Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 31 307
  • 780
  •   1
Отговори
# 195
Съсобствеността е нещо, което често води до погиване на имота или изоставянето му, ако той се намира на непривлекателно място и/или наследниците са много и/или не могат да се разберат помежду си. Пример са къщите в старата част на В.Търново - дори това, че са от значение на културата и историята на града не помогна на многобройните наследници да се разберат. Или къщи в полуобезлюдени села - кел файла, че имаш наследствен имот там като едно, че е в съсобственост, второ, че, да речем, решите да го продадете, но няма на кого. Иначе, да, на хартия имаш няколко имота.
Давам и личен пример: един от наследствените ми имоти е в такова село. Съсобственик съм с още 8 човека. Единият казва, че не иска да продава по емоционални причини. Аз предпочитам да продадем имота, защото полза от него не виждам, нито струва нещо, нито ще го ползвам, нито съм сигурна, че някой ще идка да го купи, освен това съсобствените истории не са по вкуса ми. Но, ето, на, единия собственик казва, че не иска и това е. И портфейлът ми се увеличава с още един имот Joy

# 196
Аз такива въобще не ги броя. И аз имах дялове от такива - ниви на село, вилно място до областен град, къща на село, от баби и дядовци, в съсобственост с братовчеди и лели. С течение на годините ги продадохме - те не струват и толкова много, особено като се разделят на броя наследници, но поне някой човек да си ги ползва, а не да буренясват.
Говорех за апартамент в София.
Само в София ето колко e броят на жилищата - 768,046
https://www.nsi.bg/bg/content/3145/%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0
Брой жители пак според НСИ - 1,286,965 в 614,392 домакинства (кажи-речи 2 човека средно в домакинство).
Не е като баш всеки софиянец да има по 2-3 имота в София (но може да има в провинцията), обаче има с около 150,000 жилища повече от домакинства.
Освен да почнем да живеем по един човек в жилище...

# 197
Аз такива въобще не ги броя. И аз имах дялове от такива - ниви на село, вилно място до областен град, къща на село, от баби и дядовци, в съсобственост с братовчеди и лели. С течение на годините ги продадохме - те не струват и толкова много, особено като се разделят на броя наследници, но поне някой човек да си ги ползва, а не да буренясват.
Говорех за апартамент в София.
Ами темата е за пазара в страната. Както теб не те интересува извън София, така мен не ме интересува в София.

# 198
че .. съотношенето на брой хора спрямо брой апартаменти никак не е зле! ДАЖЕ СИ Е ТОП! Ние като сме 5 човека, сега живеем в един ап, и най-голямото ми е на 18 г. Значи след съвсеем мъничко време няма да ни трябва 1, ами ще ни трябват 4 жилища. Значи, всичко е наред, няма претрупване на имоти, трябва да се правят още.
И не - няма да си продаваме имота в провинцията, ще си седи така за мен и ММ ако искаме да си ползваме имението на дърти години и да си гледаме внуците.
Simple Smile
Изобщо, не се задава никакъв апокалипсис, спри да мечтаеш, понеже огромната им част са супер дърти гредореди или във вече компроментирани квартали - и моите деца там НЯМА да идат да живеят.

# 199
Съсобствеността е нещо, което често води до погиване на имота или изоставянето му, ако той се намира на непривлекателно място и/или наследниците са много и/или не могат да се разберат помежду си. Пример са къщите в старата част на В.Търново - дори това, че са от значение на културата и историята на града не помогна на многобройните наследници да се разберат. Или къщи в полуобезлюдени села - кел файла, че имаш наследствен имот там като едно, че е в съсобственост, второ, че, да речем, решите да го продадете, но няма на кого. Иначе, да, на хартия имаш няколко имота.
Давам и личен пример: един от наследствените ми имоти е в такова село. Съсобственик съм с още 8 човека. Единият казва, че не иска да продава по емоционални причини. Аз предпочитам да продадем имота, защото полза от него не виждам, нито струва нещо, нито ще го ползвам, нито съм сигурна, че някой ще идка да го купи, освен това съсобствените истории не са по вкуса ми. Но, ето, на, единия собственик казва, че не иска и това е. И портфейлът ми се увеличава с още един имот Joy
По този въпрос съм съгласна с вас. Много жилища не се стопанисват именно поради тази причина. Даже в семейството ми има такъв случай с неразрешен казус. Общ имот по 1/2 идеална част, единия иска да купи, другия пък не иска да продава…

# 200
Как ви се струва ей тази графика, без да гледаме точни цифри?
Дали няма да расте все така стръмно и в следващите години и какво ще се случи в един момент?

