Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 627
  • 780
  •   1
Отговори
# 345
Какво има да гледаме? Ето ти историческа статистика. Или си мислиш, че този път ще е различно?
Ако не можеш да разчетеш графиката, да ти поясня - след всяко сваляне на лихви следва рецесия.

Тази средна заплата за София 2800, бруто ли е?

Да, ама тук пише друго - след всеки пик следва рецесия. А свалянето е противодействие.

# 346
Края на Студената и Кувейт, Югославия, Ирак , Арабски пролети няколко, Майдана, Либия, Сирия и сегашните .
Виж... тази графика е за САЩ. Ако мислиш, че в САЩ са усетили, че имало война в Югославия - да не говорим, че тя беше ранната 1999г. а рецесията почна края на 2000 г. Ако виждаш някаква връзка между тези две събития...
Другите просто няма да ги коментирам - то по света всяка година има някаква война, малка или по-голяма, а рецесия в САЩ няма всяка година, а веднъж на 10 години горе-долу.
Последната голяма, която засяга и САЩ косвено, е Украйна ранната 2022, сега сме късна 2024 и рецесията още не е дошла - но ако мислиш, че тя я е предизвикала аз пък те предизвиквам да докажеш някаква връзка. Икономистите досега не са успели.

# 347
Крис78 определено е трол, последното му мнение е показателно.

# 348
Та последно кога се очаква големият глад в Европа, че имам да свалям 5 кг, та да знам дали да си ги пазя за резерв.

# 349
Никой не може да ти каже. Може би госпожата, която мисли, че съм трол, има прогноза?
То и професорите икономисти имат, но рядко познават.
Те миналото не могат да обяснят, та ако ги чакаш да предскажат бъдещето...
Ето например - не могат да постигнат консенсус какво е предизвикало великата депресия 1929 г.:

Това е почти 100 години след нея, когато отдавна им е известно всичко - какво направил Фед-ът, какво казал президента, каква била безработицата, лихвения процент, инфлацията... и пак не могат да обяснят защо се е случила тази депресия.
Но за следващата може пък да познаят, кой ги знае.

# 350
chris78 значи според теб просто фойерверки си правят насам-натам за да им е интересно. Други цели и ползи нямат . Не знам за трол, ама слепок ...

# 351
Те си имат цели, друг е въпроса дали ги постигат. И дали съвпадат с твоите цели.
Например на Фед мандата е да държи инфлацията до 2% на година - ето ти от сайта им:

Колко беше инфлацията последните 3 години? Официално беше 8-9%, неофициално всеки вижда колко е.

# 352
Аз друго исках да попитам дали е вярно - някъде четох преди време  ,че цените на жилища и къщи падат в зимните месеци януари и февруари. Някой има ли представа как е наистина ?

# 353
Наистина е така, на 30 и 31 февруари са на 50%,нещо като черен петък се получава...

# 354
основанието беше , че зимата се усеща в повече тежестта на общите разноски и доста хора имат по-големи разходи зимата.
Черен петък няма да е зле, но ако може да е всеки петък за да можем да харчим. Не за друго. Оборот да става.

# 355
Едва ли някой ще продава имот по-евтино, защото не може да закърпи бюджета с 500 или 1000лв. Тенденцията в момента е да се вдигат цените. Реално причини  няма,цената на строителните материали се върна след скока, но лакомията на хората направи една вълна и всички искат да са на гребена.

# 356
по-евтино няма, но може би ще продаде . и ако не е един ...

# 357
Тенденцията в момента е да се вдигат цените. Реално причини  няма,цената на строителните материали се върна след скока, но лакомията на хората направи една вълна и всички искат да са на гребена.
Стана ми любопитно и намерих графика на цените на суровините изплозвани в строителството и общо взето всичко вече е на нивата от преди короната, и с ясна тенденция надолу. Единствено медта леко се е повишила и вероятно локално цената на софийските ниви Simple Smile И понеже всеизвестен факт е, че жилищата всяка година се и ще се покачват ми е интересно каква е печалбата на строителните фирми? Очаквам  нар ко барони и други от черния сектор да се преориентират към строителството при сходни нива на печалба. А софийското поле е голямо, хляб ще има за всички...

https://tradingeconomics.com/commodity/steel

# 358
Тенденцията в момента е да се вдигат цените. Реално причини  няма,цената на строителните материали се върна след скока, но лакомията на хората направи една вълна и всички искат да са на гребена.
Стана ми любопитно и намерих графика на цените на суровините изплозвани в строителството и общо взето всичко вече е на нивата от преди короната, и с ясна тенденция надолу. Единствено медта леко се е повишила и вероятно локално цената на софийските ниви Simple Smile И понеже всеизвестен факт е, че жилищата всяка година се и ще се покачват ми е интересно каква е печалбата на строителните фирми? Очаквам  нар ко барони и други от черния сектор да се преориентират към строителството при сходни нива на печалба. А софийското поле е голямо, хляб ще има за всички...

https://tradingeconomics.com/commodity/steel
Килограм пшеница е 0.40 лв.Килограм брашно 1,20 лв, олиото е 2,40 лв,изварата е 5,50 лв., а една баничка е 2,7-3,00 лв.
Някой корифей на икономиката да се произнесе?....А и държавата (т.е.ние) доплащаме
 на бизнеса ел.ток ако е над 180
лв....

# 359

Цитат на:  link=topic=1689719.msg48574383#msg48574383 date=1726815950
...Някой корифей на икономиката да се произнесе?....А и държавата (т.е.ние) доплащаме
 на бизнеса ел.ток ако е над 180 лв....
Това немците ли ви го инсталираха Simple Smile
Сякаш не си знаем поговорката , че с каквито се събешер такъв ставаш.
Да видим колко ще остискат сърбите преди да оставят урсулката да им прибере и последния динар.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 11:11 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт