На море в Гърция 2024 - V

• 54 543
  • 767
  •   1
Отговори
# 675
Детето ни беше на година и половина на Корфу, забавлявахме се много. Препоръчвам го с оглед наличието на голяма болница, взимам го предвид при пътуване с дете.

Това лято, когато ще е на 4, ще сме в Закинтос, за нас ще е второ посещение на острова. