Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 31 147
  • 780
  •   1
Отговори
# 300
Друга песен ще запееш ако кандидат зет ти е африканец.
Новина от уикенда, на мой познат му отказаха кредит заради промените от бнб.

# 301
Друга песен ще запееш ако кандидат зет ти е африканец.
Новина от уикенда, на мой познат му отказаха кредит заради промените от бнб.
Moже ли да споделиш повече - защо са отказали?
Малко/недостатъчно самоучастие?

# 302
Не отговаря на правилата на БНБ за самоучастие.
За кенийците - читави, лоши... не ги искам за зетове Simple Smile.
Ама те и германците не ги искат. Доказано е че мигрантите смъкват цената на труда за немците и те губят, а инфлацията и цените на имотите си вървят нагоре.

# 303
Някакви нови правила ли има? Пропуснала съм.
Помня, че май преди 1-2 месеца бяха въведени едни, за същото ли става въпрос?
Иначе е хубаво да се появи малко разум на пазара.
Има хора, които нямат и 10% за предварителен договор, но се хвърлят да купуват...

# 304
Преди две години изискването за самоучастие беше 20%
Сега по-високо ли е?

# 305
Доколкото прочетох в интернет - според новите изисквания е минимум 15%.
Мисля, че винаги е имало някакво изискване за самоучастие, но проблемът е, че масово се покрива с потребителски кредит.
Не разбрах има ли някакви мерки сега да се спре това.
Щом Гого разказва за отказан кредит сигурно има.

# 306
Правилата за самоучастие доколкто прочетох влизат в сила от 01.10, малко ми е странно още от сега да започват да отказват финансиране, на фона на досегашната пълна свободия в това отношение…
По-скоро за някакъв частен случай става дума.

# 307
Пропуснала съм го това.
Никъде не прочетох и някакви мерки срещу финансирането на самоучастие с друг кредит.
Предполагам, че ще си продължат нещата.
Като цяло затягането дори не е толкова сериозно, че да окаже сериозно влияние - 15% самоучастие, вноската да е 50% от дохода (което според мен пак е много), максимален срок по договора за кредит – 30 години (те и сега са си така повечето)...

# 308
  • София
Ами крайно време е, самоучастието да е реално такова, а не финансирано с ПК. В ЦКР се виждат на отделен ред наскоро отпуснатите кредити, така че има начин да се следи. Мерки конкретно за този казус няма как да има, защото си беше врътка на банките.

# 309
  • София, Bulgaria
Колко страшно звучи: отказан кредит!
Кредити се отказват постоянно.
И най-вероятно няма нищо общи с това, за което говори БНБ. Винаги трябва самоучастие, 85 % от оценката се финансира. Кое е новото?!
Ако обаче оценката не е била достатъчна, това също може да е причина,  както и още много...

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 12:00 от tomeva

# 310
Не отговаря на правилата на БНБ за самоучастие.
За кенийците - читави, лоши... не ги искам за зетове Simple Smile.
Ама те и германците не ги искат. Доказано е че мигрантите смъкват цената на труда за немците и те губят, а инфлацията и цените на имотите си вървят нагоре.
Аз подобно доказателство не съм виждала. А и реалността показва нещо съвсем различно .
Много интересно - поне 80 % от мненията в темата не са за имоти .

# 311
Ама тя темата е за пазара, с всичките му фактори, а не за имоти. За конкретни оферти и имоти има друга тема.

# 312
Не знам дали е заради промените, така ми каза. Споделям анекдот в стил ежк. Като споделям статистики съм крив като споделям клюки, пак съм крив. Няма оправия Simple Smile

# 313
Здравейте, прочетох последните една две страници, като забелязах, че се “бяга” от темата за имотите - това искам малко да се върнем на нея. Столицата ни се развива главно на юг и изток - като там са едни от най търсените места и по скъпи цени на квадрат. Аз поглеждам на север и запад - като попаднах и си харесах цени и имоти в кварталите Надежда и Връбница - имат си метро и северен парк. Въпроса ми е какво мислите за тези райони и цена на зелено от 1300€ в Надежда 2 и Връбница 2 добре ли ви се вижда.

# 314
Наполовина е спрямо останалото. Ако кварталът те устройва, цените не са лоши.

Общи условия

Активация на акаунт