на евентуално обезщетение за безработица. Или просто загубата на работата ще Ви издъни бюджета за подобни мероприятия?

Разбира се, че ще се отрази. Как по дяволите ще отида лично на уговорен час след като не съм в държавата? Ако не се явя отиде и обезщетението.

Deya 2 това е добър съвет. Благодаря.

# 33
  • София
Къде трябва да се явиш лично? Нали си отпуск

# 34
Пак да напиша, ако не ти пука за тези, си вземи болничен и отиди на почивка. Ако можеш да дръпнеш почивката напред, изненадай ги.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 00:01 от Tina*

# 35
Aриел, ако в рамките на три дни след прекратяване на договора можеш да се регистрираш като безработна по телефона кога ще трябва да е първото ти физическо посещение в бюрото? Даваш частична информация, не знам дали и ти си наясно с детайлите и е трудно да се даде съвет.

# 36
  • SF
Аз също много се обърках и не разбирам какво точно пита.
Например от 10.09 до 17.09 ще пътувате, а те ще поискат да те освободят на 9.09. и няма да можеш да се регистрираш в Бюрото по труда, защото срокът за регистрация е 3 дни?

# 37
  • София
Има онлайн регистрация....

# 38
Например от 10.09 до 17.09 ще пътувате, а те ще поискат да те освободят на 9.09. и няма да можеш да се регистрираш в Бюрото по труда, защото срокът за регистрация е 3 дни?

Регистрацията може да се направи и по телефона. Затова питам кога очаква да бъде извикана за подпис в бюрото и евентуалното неявяване да прекрати плащанията.

# 39
Например от 10.09 до 17.09 ще пътувате, а те ще поискат да те освободят на 9.09. и няма да можеш да се регистрираш в Бюрото по труда, защото срокът за регистрация е 3 дни
Че и подмолно действат - ще чакат последният ден от месеца преди "официално" да ме освободят. Тогава ми изтича и изпитателният срок и за тогава ми е резервацията.
И да канселирам всичко как ще излетя от Германия като новорегистрирана безработна? Въпроса е ще ни върнат ли парите?

Аз съм много скарана с математиката, но по мои прости изчисления, ако Ариел е започнала работа преди три месеца, а резервацията й е в края на тоя месец, никак не ми излизат сметките да й изтича точно тогава изпитателният срок.
Но пък тя ясно някъде си попита дали може да е вписана в бюрото по труда и да пътува в чужбина, при положение, че трябвало да ги уведоми. Обаче това са въпроси, които трябва да зададе на конкретното място, където живее.
Защото започнахме всеки от камбанарията си - аз казах, че почивка на морето не ми се е полагала по време на изпитателния срок, друг каза - ма как, да не се разболявам ли? На трети му се слагало на пауза този срок всеки път, когато не е на работа, на четвърти нещо друго. Накрая излиза - всеки от своята камбанария, от своето местожителство и от своят си “майндсет”, дето вика Кетчър.
Ариел, според мен трябва да се обърнеш с тия си въпроси към конкретните институции в Германия. Не знам дали ще получиш адекватен съвет тук.

# 40
Ариел, и за мен е странно че задаваш такъв въпрос в български форум, вместо първо да се консултираш с немското бюро по труда.
По темата, доколкото знам щом предполагаш че няма да получиш постоянен договор, можеш по всяко време да се регистрираш. Не е нужно да чакаш края на изпитателния или каквото и да било друго. Запиши си час веднага, понякога се чака.

# 41
"На пауза" се слага изпитателният срок по време на отпуск или болничен на хората на трудов договор със срок за изпитване, сключен по българското законодателство и това няма нищо общо с майндсет или както там искате да му казвате. Не съм запозната, евентуално в закона да има някакви специални постановления за частни случаи, в които да не се полага отпуск по време на този срок, но би ме учудило. В това време имате същите трудови права като служители като тези на постоянен договор, единствено носите риска да ви се прекрати договора и евентуално са ви орязани някакви допълнителни социални придобивки. Така или иначе отпуската се ползва след разрешение от работодател.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 08:44 от Melusine

# 42
Единственото нещо, което мога да направя в момента е да говоря с работодателя освобождаването да се случи след отпуската и да се надявам да се съгласи. Друг вариант нямам. Иначе отпуската ми е "разписана" и потвърдена, така че не съм сигурна дали няма да трябва и да я изплатят ако "изгори" резервацията.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 08:15 от Arielle

# 43
Точно казано по българското законодателство! А тука се пита за Германия... откъде да знаем ние. Най-добре да се пита в самото бюро, в немски форум или ФБ група на българи, живеещи в Германия. Защото шанса във форума някой да живее в Германия, да е има същия проблем и да прочете темата си е абсолютно минимален.

Аз от цялата работа разбрах, че се очаква тази лична среща да се насрочи по време на почивката. Тя няма да как да иде и ще й анулират правото на обезщетение.

# 44
Аз малко не мога да разбера какъв е проблемът, защото има две линии - почивката и сроковете.
Ако е за сроковете, вероятно има, както и у нас, задължение са се яви лично в срок Х и ако не го направи, губи право да получава обезщетение за безработица или там както се казва в Германия. Демек може да се регистрира дистанционно, но ако изпусне срока за подписа после, губи права.
За почивката не разбирам извън очевидния финансов аспект, че няма да стигнат парите. Евентуално да има проблем, че е била извън страната?

Общи условия

Активация на акаунт