На море в Гърция 2024 - V

• 54 639
  • 767
  •   1
Отговори
# 300
Нидитоп,
а как ти се видя температурата на водата (особено на север и на запад)? На някои от околните острови е по-студеничка, чувала съм, че и на Хиос така...

# 301
  • Стара Загора
Ами ние не влизахме в тези , които бяха чисто на север. Но почти навсякъде беше много топла. В по-плитките като чай, по-дълбоките по-хладна, но летни температури. Този, който беше най-студен от пробваните беше Елинта. Но при него разположението е такова. Водата е силно врязана в сушата и от двете страни има скали. И се получава сянка в част от деня. Това съм забелязала и по други плажове, които са така разположени. При нас едната вечер имаше буря и се чудех дали няма да се отрази на температурите на водата, но не. Тъй като все пак бяхме септември имах съмнения, но се изненадах приятно. Температурата на въздуха беше между 28-33 градуса , а водата не мога да преценя, но си беше лятна температура. По обедните часове се скривахме някъде, ставаше доста горещо.

# 302
... Продължавам с разказа и тук ще разкажа за впечатленията ми от Лимнос извън плажа.
От моите предварителни проучвания разбрах, че във всяко селище има поне една интересна църква и училище построени  през XIX в. Селцата са традиционни с каменна архитектура, така че, което и да изберете ще има какво да се види и ще може да се разходите из криволичещи живописни улички и да се порадвате на стари, а и по-нови каменни къщи. Ние посетихме някои селца, други разгледахме просто като карахме през селото. Определено впечатлението е на спокойни и уютни селца.
Марината – столицата на острова, я посетихме няколко пъти. Беше близо до нашето местенце и определено е приятно място за разходки. Естествено покорихме крепостта, прави впечатление голямата площ на крепостта, т.е. в момент на нужда тя е могла да приюти много хора. Естествено от нея се разкриват спиращи дъха гледки. За децата, особено малкото количките и сърничките в крепостта бяха атракция номер едно. Ние отидохме рано сутринта и разходката беше приятно, но след 10 би била доста изморителна. В града има и Археологически музей, но е в ремонт. Исках да разгледам и Митрополитската църква,но нямах късмет. Първият път, когато влязох и определено се впечатлих, изгасиха лампите и се наложи бързо да изляза. След това беше отворена първо за погребение, а после за сватба и момента определено не беше подходящ. Иначе от един поглед мога да кажа, че наистина е прекрасна. Чисто практично точно до Митрополията има паркинг, в който винаги имаше място и после покрай рекичката за няколко минути си в центъра на града. Градчето е приятно за разходки, по главната уличка и в следобедните часове има добра сянка, почти няма хора и работят магазинчетата за сладолед. Животът в уличката започва вечер след шест, тогава всички вратите са отворени, но и човеко потокът се увеличава. Вечер разходките покрай морето и гледката на нежно осветена крепост са много приятни. Определено бях изненадана, че в града има Университет, вероятно филиал на друг и определено начин да се привлекат млади хора извън сезона.

Плати беше нашият избор за настаняване. Малко китно и стръмно селце, с традиционен площад и детска площадка...

Няма да се спирам на всяко селце, което посетихме. Всяко и а свой чар, но от друга страна е идентично с останалите. Впечатленията за всеки са до голяма степен вътрешно и моментно чувство. Аз ще споделя две от тях.
КОНТИАС е традиционно каменно село. В началото има възстановени вятърни мелници, пред едната имаше простор. Което ме навежда на мисълта, че там или живеят местни, или е превърнато в някакво бутик хотелче, но не се задълбочих да проучвам. Има и терени църкви – затворени, а разходката из уличките е приятна и тези каменни къщи наистина поне за мен са изключително интересни.

Неа Кутали е основано от малоазийски бежанци. На острова има две бежански села. Архитектурата е различна. Ниски къщи, еднотипни. Селището е много спокойно. Тук има Музей и интересна църква, но не ги уцелихме работещи. Тук има и паметник на майката бежанка. За мен много разтърсващ и докосваш сърцето...

Разходихме се и до Коциас,, средновековният наследник на антична Хефестия. Отидох с големи очаквания, но и получих големи разочарования. Крепост няма, на хълма, където е била има църква – за изненада работеща и паметник на легендарната Марула. Пространството е експонирано по проект - гледка, разходка и толкова. По едно обрасли с бурени стъпала би трябвало да се слиза до подземията на църквата, но не рискувах...

Посетихме и трите Археологически обекта на острова. Има и други обекти, но те не са експонирани за посещение. По Петя встрани може да се видят руини, най-вече на мелници, но и на стари сгради. Вероятно с времето ще се стигне и до тяхното по-добро проучване и реновиране.

.
Полиохни е праисторическо селище. Добре проучено и експонирано. За пореден път се впечатлих от новите гръцки музеи – модерни, иновативни и предлагащи много добре поднесена информация. Във всеки музей има подробна хронологическа таблица, която дава добра ориентация за историческите рамки. Тук определено ме впечатлиха информационните табла за незрящи,

Кавари – това е светилището на Хефестия. Тук са правени Кавирски мистерии и може да се свърже със Самотраки и мистериите там. Тук се намира и пещерата на Филоктврес, който е изоставен тук от аргонавтите, защото е ухапан от отровна змия. Обаче лековитата лимноска земя го излекувала. До пещерата се стига с плуване. Аз не посмях, приятелите ми казаха, че пещерата е доста малка и поне според тях нищо интересно.

