На море в Гърция 2024 - V

• 54 658
  • 767
  •   1
Отговори
# 255
Много апетитни охлювчета!

Когато тръгнете към Превели, има след Плакияс един плаж Схинария, много подходящ за шнорхелинг. https://maps.app.goo.gl/XXv3GE2xnupHc1ki7
На самия Превели не носете такъмите, стълбите са много, а плажът не е кой знае какво и водата - студена от вливащата се река. Там е за снимки и разходка в палмовата гора.

Между Сфакия и Франгокастело може да видите този https://maps.app.goo.gl/JZ46gAMMfaHPRCL1A

И разбира се, любимото ми Родакино с плажа Полиризос - той е фин пясък, но и в двата края е обграден от скали.

# 256
Супер, много благодаря за препоръките. На мен навсякъде ми е студено и съм си взела неопренов горнище. Реши ми проблема Simple Smile
Преди 2 дни бяхме и до ботаническата градина, много е красиво там. Разходката е около 2 часа.
В Дамони струва ли си отбиването, ако има време де. За сега движим по 2 плажа на ден, но повечето бяха с много ходене.

Параход от къде се заражда към Полиризос?
Тръгнахме на там, но джи пи еса на няколко пъти се опитва да ни прекара по много стръмни тесни пътища надолу. Мен ме хвана шубето и се върнахме. Ние окъсняхме днес, изкарахме един лежерен ден на Франгокастело, поодуха ни вятъра и ще бързаме по светло да минем завоите към Хора Сфакион.
Снимките са от Франгокастело

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 18:24 от anbibian

# 257
За Полиризос се минава само и единствено през село Родакино. От него, по табелите, се слиза по клисурата към морето и се завива надясно (Коракас остава отляво). Не се гледа gps, той е много объркан по тия места Simple Smile

Дамнони не е лош, но е доста комерсиален, бая застрояване има в единия му край.

# 258
От вчера сме на Андрос, одуха ни хубаво, но не ни е виновен островът - на съседните по прогноза е било по-зле.
Днес всичко утихна, хора много няма, за плаж е чудесно.
Batsi

Гледка от стаята

# 259
Розова маслинка, завидях!  Водата как е? Бих се зарадвала на още снимки. Heart Eyes

# 260
Розова маслинка, завидях!  Водата как е? Бих се зарадвала на още снимки. Heart Eyes

На мен водата ми е добре, може би към 25 градуса, но аз лудниците юли и август с топлата вода ги пропускам обикновено. Най-хубавото и неочаквано за мен е, че няма хора! Ура!
Обикновено по това време ходя на море някъде из района - миналата в Южен Крит, предни години в Турция на обиколки около Мармарис/Фетие и за първи път сме толкова на север, но ако е хладно, щяхме да хванем балкана (тук има такива хващачи в момента).
На обиколка сме - самолет до Атина, нощувка в Рафина и в сряда пътуваме нататък. 🙂
Вчера пристигнахме в 10 и веднага отидохме в Хора. Много духаше и не ставаше за плаж. Духаше дори до летището в Атина и в Рафина в събота. В неделя по обяд в Хора имаше основно местни за неделно излизане с тоалети и няколко изпаднали германци в напреднала възраст. 🙂
Всички снимки са от Хора, Андрос.
Бяхме и в Музея на съвременното изкуство благодарение на Параход, има изложба снимки на Мартине Франк.

# 261
Направо не мога да повярвам, че водата е 25 градуса.
Ние като бяхме в средата на юли, се усещаше като 15 Simple Smile

Много хубави и слънчеви снимки - иначе в Хора май винаги духа, нали е на издаден нос в морето. Не знам дали някой някога ползва двата плажа, които така или иначе има.
Чакаме с нетърпение към коя дестинация ще се насочите след Андрос.

# 262
Направо не мога да повярвам, че водата е 25 градуса.
Ние като бяхме в средата на юли, се усещаше като 15 Simple Smile
Точно се чудех днес защо по отзиви в Гугъл за южните плажове в Андрос няколко човека са писали, че водата е ледена. 😃
Въобще не е по-студена от Крит миналата година по същото време.

