Любители на котки - Тема 198

• 25 670
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Тази сутрин Линош се гуши много в кака, и я изпратихме на училище после. Сякаш се усеща, че ще е самичка за повече през деня.

Иначе се опита да атакува цветята, много сладко се суетеше около тях. После за късмет бръкна във водата с лапка (тази, с която плискам за да върви по вода) по - скоро беше чисто любопитство, ама кака рече, че е за късмет. 😆
Пожелавам една успешна, ползотворна и здрава учебна година на всички деца, колеги и родители, а защо не и котета, наша принцеса нали заляга наравно с кака над учебниците😆! 🍀❤️🍀

# 451
Момичета, пишех преди при вас, но нямам много време. Преди година се сдобихме с втори котарак, британец ( и първия е такъв). И двамата са кастрирани. Малкия живее основния но в стаята на детето, защото не се разбира много с кучето (опитва се да го бие). Та на болната тема - малко преди да го кастрираме започна да пишка на леглото на дъщеря ми. Решихме, че след кастрацията ще спре, но пак го прави. Някакви идеи защо е това - не е бит, не е тормозен. Случва се може би веднъж в месеца, но е неприятно.

# 452
По принцип нямам идея, но имам две предположения. До колкото съм забелязала котките много обичат да повтарят едно и също действие, създават си някакъв навик и си го затвърждават с често повторение. Например едната ми котка ме будеше в 5-6 сутринта, за да я галя или да си иска храна, въпреки, че има в купичката и какви ли не още подобни и ги правят тези неща докато по някакъв начин не им промениш или попречиш да си извършват този ритуал.
 С пикаенето е много по-различно и по-трудно, защото урината им е много концентрирана на феромони и дори да се изчисти много добре, те пак я усещат и това ги подсеща да отидат да пикаят на същото място. На мен ми се е случвало котарака ми като беше малък да пикае, но поне беше на пода в кухнята. Решението ми беше да се ослушвам и като чуя, че се опитва да рови по плочките, да го хвана и да го преместя от там. Другото, което беше много ефективно, е че миех след това пода с препарат, който неутрализира миризмите. Аз ползвах БЪГ АУЕЙ АЕРХИТОН ОБЕЗМИРИСИТЕЛ , но не знам дали е подходящ за мека мебел.
Има също спрейове с миризми, които отбъскват котката да ходи на определено място- indoor behavior spray има и Ceva Feliway Classic Recharger -пълнител с котешки феромони и се включва в контакт, както ароматизатор. Има ги и на други фирми и са доста скъпи като цяло (50лв.) , но знам, че действат, понеже имам позната, на която й помогна за котката й да спре да маркира.
Другото ми предположение е , че котето може да ревнува за внимание от другите животни или да се чувства застрашено от някое от тях,  но може и да не е така.

# 453
  • София
Момичета, пишех преди при вас, но нямам много време. Преди година се сдобихме с втори котарак, британец ( и първия е такъв). И двамата са кастрирани. Малкия живее основния но в стаята на детето, защото не се разбира много с кучето (опитва се да го бие). Та на болната тема - малко преди да го кастрираме започна да пишка на леглото на дъщеря ми. Решихме, че след кастрацията ще спре, но пак го прави. Някакви идеи защо е това - не е бит, не е тормозен. Случва се може би веднъж в месеца, но е неприятно.
Има ли лесен достъп до тоалетна? Чиста ли е, когато прави белята?

Моята Преслава има такива прояви. Забелязала съм, че най-често става, когато тоалетната не е почистена или някой от другите бандити ѝ пречи да влезе в тоалетната.

При някакъв здравословен проблем също може да го правят. Например да има парене при пишкане.

Шкода Октавия вече е 745 гр. Joy Още не сме избрали кое име ще бъде. Joy

За малко над денонощие изяде консерва от 400 гр. Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 16:54 от Таня67

# 454
Прекрасна е милата Шкодичка! И много й ходи името! Grinning

# 455
Той е най-бойния от всички животни, въпреки че е най-малък на госини. Опушква се на ротвайлера и му посяга, а кучето стои и гледа тъпо. Не мисля, че се чувства застрашен. Има си тоалетна, която е само за него, често ползва и на големия котарак тоалетната. Според ветеринаря, отмъщава за нещо, но и това не ми изглежда да е причина. Поне аз не знам да има за какво.

# 456
Възможно ли е да маркира територия спрямо другите любимци и да е един вид' пазете се от мен, аз съм царят на къщата' Grinning, т.е. да не отмъщава на Вас, а да го прави като предупреждение към другите животни.

# 457
  • Между гори и планини
Мисля, че Шкода Октавия ѝ заспа. Уникално име. Остави го така.

# 458
А Шкодето ще стане чудна котка - за броени дни е променена. Да ви се връща доброто, Танче. Котешките благослови са специални.

Имаше един период в младенческата възраст, в който Терата пи...ше в леглото. И то много подмолно - накатери се върху мен и изведнъж ме подгрее - не леглото, а аз бях целта. Говорих с опитни коткари - свиват рамене - разпитват за травми, за цистит. В интерес на истината тогава лекувахме микроспория и аз я мацотех с каквото предписват. Сама престана, но ми припари повече от 2 пъти и то когато съм в леглото със завивка

# 459
Благодаря за съчувстието и разбирането , момичета !

Пишкането извън тоалетната , както писах по-рано , при нас нещата изглежда са доста специфични . Леополд - котка като котка - никога не е пишкал навън , дори да е била доста мръсничка тоалетната , но ще кажа за Оди -
- чрез пишакането ми даваше знаци - когато имаше проблем , винаги пишкаше върху капака на тоалетната и така виждах кървавите жилки в урината - винаги ,винаги , но никога  когато е здрав ! Тази година преместихме кутията в шкаф , вече не можеше да се качва отгоре и започна да пишка на няколко места на пода на открито , които се виждаха веднага - намери си начин , миличкият . Явно , когато се е разболял от рак е опитал да ми подскаже , защото започна да пишка върху един фотьойл - постоянно - не на пода , не както когато има кръв в урината - беше си специален знак - на мека мебел , попиваща .... както никога досега за 11 години !

Втори вариант - пак пример с Оди - освен всичко друго - не търпеше мръсна тоалетна - влиза колебливо , бавно и после бързо беж навън - тогава сменях пясъка , пичиствах много добре кутията , чаках да го видя че се навърта около нея и го поставях много внимателно и нежно вътре (за да се увери ,че е абсолютно чиста) - ако му хареса (а това ставаше в 99% от случаите ) се въртеше на различни страни , ровеше тук там и после си свършваше работата !

Пишкането - беше неговото общуване , явно е по-важно , защото не е акал навън !

Hermione Granger затова ето моите две предположения - или има дискомфорт при уриниране (или  друг дискомфорт) /  или е капризен относно чистотата - тогава чистене след всяко използване на тоалетната , може да пробваш моя начин , ако позволява да го поставиш в кутията . С времето ще свикне ,че тоалетната винаги е перфектна и м.б. ще отпадне нуждата от постоянно чистене . Моите котаци не се впечатляваха нито от миризми за отблъскване, нито от миризми за привличане , затова флаконите си стоят в шкафа .

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 19:06 от oska

# 460
  • Между гори и планини
Кети започна да се изпуска зимата. Понякога докато спи, понякога секунда след като се събуди. Мих, трих и постлах пелени. После ми хрумна да върна тоалетната вътре, защото тя не излизаше много. И започна да я ползва, спря да се напикава и спря окончателно да иска да излиза вън.
За мен напишкването, ако не от отмъщение е по две причини:
- мръсна тоалетна
- здравословен проблем с бъбреци, цистит и др
Щом се случва рядко, по скоро е първото.

# 461
  • на изток от рая
Не съм чела или писала тук, но сега имам нужда от помощ. Преди месец намерих котенка, още слепичка и пъпчето й не беше паднало. Сега вече е "на мама таласъмчето", защото е черничка, със зелени очички, които ме гледат влюбено. Обаче има проблем. Постоянно се изпуска и е мокра, включително задните крачета. (С акането няма проблем.) Водих я на лекар, не ме успокои. Дали се дължи на прекарана инфекция или на вроден дефект, но сфинктерът на пикочния й мехур не работи и по всяка вероятност няма да се оправи. Е, можело и да го израсте, но това мисля, че го вметна, защото ми видя физиономията. Като по-голяма, я очакват гноясване и болки.
Да, ще направя консултация и с друг лекар, но това ще е просто, за да съм го направила, не тая надежда.
Лошото засега е, че идва зима, а я гледам навън. Вечер я прибирам в едно помещение на двора, но то не се отоплява. А да я вкарам вкъщи е абсурд. Гледала съм котка и не стига, че диваните и тапетите издрани, ами като й се карах, и фучеше, и съскаше.
Та, на въпроса. Как да прекара зимата, да не е толкова мокра или пък ако сте се сблъсквали с подобен проблем, споделяйте. Всичко ще ми е от полза.

# 462
  • Между гори и планини
За съжаление, не давам добри прогнози за котка с такъв проблем и вън.

# 463
Благодаря на всички за отговорите. Според вета, няма медицински проблем. Ще пробвам да чистя тоалетната всяка вечер, да видим дали ще спре.
Ganesha, намери и една хубава къщичка и сложи вътре отопляемо килимче. Трябва ти ток, обаче. Дано оцелее душичката.

# 464
  • на изток от рая
Ganesha, намери и една хубава къщичка и сложи вътре отопляемо килимче. Трябва ти ток, обаче. Дано оцелее душичката.
Оооо, за такова нещо не бях чувала. Ще се разтърся и ще й взема. Ето, има светлина в тунела.
Игрива, апетитна, любопитна. Отваря очичките към света.
Дано да има още малко късмет останал и да се пребори.

Общи условия

Активация на акаунт