Новородено на 13 дни не яде

• 3 425
  • 38
  •   1
Отговори
Здравейте!
Моля за помощ, защото вече съм отчаяна. Бебето ми е недоносено, роди се в 35+5 г.с.
Беше в кувьоз, след това на термо легло. Повръщал е при хранене според неонатолозите и затова след като го преместиха на обикновено легло остана при тях още известно време.
Когато го изписаха ми казаха, че вече си яде. Казаха да му давам Аптамил АР. Взехме такова мляко, но откакто е при нас не си изяжда цялото. Казват, че ядял по 60 мл. и да вдигаме дозата всеки ден с по 5, но той не може да изяде 60. Изяжда около 40. И количеството не се променя. Заспива докато яде и няма будене. Храним го на 24 часа, 8 хранения в денонощието - така ни казаха за първия месец. Притеснявам се, че като не изяжда достатъчно количество ще започне да сваля. Просто не знам какво да правя и как да го накарам да яде.

# 1
Лл какво казва по въпроса?

# 2
Лл какво казва по въпроса?

Вчера идва вкъщи. Споделихме за проблема каза, че трябва да го будим. Да му стискаме носа и е такива някакви, за да не заспивал. Това не действа. Днес ще и звъня. Съмнявам се в неонатология да са си играли с него да го будят и да го щипят да яде.

# 3
  • Terra incognita
Вземете си домашна везна и следете теглото.
Ако бебето има жълтеница вероятно затова не яде, няма сили и спи постоянно.
Иначе 40 мл ми се струва ок като за недоносено, но все пак не съм специалист, вижте какво ще кажат в неонатологията.
И да знаете и занапред, че ключово е детето да наддава правилно, а не точно колко мл изяжда.

# 4
Да, това с храненето на новородено наистина може да бъде много стресиращо, но се успокой!
Колко тежи бебето? По принцип много повръщат в болниците, заради течащи биберони. Продължава ли да повръща, че се налага млякото да е Аптамил АР (на вкус е отвратително). Имало ли е други здравословни проблеми или е здраво недоносено? Ако не изяжда и не наддава достатъчно обсъдете с ЛЛ мляко за недоносени. Имате право на преглед в неонатологията.
Моето се роди в 37 г.с., но отговаряше на 34 г.с. имахме същите трудности.

# 5
Вземете си домашна везна и следете теглото.
Ако бебето има жълтеница вероятно затова не яде, няма сили и спи постоянно.
Иначе 40 мл ми се струва ок като за недоносено, но все пак не съм специалист, вижте какво ще кажат в неонатологията.
И да знаете и занапред, че ключово е детето да наддава правилно, а не точно колко мл изяжда.

Как да разбера, ако има жълтеница? Педиатърката щеше да разбере вчера сигурно.

# 6
  • Terra incognita
По принцип още в болницата мерят билирубина с един специален уред, както и на първите прегледи след изписването ( поне при нас беше така).
Иначе дъщеря ми беше с много жълти склери на очите, самата тя беше като с тъмночервена кожа, вместо с розова. След това се избистри.

# 7
  • над кукувичето гнездо
Моето недоносено нямаше добре развит гълтателен рефлекс. Изстисквах кърма от биберона в устата ѝ и после с палеца на другата ръка масажирах гушката под долната челюст (под езика), за да преглътне. Не знам с формулите как е, но с кърма и по-начесто съм хранила. Общо взето, само цедях и хранех денонощно.
Важно е да следите пеленките дали са достатъчно на брой мокри и изцапани. Това може да ви ориентира дали взима достатъчно храна.
Наддаването е приблизително по 30 грама на ден, като може да варира - един ден да е повече, друг - по-малко.
Свържете се с консултант по кърмене.

Успех! Ще се наредят нещата.

Разгледайте сайта https://premature-bg.com/
Има полезна информация.

# 8
Да, това с храненето на новородено наистина може да бъде много стресиращо, но се успокой!
Колко тежи бебето? По принцип много повръщат в болниците, заради течащи биберони. Продължава ли да повръща, че се налага млякото да е Аптамил АР (на вкус е отвратително). Имало ли е други здравословни проблеми или е здраво недоносено? Ако не изяжда и не наддава достатъчно обсъдете с ЛЛ мляко за недоносени. Имате право на преглед в неонатологията.
Моето се роди в 37 г.с., но отговаряше на 34 г.с. имахме същите трудности.
2.500 тежеше когато го изписаха. Сега не съм го мерила нямам още везна. Вече не повръща, снощи при мъжа ми е повърнал като го е хранил, но мисля че е от старанието му да го накара да си изяде всичко и го е прехранил. Не е имал здравословни проблеми, роди се месец по-рано. На 9 ти имам консултация в болницата, в която родих. Днес му направих 40 мл и си изяде всичко, след час отново искаше да яде и му направих още 30 мл като хапна малко и след час отново искаше и му дадох остатъка, който си изяде. Вода си пие с много голям апетит. Много му харесва, а не съм я подслаждала със захар, както ми казаха иначе нямало да я пие. Пие си и му харесва. Мисля си, че просто му е малко стомахчето и не знам как в неонатология е ял 60-70. Вижда ми се невъзможно.

# 9
  • Terra incognita
Водата е ключът от бараката. На новородено не се дава вода. Дава се чак след захранването.
То си пълни малкото коремче с вода и това му дава усещане за ситост. Спрете я, няма нужда от нея, а както се вижда пречи и на нормалното хранене.

# 10
Значи всичко си му е наред на бебето. Подкрепям мнението на VickyTaylor за водата, не му давай. А тези милилитри, които е пило в болницата изобщо да не те притесняват. Както казах там тече къде в устата, къде навън.
Моите и двете връщаха мляко до захранването, но си наддаваха прилично. Педиатърът каза, че ще го израстат, така и стана.

# 11
Пълните му корема с вода, затова не си изпива млякото. Както вече са написали, вода се дава чак когато се започне захранването, около 6-тия месец.

Като новородено моето бебе имаше 10-12 хранения на денонощие, хранех на поискване. Ядеше на около два часа, чак около 3-тия месец започна да се храни на по-големи интервали. Коремчетата са им малки, затова ядат по малко и на често.

# 12
Ох, моля ти се, как ще му даваш вода, ще му слагаш захар в млякото и ще го храниш с остатъка от престояло 1 час мляко?

# 13
АМ може да се яде до 1 час след като бебето е пило от шишето и до 2 часа след като е приготвено, ако шишето е чисто. Специално това не е проблем.

# 14
Никога не съм давала престояло мляко и вода на моето дете. Беше със жълтеница също. Да речем, че един час престояване при здраво дете, което е доносено и няма проблеми с апетита, е на границата на приемливото, ама баш на границата. Обаче недоносено да тъпчеш с престояло изстинало мляко и вода, и да очакваш да има апетит?

Общи условия

Активация на акаунт