На море в Гърция 2024 - V

• 54 568
  • 767
  •   1
Отговори
# 105
  • There I was on a July morning
Скубиду - Horto Hause  е къщата, можеш да ги разгледаш в букинг. Ако няма места, ми пиши да ти дам координати на лично, че обикновено си пази къщата за негови хора. Уникална е терасата, почти 50м2 с прекрасни залези. Много ми е дзен там. За мен тая част на Пелион е място за пълен релакс, място, където външния свят и проблемите просто изчезват.
Благодаря за препоръката, но аз не Ви съм питала нищо. Simple Smile

# 106
  • Sofia
Грешка Viki kk пита. Извинявам се, за да избегна да цитирам поста съм направила грешка.

# 107
  • София
Грешка Viki kk пита. Извинявам се, за да избегна да цитирам поста съм направила грешка.
Благодаря, Monadirs. Гледала съм ги тези къщи миналата година. Няма все още цени за 2025. И двете ли са с такава тераса, че май по-малката няма изглед?
Благодаря и на Вас, момичета - Naditop и Leila. За Самос пак ли от Кавала?

# 108
  • Стара Загора
Да, от Кавала има за Самос. Параход беше писала, че с него е пътувала. Те се водят Северно Егейски и имат връзка с Кавала. Маршрута на нашия ферибот от Кавала минаваше през Лимнос- Агиос Ефстратиус- Хиос. Като на Хиос акустира в Места от западната страна. Днес който ще хващаме е от Хиос и мисля, че минава през Лесбос .

# 109
  • Sofia
Благодаря, Monadirs. Гледала съм ги тези къщи миналата година. Няма все още цени за 2025. И двете ли са с такава тераса, че май по-малката няма изглед?
Благодаря и на Вас, момичета - Naditop и Leila. За Самос пак ли от Кавала?
Голямата къща е на два етажа, и двата с голяма тераса с гледка. Малката е с нещо като верандичка, но не гледа към морето.

# 110
Някой в момента на Лефкада ? Притеснява ме прогнозата за времето, дават дъждове / и сега, и занапред /. Става ли за плаж , бурно ли е морето ? Круизните кораби пътуват ли ? Ние заминаваме на 25 - ти и ми е малко притеснено 🥲

# 111
Петък и събота нямаше фериботи от Лефакада до Кефалония заради силен вятър. За днес не знам.

# 112
До 25.09 има много време. Ако от западната страна не става за плажуване, ще ходите от източната където ще е спокойно при всички случаи.

# 113
Приключи двуседмичното гръцко пътешествие. Бяхме на косъм да се откажем от Волос заради бедственото положение с рибата, но съм мног щастлива, че отидохме! Кръстосахме Пелион на длъж и на шир, нагледах се на невероятно гледки, едни от най-красивите залези и безкрайно море. Еднодневен трип до Скиатос и скачане на делфини около нас допълват картината. А Макриница с малките си очарователни улички и панорамни гледки…. Душата ми е пълна Simple Smile последва седмица на къмпинг на Ситония, където децата изкараха най-хубавите си дни в тичане и игри. Ех, Гърция ❤

# 114
  • Пловдив
Иска ми се да напиша няколко думи за Скирос.
Бях го загледала преди няколко лета, но сега му дойде моментът.
Фериботът - от Кими /Евия/, като цената е учудващо приемлива. Предполагам е дотирана от община Скирос, защото после разбрах, че тя е акционер в корабната компания и се опитва да привлече туристи. 1 час и 45 мин плаване, даже има автобус от–до Атина, който очаква хората без коли.
Това, което много ме привлече, бяха традиционните скироски къщи - бели отвън, а вътре дърворезби, медни и глинени съдове, бродирани перденца. Настанихме се в реновирана скироска къща с невероятна гледка към Хората, че даже и място за паркиране. Домакините ни бяха супер готини хора!

Домакините ни поднесоха домашни мекици с мед и скироско сирене.
На Скирос вместо хляб, се консумират мекици. В таверните си поръчваш една голяма кръгла мекица и я ядеш с....риба, месо....

Посещението на върха срещу къщата ни с кастрото и манастира е без вход- очевидно с цел привличане на туристи. Гледките са чудесни

Както се вижда, островът не е особено населен. Видяхме скироските кончета. Това е местна порода /не са понита, а с телосложение на нормален кон, само че малък/, която достига височина 110-116 см. Твърди се, че Александър Велики бил яздил такъв кон и се зачудих колко е бил висока тази личност, но така и не съм проверила да момента. През лятото поради липса на храна и вода се прибират по стопанствата си, останалите сезони обикаляли свободно пуснати наоколо.