# 263
И мен ме изненада с водата. Приятно. Sunglasses
Благодаря за снимките. Разкош е Андрос!  Аха бях решила догодина да не гоня Михаля и така да ми пусна муха.

# 264
  • София
От Северната страна на Крит съботата и неделята водата също беше добе; на Амудара духаше, на Плака (Ласити) - не Simple Smile Стигнахме до столицата със самолет, из и около Ираклион се придвижвахме пеша и с градски транспорт; до Агиос Николаос и остров Спиналонга ходихме с организирана (от гърците, купена по интернет) екскурзия. Може да питате, ако нещо ви интересува! Hug

# 265
Наканих се да драсна няколко реда и за Кеа, преди да забравя.

Китнос и Кеа може да са съседи, но не си приличат никак. На Китнос усещането си е като на Циклад, макар и поизостанал спрямо другите. На Кеа това усещане липсва, по-зелен е, има големи дървета, а къщите са цветни. Хотели и вилите изглеждат по-скъпи, не като за туристи, които търсят нещо овехтяло, но евтино.

Столицата Юлида е страхотна. Малко ми напомняше за Ано Сирос, особено в горната част, където си е бая стръмно, но уличките и гледките те карат да се отплесваш и да не обръщаш внимание на наклона. Трябва да помислят нещо за паркинга, защото дори в края на сезона и то през седмицата, паркирането беше изнервящо. Има два паркинга. Големият е на влизане в селото откъм пристанището, но дори и той не може да поеме много коли и се паркира от двете страни на пътя, отдалечаваш се от всичко и после ходиш пеша, а колите фучат около теб. Малкият е над селото, там сякаш се намираха повече места, но слизането до площада и качването наобратно са приключение.

Хванахме и някакво мероприятие на площада, имаше голяма група англоговорящи на всякаква възраст, които нещо празнуваха и държаха речи на микрофон. Чужденците на Кеа бяха повече, отколкото на Китнос, но може да е било заради голямата група - освен тях имаше германци, италианци, французи, и с няколко български коли се разминахме.

В Юлида пробвахме двете таверни на площада - Kalofagadon и Paparounas, и в двете всичко беше хубаво. В Paparounas менюто е по-ограничено откъм избор, но по-засукано и за първи път ни се случи сервитьор да ни каже да не си взимаме нещо, защото е прекалено голямо за двама. После като гледах "стандартните" порции се чудех дали една голяма нямаше да ни нахрани и четиримата. Един ден седнахме и в кафе Панорама, имаше божествен чийзкейк с горски плодове, галактобуреко, шоколадова торта, абе много зле за талията Simple Smile

Слагам още малко снимки от Юлида:

Скрит текст:

Сега за плажовете. Много ни допадна Ялискари, с много синя вода, пясък и много борови дръвчета. Има и бийч бар, от който си купувахме кафе и по нещо за обяд. Фрапето и фредото в менюто бяха по 4.50 евро, но ни ги таксуваха по 3 евро като take-away и бяха доста хубави. Съблекалните и душовете май бяха обществени, защото се ползваха от всички без да са клиенти на бара и никой не го правеше на въпрос.

Настанихме се в Писес, което е просто плаж с един къмпинг, три таверни и вили в радиус от 3-4 км. Плажът е голям и пак има дървета, безплатни чадъри и нещо като малки дървени беседки. Тук е момента да похваля таверна Christoforos на плажа, която въпреки рейтинга си се оказа невероятно попадение. Бяхме една вечер и в Το Εξοχικό της Μαργαρίτας, друга таверна там, в която порциите бяха огромни, но на част от храната сякаш липсваха подправки.

