На море в Гърция 2024 - V

• 54 611
  • 767
  •   1
Отговори
# 360
  • софия
Ако ще катерите манастирите, няма особено значение къде ще сте. Ние спахме в Каламбака, но по цял ден бяхме навън, на връщане от там сядахме да ядем под скалите. Само едната вечер - първата, се помотахме в селото и пихме коктейли. Иначе вечер и сутрин от двора гледахме скалите и се дивяхме.

# 361
На Метеора съм виждала кучета, но пък сме ходили доста отдавна.

# 362
Здравейте!
За пръв път обмислям да отидем в Гърция извън сезона, в края на октомври. Досега не сме били никъде в северната част. Имаме на разположение само 3 дни. Кой район бихте ми препоръчали за приятна разходка, с добри места за хапване. С деца на почти три и осем години ще пътуваме. Мислех си за Кавала, дали е добро място като отправна точка? Може и по-далеч, разбира се.
Много благодаря предварително на всички отзовали се.

Кавала.
Ако е лошо времето и не става за плаж в градчето има какво да се прави.
Ако имате късмет с хубаво време, плажовете на Неа Ираклица и Неа Перамос са близо.

# 363
А относно катеренето на скали на Метеора. Много ли е катеренето? Нещо го закъсах с коляното и ми препоръчаха ще да огранича катеренето (не ходенето), което няма съвсм да спазя, но поне да огранича щетите. Обаче не мога да се ориентирам до кой манастир спира кола сравнително близо. Освен до Св. Стефан. Другите всички ли имат много стълби (единият беше със 150 май)?

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 14:42 от Alia1

# 364
  • София
Ние стигнахме само до Св.Стефан с ходене около 500м. Може да се спре и встрани от пътя, има и безплатен паркинг точно пред манастира но тогава беше пълен с автобуси (август) , а за големия Метеор ми се стори сериозен броя на стълбите и изкачването, беше около 40 градуса и се отказахме, до другите ми се стори че може с кола. Според мен до където и да стигнете там ще останете възхитени, наистина е много впечатляващо, дано е хубаво времето. В Каламбака точно на главната над  улицата с кафетата  има и безплатен паркинг

# 365
Вижте манастира Св.Троица. По спомени, не бяха много стъпалата, имаше пътека.

# 366
Момичета,
Моля да ми препоръчате място за настаняване на о. Амулиани. Също място за настаняване на Халкидики. Искам да е чисто и на пясъчен плаж. Идеята е да резервирам по 5 нощувки на двете места.
През booking ли резервирате? Имах фал с платформата (у нас, не в Гърция), та малко съм скептична ☺️

# 367
Фалът ви не е с платформата, а с некоректен хотелиер. Не сме застраховани да се случи и в Гърция, но все пак в България е по-вероятно. Предполагам за 2025 година питате? Кой месец?

Иначе на 1-ва страница са дадени много сайтове, чрез които можете да осъществите директен контакт с хотелиера и да резервирате направо с него. Обикновено се иска капаро за 1 или 2 нощувки, като не се дава никаква гаранция освен потвърждение по имейл Simple Smile Никога не съм чувала някой да е бил излъган.
По Фейсбук групите на български език, виж, се случва.

# 368
Да, за лято 2025. Активен сезон - края на юли или началото на август.  Знам, че ще е лудница навсякъде, но тогава са предвидени отпуските ни.

# 369
То за лудница зависи и какво място ще изберете. Ако сте в Неа Ираклица или Сарти, да, лудница ще е, защото е развито и гъсто застроено населено място с голяма леглова база за площта и размерите на плажа.
Ако настаняването е по-уединено или ходите на плажове извън населени места, може да е и иначе.
На Амулиани обикновено е претъпкан плажът Аликес, другите не толкова.

# 370
Амулиани ще го посетим със сигурност, идеята е да плажуваме на различен плаж всеки ден. Но 5 дни, мисля, ще са достатъчни. Затова искам още 5 някъде на Халкидики, може би Йерисос? Затова моля за препоръки на конкретни местенца.
Благодаря!⚘️⚘️⚘️

# 371
На Атон според мен се намират спокойни плажове (сравнено с други райони на Гърция), макар да нямам опит в август. На Йерисос точно е с по-едър пясък и по-дълбок. Но към Неа Рода, Кумица, от другата страна около Девелики също. Гледайте подробно снимките в Гугъл, защото ако сте много претенциозни към плажа, някои няма да ви харесат.
Пак в източната част на Халкидики, веднага след Олимпиада има доста плажове, с различна степен на населеност.

За Амулиани 5 дни са предостатъчни, да, островът е много малък и няма нищо за разглеждане освен единственото селце.

# 372
  • Бургас
Потвърждавам казаното от Параход за Атон. Ние бяхме там в края на юли тази година. Точно в Йерисос. Писала съм назад в темата. В самото градче не сме посещавали плажа и не мога да дам лични впечатления. Но ходихме на Амулиани и Дреня, чудно беше. На Трипити също. Посещавахме плажове от западната страна на ръкава само, не нарочно, така се случи. Спокойно беше като за този период от сезона и го казвам като човек, който не обича навалицата.
Ние не сме фенове на обикалянето на няколко плажа на ден, не сме и жадни за море толкова, живеем на морето. Но обичаме да се разхождаме и да се наслаждаваме на красиви гледки, каквито в Гърция има на всяка крачка, което е и една от основните причини да ходим там, наред с атмосферата в тази страна.

# 373
  • Sofia
Ако времето е хубаво, обмисляме кратко пътуване до Южен Пелопонес в идните седмици. За пръв път ще ходим из този регион.
Планираме настаняване в Метони или Пилос.
Някой може ли да ме ориентира как са плажовете в този район? Понеже са позиционирани откъм морето, ме интересува дали са по-ветровити и вълнисти от стандартното? Особено предвид че става въпрос за втората половина на октомври, ме притеснява морето да не е твърде неприветливо. Simple Smile

Приемам препоръки и за други местенца из Южен Пелопонес (на Елафонисос сме били вече).

# 374
Плажовете са чудесни. Е, не са като Симос на Елафонисос, но то в Европа няма много плажове като Симос.

На Войдокилия, както и по принцип на открития западен бряг, може да бъде силно ветровито. Но няма зависимост от сезона - често през откомври е по-тихо, отколкото през лятото.
Метони, Финикунда, Зага, плажовете от вътрешната страна на ръкава обичайно не са. Метони е твърде плитък, но ако обичате "бебешки" плажове, ще ви хареса.

Общи условия

Активация на акаунт