# 201
Аз винаги предлагам на този, който не иска да продава да го купи той и веднага му увисват гагите. Но с прости хора не можеш да се разбереш. Затова си има процедури.
Румка, без да се опитвам да те засегна, но защо си държала децата си 18г на село, пък сега е под нивото им да ходят в някой второстепенен блок/квартал?
Крис, не знаех, че сме стигнали 768к жилища. Последно като ги гледах преди няколко години бяха 650к. 100к+ жилища за няколко години или почти 20% ръст са си шок и ужас. Има недостиг на жилища за вложителите в бетон банк. Положението в София е абсурдно с 26% ръст за 5 години, близо 160 хил жилища са построени. Хайде сега елате да ми говорите за нужди, недостиг, мечтан дом. Май май е мечтана инвестиция и влагане в тухли.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 16:30 от Gogo1979

# 202
Тя идеята за стръмно нарастване идва от мащаба Simple Smile
Ако всяка година имаме 5% ръст, но през 1950 година нарастването е било 5% от 100, а през 2020 е било пак 5%, ама от близо 3000, то графично представяно нарастването ще е 5  в единия случай и 150 в другия. А иначе ръстът ще е постоянен, все 5% годишно, ама графиката на този постоянен ръст в абсолютни стойности е парабола Simple Smile

# 203
Еее, не съм си ги държала на село в съборетина с външна тоалетна Simple Smile Живеехме в провинцията, в чудесна еднофамилна къща с прекрасен озеленен двор, със собствен фитнес център в отделна малка сграда на 5 крачки от градския парк. Те всичкото провинция на селяни ли се равнява Simple Smile

# 204
че .. съотношенето на брой хора спрямо брой апартаменти никак не е зле! ДАЖЕ СИ Е ТОП! Ние като сме 5 човека, сега живеем в един ап, и най-голямото ми е на 18 г. Значи след съвсеем мъничко време няма да ни трябва 1, ами ще ни трябват 4 жилища.
Румка, твоите деца са във възрастовите кохорти, които съм оградил в червено, нали така?
А в зелено съм оградил кохортите, които в близките години ще си отиват и ще освобождават жилища.
Кои са повече?
Ама вие стройте, да има.

Средна продължителност на живота 69 години за мъже, 77 за жени - който иска да гледа графиката и да смята в близките 5-10 години колко от хората ще си отидат и децата им ще се сдобият с още по едно жилище.

Също така може би забравяш, че човек на 18 не отива веднага да живее сам - обикновено първо живее с родители, или на общежитие докато учи, после пък се събира с човек от другия пол и живеят по двама в едно жилище (а в по-дълъг план и по 3-4, или като вас сега 5).
Затова и броят жилища не е нужно да е равен на броя жители (освен в някаква анти-утопия, в която не бих искал да живея).

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 16:41 от chris78

# 205
Явно недостига на жилища в София ще се задълбочава.
https://www.bloombergtv.bg/a/43-imotite/134807-stolichna-obshtin … D0%B8%D1%82%D0%B5

# 206
"Средна продължителност на живота 69 години за мъже, 77 за жени"
защо си хванал от 55 нагоре тогава  Simple Smile И, все пак, строенето не мисля, че е като правенето на пици. За производство на единица жилище трябват повече години отколкото за отваряне на пицария. В някой момент е възможно да станат в повече, но не знам дали този момент, в който ще станат БЕЗКРАЙНО повече, ще е утре.
Има и хора, които обичайно си живеят в чужбина, но си държат имота тук под ключ, за да си го ползват когато се върнат. Понеже може и да не са съвсем сигурни дали вечно ще живеят в чужбина. Тези жилища може да са сега празни, но те не са на пазара. Това е във връзка с факта, че много често се пише тук как много от живеещите в чужбина купували тук. Това, което сега капарирах, е точно такъв пример. Строено 2000 и малко. Купено за ползване от член от семейството. В последствие този човек заминава някъде и имотът си стои под ключ вече .... 10 и отгоре години.

# 207
Интересно ми е защо хора които са против инвестиция в имот и носят от десет кладенеца вода, за да докажат че не трябва да се купува, стоят в темата Thinking

# 208
Темата бе е “купувайте безусловно имоти в София”. Иначе аз си влизам по навик. Не виждам нищо лошо да чета различни мнения, пък кой прав, кой крив ще стане ясно след години. За сега апокалиптиците сме в грешка.

# 209
Виждам че темата е Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално
Никъде не виждам призиви да се купува

едит: Такива, дето всичко им е криво и виждат провала и в чашата си със сутрешно кафе - да, има такива хора. Много учЕните, много анализиращите, много мислещите и накрая става "Докато умните се наумуват, лудите се налудуват"

ЕС свали лихвата днес - едит от 4.0 на 3.50, две сваляния за последните няколко месеца

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 19:13 от Al Georgieva

Общи условия

Активация на акаунт