На море в Гърция 2024 - V

• 54 724
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
  • у нас
Може ли да споделите мястото. Това ми е желана дестинация, има и билети в Райън на прилична цена

# 616
То процесът на "оливане" с цени върви необратимо и в Гърция
Направо се оливат наистина. Днес просто ей така докато си пиех сутрешното кафе,  реших да погледна за догодина септември мястото в Ханя, в което спахме последните 3 нощувки на Крит тази година. Ами за същите дати догодина, три нощувки 700 кинта, тази година беше около 400........ И то за края на септември иде реч 28-30 септември!!!

Дишай, днес четох за новогодишна оферта за 8000 лв. във Велинград Simple Smile
Но наистина са неприятни тенденциите и в Гърция с цените. Най-шокиращото за мен е, че започва да няма особена разлика между стая с чам и просторен, луксозен апартамент с басейн. Примерно за първото искат 120 евро, а за второто 160. Не разбирам.
Башка предстои изненадата с екотаксите, която все още не знаем колко точно ще ни сурвака Simple Smile

# 617
  • София
То мястото наистина не беше нищо особено, в къщичка с общ двор, доста стара, старичко обзавеждане, поизтупано от прахта и пуснато в Букинг. Единствен плюс, близо и на пешеходно разстояние от разкошна таверна.

Tommelise ако за Крит е въпроса, не бих препоръчала тази къща, далеч е от всичко освен хубавата таверна. Там ни беше последно спане след 20 дни на Крит и 6 различни места из острова.

# 618
Tommelise,
навсякъде е хубаво в Крит. Но и разстоянията са огромни. Зависи човек доколко ще е настроен за обикаляне и местене, както и с колко време разполага.
Юли и август е ужасно горещо, по-подходящо е в началото и края на сезона.

# 619
Относно цените аз се оглеждам за настаняване в Парос за началото на юли и сносните места започват от 250 евро нагоре на вечер 🫣. Надявам се в началото на годината да излязат повече оферти и по-нормални цени.

# 620
Парос е ужасно. Един от най-туристическите острови напоследък. На Санторини има по-ниски цени.

Изобщо аз Цикладите сега ги заобикалям, въпреки че съм се меракландисала на Сифнос трети път да ходя, а имам и няколко непосетени. Но като видя цените, и се отказвам.

А, в тази връзка малко фериботни новости.
Zante Ferries, които обслужваха Самотраки и Западните Циклади в последните години, не е ясно какво става с тях. Сайтът им е свален в момента. Корабът Дионисиос Соломос, който оперираше на Цикладите, е продаден на друга компания, Fast Ferries ми казаха (на официална информация не съм попадала).

# 621
Така е, Параход, много туристическа и скъпа дестинация, но Цикладите много ми легнаха на сърце и искам отново да ги посетя, преди да са станали съвсем като Санторини. Харесала съм едно селце и се надявам началото на юли още да не е лудница. И на Наксос ходихме по това време и беше ок и като температури и народ, но повсеместното застрояване ме ужаси и си казах, че скоро трябва отново да се върна, преди да е станало свръх туристическо.

# 622
Ужасно са красиви. Епитомът на Гърция и гръцкото море за мен. Винаги препоръчвам Музея на цикладското изкуство в Атина. Но с това презастрояване ще им разкажат играта. Не е нещо, което се оправя лесно.
Уж когато туристите си тръгнат през септември-октомври, животът и културата на едно място остават, но като вкараш чужди инвестиции и безогледно строителство, като вдигнеш наемите не само в сезон, но и дългосрочно, като имаш круизни кораби да акостират 6-8 месеца в годината, и вече не е същото. Много места го изпитват със свръхтуризма, и не само в Гърция, за жалост.

# 623
  • София
Цените в Гърция наистина се покачват потресаващо бързо. В момента къщата на Скирос (Lithari), откъдето ме накараха да си анулирам резервацията преди месец поради някакви сълзливи измишльотини, вече се предлага на 200 евро на вечер, аз я бях резервирала на 120 на 19.10. Преди месец беше по 150 евро, явно пак им се е видяло малко. Дано им остане празна накрая, че много алчни ми се виждат. Аз не съжалявам, защото на такива не искам и едно евро да оставя. Но е факт, че подобни случаи зачестяват.

Преди няколко дни прегледах и на Евия (Муртери) какво се предлага - ами и там са се вдигнали цените с 100%. Направо останах изумена. Не знам има ли шанс да излязат по-нормални оферти. Аз си имам резервация де, дано всичко да е наред и да си я ползвам, че малко на сляпо определих датите.

# 624
Миленка,
покачването е факт от няколко лета насам, но тази година определено не е като другите и ми прави впечатление, че много нагло стрелят (преди това такива цени само на Цикладите съм виждала, и то на отделни острови). Не знам и аз дали има шанс да излязат по-нормални оферти.
Другото е, че като че ли все по-малко искат да работят с Букинг и там поддържат фрапантни цени. В airbnb се намират някои сносни предложения, но вероятно най-добрият избор е на личен контакт или ако имат собствена резервационна система (немалко вече имат в сайтовете си).
Следя и аз къде ще му излезе краят. За мен причината е в туристите от извън Европа (САЩ, Китай, Индия, Австралия и др.), които са тотално спуснати от Марс и са готови да платят произволна цена, особено и на фона на скъпите самолетни билети, които придружават пътуването им. Точно днес четох, че американците са туристите, които са оставяли най-много пари в Гърция на човек на ден през 2024 г.

# 625
  • София
И аз мисля, че чуждите туристи от Щатите и Азия са проблем. А и интересът към Гърция продължава да расте и на гръцките хотелиери им става все по-лесно да си запълнят капацитета, което пък вдига цените и понижава качеството. Все пак Гърция остава като оазис през юни спрямо навалиците в Италия. За съжаление посоката е същата и е само въпрос на време нещата да се изравнят.
Аз досега в Airbnb не съм попадала на нищо изгодно. Но и нямам профил, нито резервации, може и затова да ми дава по-високи цени. Гледам собствените сайтове на къщите за гости, когато ги има, но и там цените са високи. Даже в много случаи букинг ми дават по-добри (уж съм с някакъв ВИП статут Simple Smile временно). Ако отивам само на едно място на почивка, без местене насам-натам и обикаляне, винаги проверявам и директно, но тогава почти винаги искат капаро и промените са почти невъзможни. Ще видим до какво ще доведат тези тенденции, но надали ще е отлив на туристи, по-скоро ние ще трябва да се адаптираме.

# 626
По-рано това капаро, което искаха, най-често беше символична сума - 50 евро или цената на една нощувка, та и да се загуби, не е беда. А някой път минаваха и без капаро.
Но май и това се е променило напоследък.

# 627
  • Пловдив
Явно ще ходим през другите сезони 😆
В момента сме в Кавала -евтино, вкусно 😋

Шегата настрана,  за пръв път от години нямам ни идея, ни резервация за лятото...

# 628
  • Там където
Да, даже и във фейсбук групите едни "умрели" апартаментчета и бунгала държани от нашенци са скочили почти двойно Sad Аз вече имам 2 супер успешни резервации за юни/юли и септември, да видим да не изгърмим нещо Simple Smile За септември даже съм резервирала в Самотраки -съвсем непознато и странно, ама ми беше мерак да отида. ММ държеше на дива почивка..хаххаах

# 629
  • Пловдив
И аз си мислех, че може и да е време за Самотраки-Лимнос, ама като не знам разписанието ...

Общи условия

Активация на акаунт