На море в Гърция 2024 - V

• 54 647
  • 767
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Аз не само ги видях, Ами с тях пътувахме от Айвалък 😉 При 8 обявени места качваха по 9-10 коли - боя до боя буквално. Поради тази причина не си и помислих да не купя връщане с отиването. И се чудех, ако вземе да не пътува поради лошо време, как се случва логистиката, като всички следващи са пълни

# 286
Бяхме от 18.09.до 25.09.,времето беше перфектно.До Митилини не успяхме да стигнем,да се разходим,сутринта само преди ферито каквото видяхме.

# 287
Ние бяхме от 4-ти до 10-ти септември в Хорто (Пелион). Точно каквото търсихме - това и намерихме! Така не сме релаксирали от години! Тишина, спокойствие и уж заведенията пълни, а липсват тълпи от нервни, неориентирани и блуждаещи безцелно "елементи".

Само ще споделя настаняването, посетените локации и таверни.

За настаняване си избрахме https://maps.app.goo.gl/RGENkzyWXZ5e9WB9A . С Лефкотея комуникацията е само писмена (мейл, смс), подозирам, че английския е посредством преводача на гуугъл, но въпреки всичко - любезна и ненатрапчиво отзивчива. Майка и Фросо e стопанка на комплекса от 2 къщи, в които има няколко студиа и 2 апартамента. Ние бяхме в Апартамент 1 и гледката от терасата беше това:
Скрит текст:

Пред къщите има малко кокетно плажче (пясък + камъчета), на което обаче няма нито шезлонги нито чадъри, но нас това не ни притеснява защото сме подготвени и си носим столчета и чадърчета Wink Чисто, спретнато, никакви забележки относно настаняването!

https://maps.app.goo.gl/5kWaX8Zzv4K5ELYv9   -- "Маслиновото плажче". Малко, кокетно, пясък + камъчета. Въпреки, че имаше цени от 12 ЕУР за 2 шезлонга и чадър в края на деня се оказа, че за консумация от 2 фрапета, 2 фреша, 2 води, 5 бири и пица, въпреки че ползвахме 3 шезлонга - не ни таксуваха, а ние се почувствахме длъжни да повторим на следващият ден ! Wink
Скрит текст:

https://maps.app.goo.gl/4qG8vdKCcY3UE1YS8   -- Кастри. Каменист плаж с къмпинг. Текат възстановителни дейности след миналогодишните порои и почти нямаше посетители както на плажа, така и в къмпинга. Приятно, тихо, спокойно, но природата наоколо респектира.

https://maps.app.goo.gl/9sawxXShNFM97jqT7     -- Плаж Вромонери. Малко кокетно скрито м/у скалите плажче, на което чадърите и шезлонгите са само за гостите на вилите наоколо. Има 6-7 чадъра на по задна линия, които с консумация от бара могат да се ползват. Ние акостирахме там около 11:00-12:00 и до 16:00-16:30 освен нас имаше още 10-тина човека. След 16:30 явно хората от виличките се разбудиха и плажа рязко се оживи.
Скрит текст:

https://maps.app.goo.gl/d8ow3FJLjEq8pBPh6    -- Катигьорги . Интересно място , но за съжаление не е наш тип. Адски много хора на доста малко пространство. 2/3 от присъстващите (дошли по пътя с мпс-та) са нахални румънци, които смятат, че са си у дома. Като акостира корабче от Скиатос - навалицата става непоносима! Ако младежа не промърмори, че е гладен бяхме готови да "избЕгаме с 200". Седнахме на прехваленото "Арети" където агнешкото и мусаката бяха неясно от кога в хладилник/фризер, претопляно на микровълнова (знаете как в сърцевината остава на кокал когато се бърза). Единствено жената уцели, като си поръча риба на скара. Калмарите също бяха пресни. Тази локация остава за нас в графата "не бих повторил"!

https://maps.app.goo.gl/3VNpgxyxLpCfvTwV9   -- Плаж Палци. Пясък + камъчета, широк залив, място има за всички. За съжаление, денят в който ние бяхме там имаше сериозно вълнение, но определени догодина ако повторим района - ще посетим отново.

Един ден отделихме за да минем по крайбрежният път до края на полуострова, по който има доста тихи и уединени заливчета. Горе на Трикери (градчето) се откриват зашеметяващи гледки към Пагасетийския залив , остров Евия и континенталната част. Слязохме до Агия Киряки, където се наложи да преминем през селцето по тесните калдъръмени улички. Туземците доста убедително твърдяха, че няма проблем да се премине ... и след като им се вържеш разбираш, че може би е така ако си с Фиат Панда, Рено Туинго, Хонда Джаз или някаква такава по габарити количка. Тръгнеш ли веднъж - връщане назад няма! Винаги има зад теб поне 2-3-ма, които подсвиркват и мигат с фарове все едно бързат за животоспасяваща процедура! Изживях кошмарни 500-600 метра, в който накрая не можах да повярвам, че се измъкнахме без драскотина! После като се разхождахме искрено се учудих от къде съм успял да прекарам "кораба майка"! Като си тръгнахме оттам минахме по друг марпрут, който ни изведе на крайбрежният път доста преди изкачването за Трикери (градчето/селцето) и понеже вече беше късният след обед, ходенето до Алогопорос и остров Трикери пропадна, въпреки, че то беше финалната ни дестинация за деня по план. Но нека да има нещо и за догодина евентуално Wink
Скрит текст:

Относно таверните, двете в Хорто (https://maps.app.goo.gl/YB33qABjg7SamtEo6 - Марта и https://maps.app.goo.gl/cTmjSzpD4ApFpmm58 - Петрино) са типични гръцки заведения с традиционни ястия. Вечер ако не ви се ходи до Милина или по-далеко - вършат идеална работа да си "ближеш" узото или някой да ти "брои" бирите! Wink В Милина има рибен ресторант, където винаги има прясна риба (https://maps.app.goo.gl/XV9L5bedzHtvwiTj9 - Фавиос. Втората вечер опитахме един снапер там. Цените са една идея по-високи от останалите таверни, но все пак рибата се таксува на грамаж), както и други заведения.

На случаен принцип попаднахме на https://maps.app.goo.gl/WduDzhkvc7Kjumra9 - Пристанището, където една възрастна женица в кухнята правеше чудеса а внука и на видима възраст 11-12 години сновеше м/у масите и въпреки крехката си възраст и тоталната липса на комуникация с нас (ние бяхме единствените чужденци) успяваше да се справи сам с всички клиенти! Wink Тук хапнахме най вкусните агнешки котлетчета на скара! В последствие съвсем целенасочено посетихме отново, като опитахме и свинските котлети + телешки бургер. Всичко беше адски вкусно, а цените неприлично ниски за количеството и качеството на храната!

И накрая малко снимки от Хорто

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 07:42 от Svetlio1

# 288
  • Sofia
Засекли сме се сигурно някъде из Хорто, и ние бяхме по същото време там. Тази последната таверна сме я набелязали от много време, но все не й идва ред. Много добри отзиви има за нея, но минаваме от там преди и след плаж, а за вечеря ММ го мързи да кара до там. Арети в Катигиоргис е известна с прясната риба, и всички основно за това сядат там, та явно за това агнешкото и мусаката са от фризера.
А до Олив този път изобщо не стигнахме.
На шезлонгите пред Марта ни взеха 7 Евро за два шезлонга и малка бутилка вино с чипс,  та идея си нямам кое колко струваше, но цените там почти не са мръднали от години.
Линка за настаняването е грешен, но подозирам че сте били в едни къщи, малко преди изхода за Милина. До тях има една таверна с уникална гледка, но и с много лоши отзиви в Гугъл

# 289
Засекли сме се сигурно някъде из Хорто, и ние бяхме по същото време там. Тази последната таверна сме я набелязали от много време, но все не й идва ред. Много добри отзиви има за нея, но минаваме от там преди и след плаж, а за вечеря ММ го мързи да кара до там. Арети в Катигиоргис е известна с прясната риба, и всички основно за това сядат там, та явно за това агнешкото и мусаката са от фризера.
А до Олив този път изобщо не стигнахме.
На шезлонгите пред Марта ни взеха 7 Евро за два шезлонга и малка бутилка вино с чипс,  та идея си нямам кое колко струваше, но цените там почти не са мръднали от години.
Линка за настаняването е грешен, но подозирам че сте били в едни къщи, малко преди изхода за Милина. До тях има една таверна с уникална гледка, но и с много лоши отзиви в Гугъл

Благодаря за забелязаната грешка. Линка е оправен! Wink
Кръчмето в съседство с мястото където нощувахме - дори и не си помисляйте! Толкова мързеливи хора, да имат собствено място, на такава локация и да не могат да го разработят ... е и за това талант си трЕбЕ! Wink

А иначе за Катигьоргис самата навалица (2/3 северни съседи!!!) ни отблъсна, а в Арети студените ястия тотално ни отказаха някога да повторим локацията! Wink

Търсим дивотията ние и колкото по-малко хора - толкова по-добре! Wink

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 08:01 от Svetlio1

# 290
  • София
За съжаление на Катигиорги изглежда румънци изкупиха и направиха няколко вили наоколо, и в съседния залив - Каза Добреску си звучи съвсем румънски, и явно са го налазили.
Плажът наистина е доста населен. За Арети няма какво да ви убеждавам, щом не е вашето, но там наистина е място за прясна риба, калмари, скариди и т.н. Тази последната таверна и аз си я запазвам, добре звучи, благодаря за препоръката.

# 291
Здравейте, искам да попитам каква е цената на ферибота до Кефалония при пътуване от Маказа? Търсих, търсих никъде не намерих цена. И тол таксите горе долу колко излизат? Мислим другата година да отидем там, но искам да съм подготвена горе долу колко ще ни излезе пътя до там и обратно.

# 292
  • В полите на Пирин планина
Ползвайте сайта ViaMichelin
https://www.viamichelin.com/
Ще ви изчисли такси и приблизително гориво даже.

# 293
Ползвайте сайта ViaMichelin
https://www.viamichelin.com/
Ще ви изчисли такси и приблизително гориво даже.

Благодаря!

# 294
  • Стара Загора
Здравейте, днес имам малко време да седна и да пусна снимки от Хиос и споделяния.Като цяло много  ни хареса острова- ние бяхме началото до средата на септември. Планински е острова, като  северната част е по-чукареста, южната е зелена и пълна с мастихови и маслинови дръвчета. Незнам обаче защо , никъде не предлагаха местен зехтин. Домакините ни казаха, че зехтина не бил хубав и местните си правили само за лична употреба. За сметка на това се заредихме с всевъзможни продукти на базата на мастиховата смола- слагат я навсякъде- в ликьори, сладка, козметика, дъвки… Туристите основно са гърци и турци и се усеща турското влияние върху архитектурата и кухнята. На доста места се предлагаше например кюнефе и фалафели. В други части на Гърция не съм срещала из менюто. Като цяло другите традиционни ястия са печено козе, петел, мусака, рибите и морските дарове, пържените тиквички и т.н. Традиционното сирене се казва Мастело( или нещо подобно) , малко прилича на Халуми. Приготвя се запечено на тиган и се сервира с мед или сладко от боровинки. На нас всичко ни беше много вкусно, където и да седнехме. Местните са много усмихнати и приветливи. Цените бяха доста ниски, мисля, че дори по-ниски или близки от Крит миналата година. Има много плажове за всеки вкус. Северните( северозапад, североизток ) бяха абсолютни празни, почти нямаше никакви хора, основно бяха със ситни камъчета. Минуса е , че нямаше много впечатлителни ( за нашия вкус - пясъчни и с изумрудено синя вода) Такъв беше само Агия Динами (юг)на който ходихме 3 пъти. Другия, който много ни хареса и също ходихме 3 пъти беше Бролиндиа- той е пясък съсситни камъчета , бързо става дълбок. Но за шнорхелинг е перфектен, беше пълен с най-различни рибки. Мъжете влизаха на дълбоко , аз докъдето можех , но успях да се нарадвам и аз. Градските плажове около Хиос Карфас и Коми надолу са пясъчни с шизлонги, но на  нас ни бяха скучни. Същият беше и плажа в Лити, който изобщо не ни хареса . Пясъка беше много фин и лепкав, твърде плитък и беше много пътна водата. Там ходихме само да ги видим . Южните плажове ни харесаха много почти всички. Дори и тези , които бяха с камъчета. Мавра воля е интересен, защито е целия черни обли камъчета, които лъскат на слънцето. Още от началото става дълбок и аз не се къпах, но мъжа ми каза, че под водата е било много красиво пълно с големи, красиви рибки.

Агия Динами

Бролиндия

Мавра Воля
Старинните градчета са много интересни с каменните сгради- Места, Олимпи, В Пирги сградите са целите изрисувани

Анаватос изоставеното село

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 13:52 от niditop3

# 295
Много благодаря за снимките и впечатленията, niditop3!

Как стои въпроса с мигрантите и лагерите, срещат ли се? Миналата година бях почнала да заглеждам острова, но попаднахме на едно клипче от Хиос (столицата), в което се виждаха десетки мигранти на пристанището, опънали палатки. Въпреки че от други места на острова нямаше такива кадри, а и не четох някъде да пречат на туристите, не постигнах успех с убеждаването вкъщи. А изглежда толкова интересен Хиос, особено южната част с каменните села.

# 296
И аз благодаря за разказа и снимките, това ми е планирана дестинация.

Deviant Art,
на Хиос съм виждала само пристанището, но му направих доста снимки - то е особено, влиза се и се излиза дълго от него - и на тях палатки с мигранти няма. През последните две години почивахме на съседните Лесбос и Самос и не сме ги виждали нито веднъж из селата и курортните места. В Самос имаше само отделни африканци (мъже и жени) да се мотаят през деня из столицата Вати, която е особено нетуристическо място.

На Лесбос ми се струва, че като пътувахме с колата от Митилини първия ден мернах двама-трима да се движат пеша покрай пътя, но толкова. Повече никога не ги видяхме. Лагерът Мория изгоря малко преди нашето посещение там, нямам идея сега има ли присъствие на острова, колко са, къде са.

На Лерос миналия септември - също. Там съм чела, че ги настаняват в бившата лудница (още по-бивши казарми на Мусолини), която е функционирала до 1995 г. в южната част на острова. Минахме покрай нея транзит, не ги видяхме, не ги чухме.

През цялата продължителност на мигрантската криза, започнала през 2015/6 г., никъде не съм забелязала да се отразяват на туризма в Гърция и неговия комфорт.

# 297
  • Стара Загора
Не, по никакъв начин не се усещат. Аз дори не знаех , че ги има ☺. Обаче сега като казваш се замислих. На пристанището чух  на едно-две места арабска реч , но помислих, че са от някоя яхта, защото не изглеждаха на емигранти. Даже се огледах да видя  какви са знамената на близките яхти. Палатки никъде не видяхме.
Иначе самата столица си изглежда ориенталска , те туристите са турци повечето там и повече от това не ми е направило впечатление.
Обаче нещо неприятно , което забелязах на острова и коментирахме, имаше покрай дивите плажовете боклуци. Досега на какви ли не диви плажове сме ходили в Гърция боклуци не бях виждала. В Хиос обаче го има.
Столицата я избягвахме, ходихме там само да си взимаме кафе от тук https://maps.app.goo.gl/VecpCmvRnbDFC8A38?g_st=com.google.maps.preview.copy

И се изнасяхме.
В Хиос заведенията и магазинчетата са концентрирани около пристанището. За една разходка с шопинг става.

# 298
Обаче нещо неприятно , което забелязах на острова и коментирахме, имаше покрай дивите плажовете боклуци. Досега на какви ли не диви плажове сме ходили в Гърция боклуци не бях виждала. В Хиос обаче го има.
От турците е вероятно, те така си цапат и у тях. Турция е също прекрасна историческа, природна и градска дестинация, обаче тая мръсотия по плажовете не е лесна за преглъщане.

Макар че като не бяха затегнали дивото къмпиране още, около плажове на Халкидики какви кочини съм виждала... човещинка.

# 299
  • Стара Загора
Да, от турците ще е. Туристите са основно турци. Те ако има емигранти едва ли ще тръгнат на плаж да ходят. Боклуците не бяха и на всякъде , на дивите, но все пак посещавани плажове на юг. Иначе на север джан-джун никой нямаше- ни хора, ни боклук.

Общи условия

Активация на акаунт