Хефестия е големия античен град, който все още се проучва. Пътят до него е черен, но не е труден за преминаване. По пътя се виждат руини от сгради. За посещение е експонирана малка част, но в бъдеще ще бъдеще ще  има още и вероятно и модерен музей.

Отделихме време и за поклонничество. Посетихме църквата Св. Богородица Какавиотиса. По препоръка тръгнахме рано сутринта, за да избегнем жегите. В осем вече бяха в подстъпите на върха. За изненада имаше си доста хора, предимно гърци. Дори баба и дядо с бастунчета. Маршрута си беше тежък за кашкавал туристи като нас, но се справихме и наистина пътят до там, скалните ниши и самата църква бяха впечатляващи.

Църквата "АГИОС Созон" е също интересно място, свързано с острова. Светецът е смятан за покровител на Лимнос. Има и аязмо, но не работи. Отецът се върна от селото специално, за да ни отвори храма. На 7 септември е празникът на светеца. Празникът продължава три дни с църковни служби и народно веселие, но моята група отказа да отидем...

И накрая Пустинята. За мен изключително магично място

Това беше нашето лимноски приключение, върнахме се доволни и отпочинали.
Отделно ще разкажа и за пътуването ни в Гърция далече от морето.

# 303
Gigi gagi,
твоят исторически поглед към гръцките дестинации винаги е различен и ценен Stuck Out Tongue

В началото понеже се чудиш - Университетът на Егея в Митилини, има филиали на Лимнос, Хиос, Самос, Родос и Сирос. В Лимнос е най-малкият, по хранителни технологии, а в Самос - островът на Питагор, разбира се, по математика Simple Smile
Така че тези острови със сигурност не разчитат главно на туризма и са доста по-развити и цивилизовани от разни други малки в егейско море. А основен поминък на Лимнос допреди 10-20 години е било военното дело.

# 304
То и сега прави впечатление колко много военни има плюс казарми. Дори покрай някои казарми се губеше обхватът на телефона.
Параход, благодаря за хубавите думи!

# 305
  • София
Чудесни пътеписи и снимки от последните страници! Истинско удоволствие ми доставихте с виртуалните посещения на желани дестинации, на които обаче не знам кога ще им дойде времето да ги видя на живо.

# 306
  • Стара Загора
На Хиос също имаше много казарми. На Делфини тръгнахме плажове да дирим , а то се оказа, че било военна зона 😆. Доста ни огледаха странно. А ние просто се разглеждахме и снимахме

# 307
  • СОФИЯ
Аз приключих сезона си с едно кратко Корфу.

# 308
gigi-gagi, и на теб голямо благодаря за труда и снимките!

Само да кажа за църквата в Коцина (до Марула), че стъпалата до поземията не бяха обрасли миналата година. Съвсем нормални каменни стъпала, да не бяха и циментови, имаше и лампа. Малко е тясно и клаустрофобично, ако някой има проблеми, и колкото по-надолу се слиза, толкова по-студено става. Бяхме с приятели и коментарът на всички деца беше, че подземието било много "крийпи", но това не им попречи да се хвалят после къде са били Simple Smile

А мелниците от снимката в Контяс май наистина ги дават под наем. На пръв поглед изглеждаха изоставени и влязохме да ги видим отблизо, но се озовахме лице в лице с възрастна двойка, която се беше настанила на терасата на едната мелница да вечеря, и се изнесохме обратно.

# 309
На много места в Гърция реставрираните мелници са частни и се използват за хотели, заведения. В Алонисос също сме виждали такава, в Лерос и т.н.
В Кондиас не съм ги заглеждала, ама сигурно е същата ситуацията.
Май Розова маслинка, ако не се лъжа, си мечтаеше да отседне в такава на някой остров.

А иначе имам много пропуски откъм религиозен туризъм явно, не само в Лемнос Simple Smile

# 310
В Гърция колкото и абсурдно да звучи религиозният туризъм е трудна работа. Никога не знаеш кога ще работи даден храм. В Солун за една конкретна църква , която исках да видя, ходих от рано сутринта през час - час и половина. Накрая в 17 и 45 се оказа отворена и жената каза, че всеки ден така я отваря, който иска да я види. Обаче това никъде не го пише. В общи линии най-сигурно е на празника на храма, иначе на късмет да уцелиш часа, деня от седмицата или накъде е наклонена забрадката на жената - мъжа - духовника, който/ която се грижи за храма.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 22:07 от gigi-gagi

# 311
  • Пловдив
И аз съм им хвърлила окото. Ето една бивша мелница с тераска и от Евия -

# 312
  • софия
Когато последно бяхме в Контиас преди 5-6 години, мелниците си бяха хотел. Там и таверната си я биваше.
Ние също сме кашкавал туристи, но ходенето до Какавиотиса не сме го усещали. Всеки път, когато сме били на Лемнос, ходим. Пътеката е лесна и приятна, не е дълга. Ходили сме след плаж (ранен следобед около 4 ч.) по джапанки, но не препоръчвам, защото може да има разни животинчета, пътеката след стълбите си е неравна, може да се подхлъзнеш на камъчета и джапанките не са подходящи, но сме го правили де🙃
Джиджи, на Фаракло ходихте ли? На мен там ми хипнотизиращо и не ми омръзва.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 08:49 от zvаnchе

# 313
За там времето не стигна. Обаче е добре да не успяваш да видиш всичко, така има надежда, че някога ще се върнеш....

# 314
  • София
Ето и моите закинтоски мелници! Познайте откъде са! Така и не стигнах да напиша моя пътепис за там. Но и аз имам мечта да отседна в такава със стъклена тераска и цялото море да е пред мен!

Общи условия

Активация на акаунт