Свикване с нова работа и с нови колеги.

• 1 779
  • 7
  •   1
Отговори
Добър вечер! Преди месец започнах нова работа.

Проблемът ми е, че съм доста притеснителна.
Страхувам се от грешки и да не сбъркам, а то в началото не е като да няма такива. И е нормално, знам го, но...Отделно като има клиенти действам доста плахо и то заради неувереността си. Моята и тая в работата.
 Все се съобразявам с настроенията на колегиите и това как ще ми се отговори, ако задам някакъв въпрос.Ако не са на кеф - не питам. А, мен това ме напряга доста. В общи линии доста ми помагат наистина, има някакви изречения, които правят, уж на майтап, ама знам ли. Отдавам го на това, че съм новопостъпила в екипа им и те са си свикнали една с друга и аз сега развалям този комфорт. Мисля, че относно това ни трябва време и на двете страни. Аз да свикна с тях и те с мен.

Исках да споделя и да чуя вашите мнения, особено на тези, които като мен са по - притеснителни и по - плахи и са започнали работа. Как се справихте и как придобихте увереност?

Благодаря предварително и ще се радвам да Ви прочета!

# 1
Зависи колко и какво ги питаш? Ако е едно и също или е нещо лесно, нормално е да се изнервят. Предлогам са любезни, затова само ти подмятат като на шега.
Най-напред - трябва да си записваш, за да си погледнеш, ако забравиш нещо. После - ако е нещо лесно и можеш сама да стигнеш до начина/отговора, то отдели време и рови в програма, данни, опитай се сама да си го намериш. Прочети, ако имате наръчник с правила и процедури, води си бележки. Доста неща ще ти се изяснят.

Дори и човек с много стаж, няма как на нова работа да влезе и да работи, като някой след 10 години там. Просто има специфики, процедури и т.н., които са различни навсякъде.

# 2
Който не работи, той не греши.
Спри да се притесняваш.
Точно грешките те учат.

# 3
Да се впишеш в колектива е по-трудно, отколкото да свикнеш с работата и не винаги се получава. Както вече са те посъветвали - записвай си, ако трябва после на спокойствие у вас и поглеждай записките. Никой не обича да го питат едно и също нещо по няколко пъти.

# 4
Нормално е да питаш първит месеци, сега е времето за задаване на въпроси, за да придобиеш увереност в работата. Прави го с усмивка и благодари за помощта.
Факт е, че има намусени хора, на които светът им е крив. По възможност не избирай тях за съдействие, ако има друг вариант. Ако няма - просто помни, че те са си такива, а не специално към теб.

И имай търпение, всяко нещо отнема някакво време. Щом си ангажирана с работния процес и искаш да бъдеш ефективна, ще се случи.

# 5
Само гледай да не питаш за едно и също по много пъти, че дразни. Има хора, които се дразнят да бъдат питани и един път - но това не е твой проблем.

Имаш нужда да поработиш по самочувствието си и по самоувереността. От къде идва тази притеснителност и усещане, че все грешиш? Замисляла ли си се?

С какво в живота си НЕ СИ се справила?

# 6
  • София
Надявам се не очаквате златно правило. Вие говорите за проблематика, върху която се работи с години. Ниска самооценка, неувереност..Тези неща със съвети не се преодоляват

# 7
Аз не знам дали се преодоляват изобщо. Освен човек да е много силен в областта. А много често поради амбиции сбои или родителски - младите работят неща в които нямат сила. От там такива проблеми се задълбочават. Обикн. идват от сенмейството - да налага нещо и да не признава или да не оценява силни страни и после идва в непосилна борба да си на ниво в неща, в които са сила на другите около теб. Няма как.
Не казвам че това е случая , но много ми прилича.

Общи условия

Активация на акаунт