Писес:

Преди да запазим, Юлида не ни се виждаше толкова далече на картата, но от Писес си има 20-25 минути път в посока. Аз никога не се занимавам с готвене и миене през почивките, защото това го правя вкъщи по цяла година, и когато нямаме включена закуска, обикновено закусваме в някоя пекарна или кафене. Пекарните на Кеа обаче са само в Юлида и пристанището Корисия, други няма никъде на острова и това ни беше единственото неудобство. Ако трябва да съм точна, в Писес третата таверна Pappus House работеше и като брънч през деня, но менюто беше основно с бъркани яйца, а пък нашата госпожица претенция не ги яде за закуска и затова се налагаше да ходим до Юлида преди плажа (Параход, открихме препоръчаните палачинки и понички в Ioulis House Grinning)

От другите плажове посетихме Отзияс, Ксила, Кундурос и Камби. Отзияс ни хареса, но Ксила беше дълбок и ветровит. На юг от Писес всички плажове си приличат - половината плаж с много мек пясък, другата част каменисто. Същото беше и с морското дъно, но си имаше напълно пясъчни зони и не трябват аква обувки. На Камби си изкарахме цял ден лежерно под един дървен навес, напълно сами след като и малкото други посетители си тръгнаха още в 11:00. Водата отдолу беше кристална и с много риби.

Общи снимки от плажовете тук:

Скрит текст:
Камби

Ксила

Гледка някъде от Кундурос

Плажът на Корисия:

С две думи за Кеа - различен остров и ни хареса. Ако се бяхме настанили някъде около Корисия или Юлида, щяхме да си спестим част от ежедневното пътуване, но на острова няма много неща за гледане и дори това не ни натежа. Фериботът е доста по-бюджетен, от Лаврио до Кеа за четирима и голяма кола излезе 81 евро, по същото време проверихме за Парос - беше 295 евро в посока. Бих се върнала и на него, и на Китнос, но в списъка други чакат преди тях Simple Smile

# 266
Това с паркинга според мен нарочно го правят Simple Smile

Иначе да, много симпатичен остров. Изненада приятно и мен, впечатленията ни са подобни. Хареса ни и ресторантът веднага зад арката -  Пиаца, той е по-непретенциозен от тези на площада и много популярен сред местните, работи целогодишно (за разлика от тях).
А точно под арката имаше дюкянче за мандраджийско сирене и сладолед, също много хубави.

# 267
Пиаца си го бях запазила според твоите препоръки, обаче първата вечер го подминахме, защото духаше вятър на целия остров и там се усещане течение. На следващите ходения пък нямаше места, но нали трябва нещо и за следващия път да си оставим Grinning Сладоледът го заглеждах много, но понеже е в началото, все решавахме първо да вечеряме и после се оказвахме тотално преяли, за да го пробваме.

# 268
Днес успяхме да посетим Полиризос, много кокетен плаж, ситен пясък, скалички
Аз съм на снимката Stuck Out Tongue Winking Eye

После се отбихме до Схинария, там обаче във водата плуваха някакви малки розови мекотели, идея нямам какви (бебе медузи?!) и тук там по един голям екземпляр и айде с 200 на брега.

И накрая Превели. По-претъпкан плаж не съм виждала, а реката като магистрала. Разходихме се в палмовата гора, само за разходката си струваше ходенето. Ходих да шнорхелувам и около скалата сърце, ама много народ и бързо приключих. От там се отправихме към Ставрос. Имаме още 2 дни, които не съм решила какво ще правим. Май ще се помотаме из Ханя утре и после на някой плаж или два. И последния ден ми е мистерия за сега.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 16:59 от anbibian

# 269
Ще продължа с разказа си за Лимнос и основно ще се спра на похапването. Напълно се присъединявам към изказаното мнение, че храната на острова е проста и вкусна. Този път реших и си записах имената на препоръчаните места за хапване и останахме доволни от посетените, за което благодаря на споделили те ги преди мен.
Тъй като се бяхме настанили на Паралия Плати първите ни хапвания бяха в Плати. Още след пристигането седнахме в "Калудица", това е и името на собственичката. Намира се точно срещу църквата. Храната беше много вкусна, а Калудица бъбрива и любезна. После често я виждахме на плажа и се разговаряхме, въпреки че времето така и не ни стигна да я посетим отново.

