На море в Гърция 2024 - V

• 54 639
  • 767
  •   1
Отговори
# 315
Мелници-хотели сме виждали на почти всеки гръцки остров, дори сега на Кеа имаше нещо като вилно селище от мелници в Кундурос. Някои бяха варосани бели, други каменни, а пред една бяха сложили и голяма табела кой е архитектът. Само една снимка намерих, направена в движение и от нея не се вижда много, но всички тераски са обърнати към морето:

А въпросните мелници в Контяс изглеждаха малко занемарени отвън и затова решихме, че не работят. В двора имаше остатъци от дървени беседки и табела за кафене, което явно някога е работело там. Сега от любопитство отворих да ги погледна в Гугъл - били 4-звезден хотел.

# 316
Мелници-хотели сме виждали на почти всеки гръцки остров...
Ми на почти всеки има вятър.... а вече никой не ще брашно да мели, иска да спи в хотели Simple Smile

Не съм се замисляла и аз колко много са, честно казано и не ме привлича такова настаняване. Въпреки че веднъж си бях харесала една къщичка в реставриран гълъбарник (не беше обаче на Тинос, където са в най-голямо изобилие).

# 317
Наистина на Тинос имаше такива големи гълъбарници, които спокойно могат да се превърнат във вила. Но останах с впечатление, че по същия начин си украсяват и хотелите и в един момент е трудно да различиш кое какво е. Последна снимка и спирам да спамя в темата - автобусна спирка в стил гълъбарник Simple Smile:

# 318
  • София
От 6 дни никой не е писал в темата. Няма ли закъснели почиващи?

Да ви почерпя с един Псили Амос, Серифос:

Невероятно спокойствие е! Водата е топла и кристална. Не знам дали се вижда черното. Това е черен пясък с някакви метални частици, които блестят като злато. Нещо като розовия пясък на Елафониси. И таверната над плажа си я бива. 😃 Жалко, че скоро идилията ще свърши!

# 319
Здравейте, никога не сме почивали в Гърция и бих искала малко информация. Да, знам, че има обобщена информация в началния пост, но в нашия случай е малко по-особена ситуацията
С три деца на 12 години сме, като едното се придвижва в специализирана акумулаторна количка. В тази връзка търсим за септември 2025 - място за настаняване до плаж, без стъпала, където плажът е лесно достъпен (не се катерят стръмни, чакълести баири или стъпала), фин пясък, тъй като въпросното дете играе на земята като не е във водата и камъчки не са подходящи. Няма значение в коя част на Гърция, стига да не се пътува 18-20 часа в посока. Докъм 900 км, като разбира се - колкото по-близо, толкова по-добре, но ако няма наблизо, сме отворени и към пътуване. Има ли изобщо такъв еднорог или да се откажем от идеята за Гърция?

# 320
  • София
За съжаление не мога да помогна във връзка с последния пост, макар че съм сигурна, че има такива места в Гърция, просто аз не запомням подобни детайли за посещаваните плажове.
Включвам се, само за да споделя едно приятно рекламно видео за остров Тилос от Додеканезите, което ми върна част от хубавите летни спомени от прекрасната ни юнска почивка Blue Heart.

# 321
  • София
Аз се сещам за плаж Танос на Лимнос. Имаше няколко къщички почти на плажа. Но не сме отсядали, за да съм сигурна, че стават за инвалидна количка. Иначе на градския плаж в столицата Мирина има специална рампа за инвалиди, с която влизат в морето. И тук на Серифос видях такава. Сигурно има на много други места, но не съм ги забелязала.

# 322
  • There I was on a July morning
На плажа на Йерисос има рампа за инвалидни колички, която влиза в морето, но там е дълбоко, не знам дали е подходящо.
Във Вурвуру по протежението на брега има няколко семейни хотелчета, от чиито дворове се излиза на направо на плажа.

# 323
Аз също се сетих за Лимнос. Ние, където бяхме Паралия Плати, има студио реално до плажа. От нашия апартамент се стига по бетонна пътека до плажа, след това има дървени рампи.
Освен това за по-близо в Нея Карвали има студия директно на плажа. На нас там ни хареса. Има такива места и на Халкидики и към Йонийско то крайбрежие. В Александруполис и околностите. Просто си изберете район, огледайте и попитайте как е на конкретното място.

# 324
  • Бургас
Таня на Танос не видях рампа за инвалиди, мисля, че се бъркаш с Евгатис бийч. На този плаж обаче август края бяхме рибите ни взеха за мезе. До сега не съм имала такова неприятно усещане да те "хапят"риби. Мъжа ми имаше рани по краката и яко му налитаха, аз нямах рани но на два три пъти  и захапаха бедрата.

# 325
  • София
Рампа има и на плаж Каламица в Кавала. Срещу плажа има голям паркинг, пресича се на светофар и после мисля, че има бетонна пътека до плажа. Ситен пясък е, не е дълбоко.
Зад паркинга има големи къщи, вероятно се дават под наем апартаменти там.

# 326
  • софия
Преди време в групата във ФБ имаше пост, в който се събираше информация за плажове с рампа. Може да се погледне там.

# 327
Това са всички плажове в Гърция, оборудвани със съоръжения за хора с увреждания. Няма нужда да се събират. Публикувани са в темата и преди.
https://seatrac.gr/en/map/

От поста на Змимка обаче разбирам, че реално не точно това се търси. Според изискванията, които е написала, и аз щях да предложа няколкото къщи във Вурвуру, чийто двор (с добре поддържана трева) преминава направо в плаж - Йоана, Зинозис и ще ги видите другите, има и карта на 1-ва страница.

Има и много други възможности в Гърция, разбира се, ще помисля и ако мога, ще допълвам с идеи за други региони.

# 328
Да, аз реално не търся на плажа да има съоръжение за инвалидни колички, а самият плаж да е леснодостъпен, да има пясък, а не камъчки. И по възможност място за настаняване до плажа, за да не се налага на ден по 2 пъти да товарим и разтоварваме количката в колата. Съответно по възможност мястото за настаняване да няма стъпала, а помещения на т.нар. приземен етаж. Виждам, че тук масово си ходите от години в Гърция и реших, че може някой да е почивал в такова място, което да отговаря на моите надежди, за да го препоръча. Аз лично влизам за първи път в тази тема и разбираемо нямам възможност да прочета всички страници на всички теми.
Получих доста насоки от отговорите, за което съм признателна Revolving Hearts

# 329
Не знам дали моето предложение ще ви хареса, но го посещават много немски пенсионери (не само), които са трудно подвижни. Хотелът се казва Вурнелис в Неа Ираклица, близо до Кавала. Може би няма настаняване на партер, но в основната сграда има асансьор. Хубавото е, че няма да се пресича улица, за да се стигне до плажа. Самият плаж е със син флаг, пясъкът не е точно като на Златните, но за мен е достатъчно ситен. По-скоро е от скъпите места за настаняване, стаите са хубави.
На този плаж има и други места за настаняване, възможно е да има такива на партер.

Друго място, за което се сещам, е Паралия Пантелеймонас. Също има къщи с директен излаз на плажа, който е пясъчен. Там не знам конкретно място.  И двете места са на 4-5 часа от София.

Общи условия

Активация на акаунт