Плажовете са хубави, като тези откъм Евия са закътани и по-приятни. От другата страна са широки и визуално изглеждат добре, но са ветровити е за мен не особено приятни за плажуване.
Никъде по плажовете няма душове.
Като се изключат домакините ни, лошо впечатление ми направи отношението на местните. Общината може да иска, но те не искат туристи. Дръпнати са, даже груби на моменти.
Друго неприятно за мен беше нощният шум. Две от вечерите имаше някакви домашни партита в съседните къщи, които продължиха до сутринта, а едната- от някъде се чуваше яка музика, също до сутринта. Останах с впечатление, че е нормално това за там. При затворени прозорци нямахме проблем иначе и през деня беше....супер тихо.
Храната също не беше нещо wow. Не че останахме гладни, но нищо особено на двойна цена спрямо Евия, където пък беше и супер вкусно.
Още няколко снимки

Така са изглеждали овчарите преди. Плашещи лица, имахме едно такова на магнит на хладилника дори-

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 10:50 от jul

# 115
  • софия
jul, странно ми е това, което споделяш за впечатлението от отношението на Скирос. Не че отричам, ние не усетихме грубо отношение.
Храната ни хареса. Цени не съм сравнявала. Традиционната храна са голямата мекица (с плънка), кюфтета (пържени, жестоки, като на майка), агнешко/козе с лимонов сос, малки пържени мекички (с плънка) с мед.
Навсякъде, където сме сядали, беше вкусно и прясно. В Хората ходихме по два пъти в Barba Giannis & Maritsa, Taverna Margeti.

Навсякъде порциите бяха огромни.
Таверната при кончетата беше посредствена.
Нямах/м вдъхновение да описвам, но ни хареса и бихме се върнали някой ден.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 11:10 от zvаnchе

# 116
  • Пловдив
Храна имаше и хубава, но печена риба и печено ярешко с лимонов сос. Нищо различно и запомнящо се. То на печена риба, току-що извадена от морето, какво да ѝ объркаш Simple Smile
При кончетата не сме се хранили. Хубаво беше в таверната на плаж Агиос Фокас /но преди да се напълни заведението/, както и в таврена Мераки, докато чакахме кораба. Иначе, където и да сядахме - посредствен октопод, някакви неща, обявени на килограм /не риба и агнешки котлети/ - ама какво ти носят и как го смятат.... забравени/забавени поръчки.....ей такива неща.
За местните - не е било нещо фрапиращо, но не бяхме и повече от необходимо зло. Прави впечатление в сравнение с всички други места, където сме били.

# 117
jul, впечатленията ни се припокриват. И аз преди време споделих тук, че отношението на местните в таверните на Скирос си беше направо грубо, все едно искаха да ни изгонят и чак последните дни от престоя ни попаднахме на свястна храна. Помислихме дори, че е заради Ковид-а (беше през 2020) и затова са такива дръпнати, но никъде в Гърция не бяхме срещали толкова сърдити физиономии и то не в една кръчма.

В Barba Giannis & Maritsa седнахме една вечер, освен нас имаше и други хора на празна маса. Чакахме сигурно 10 минути, появи се някакъв сервитьор, погледна и двете маси и демонстративно си седна отстрани да запали цигара. Ами тръгнахме си, въпреки че изглеждаше много обещаващо. А жената в таверната на Агиос Фокас няма да я забравя никога, буквално хвърляше чиниите с поръчки по масите и гледаше всички клиенти лошо.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 11:41 от Deviant Art

# 118
  • Пловдив
Явно е на късмет. На мен там ми хареса, че имаха прясна риба. И като свърши, отидоха с лодката за нова.

# 119
И аз споделям впечатленията на jul. Определено на доста от местните туристите им пречат. Първите два дни такава греда, че ако не бях предплатила нощувките, щеше да си тръгнем. Почна се още с настаняването. Чудесна, нова къща с всичко необходимо, хубав двор, но нямаше показаната в букинг гледка към морето. В таверните груби, бавни, храната биваше долу горе, но наистина на двойна цена спрямо Евия. На третия ден си намерихме и хубави места, на които не пречим на персонала. Едната я е споменала Julq o, другата е тази  https://maps.app.goo.gl/Rs32iGsuscZ4A2Ta8 и непременно тази https://maps.app.goo.gl/iJUuMhr6UsmWeGx98. Собствениците имат козеферма, а срещу таверната имат магазин, в който продават собствени продукти. Много мили хора, храната чудесна и за без пари.
 Иначе островът е хубав, плажовете ни харесаха, почти празни, нямаше тълпи, не ни одуха вятърът.

Общи условия

Активация на акаунт