Естествено посетихме и много рекламираната "ОСозос". Много вкусно, цялата компания беше много доволна, без мен. Аз не си падам много по месото и предпочитам други неща. В случая поръчахме салати, разядки, ребърца, пържоли и специално за мен сирене саганаки. Обаче то така и не се появи. Аз търпеливо чаках и опитвах на всеки от чинията🤣 и накрая отчаяно попитах за моето сирене, забравили за него. После със сметката си поръчах кола, но и тя не се появи. Мъжът ми се пошегува, че са го съжалили, защото много му се карам. Иначе дзадзикито беше с настъргана краставица, което ме дразни, но навсякъде на острова, където поръчахме беше така.   Най-забавните беше, че на покривката имаше карта на Лимнос и си обсъдихме бъдещите маршрути преди да дойде храната.

В МИРИНА хапнахме в "Μεταξύ Μας" като послушах съвета даден тук да не ходим вечер, за да няма проблем с обслужването. Мога да отбележа, че проблем имаше и на обяд късен следобед, но към храната никакви забележки.
Отделихме две вечери за "То 11" и "Синяло". Много вкусно, а голямата ми дъщеря остана невероятно доволна, защото най-сетне уцелихме място с риба.

В МИРИНА беше и единственото място, където ударихме греда и с храната и с обслужването. Последната вечер се оказа, че изпробваните места са затворени и решихме да седнем в "Платанос" или нещо подобно, на главната улица, разположен на едно площадче под дърветата. Имаше хора и се пробвахме. Нито храната ставаше за нещо, нито обслужването. За обслужването може да се прояви разбиране две момчета на много маси направо се побъркваха от тичане, но храната си беше гадна и с гадни продукти, което е странно къде са успели да ги намерят.
В МИРИНА в заведението под крепостта дъщеря ми хапна много вкусно суфле и няколко пъти ходихме дотам специално за суфле.

При разходките ни хапвахме и на разни бийч барове и по селцата. Като цяло на плажа храната ни хареса, особено на децата. За съжаление нямаше пици и децата определено започнаха да страдат и първото, което поискаха вкъщи беше пица, която направих с лимноски брашно и гръцки продукти.
Хапвахме и по някои селца, през които минавахме. Питахме местните къде и те ни насочваха. Например в Кондиас в единственото отворено заведение. Имаше кюфтенца, картофи, набързо забъркани зеленчуци с месо на тигана, абе все едно съм отишла при баба на село. Имаше и котка, която малката ми дъщеря упорито се опитваше да нахрани с краставици🤣

В Кондиас имаше и страхотна пекарна, където освен хляб и закуски имаше и най-различни сиропирани изкушения. Тук ни отказаха да ни дадат баклава, защото ѝ се бил развалил търговския вид.
Една вечер отделихме на едно от заведенията в АГИОС Йоанис с невероятна гледка към залеза. По принцип и в сезона има жива музика, но в случая само гледка и вкусна храна. Ще добавя, че това е единствено място, в което ми сервираха виното с чаша за вино, е за червено, но кой обръща внимание...

Вечер често на Паралия Плати след като плажа опустее и бийч бара в съседство се опразни се наслаждавахме на вино с лимноски сирена.

И накрая ще добавя няколко думи за нашето случайно откритие, където ядохме най-вкусната храна на Лимнос и посетихме няколко пъти – https://maps.app.goo.gl/ovnC8ojmPPquYzk5A. Открихме го случайно докато обикаляхме в района. Седнахме да пием по кола и дори ни дадоха комплимент петифурка. След това се върнахме още няколко пъти, много вкусно, любезен персонал, тихо, спокойно, прекрасно.

Накрая ще добавя, че случайно открихме и една винарна къде малко се уляхме с дегустацията на вино и неговата покупка.

Иначе като дар за близките донесох хубаво лимноски сирене. Направо съм впечатлена как лимносчани са се преборили с тази пустинно-вулканична земя и навсякъде се обработва и земята дава своите плодове.
Следва продължение...

Общи условия

Активация на акаунт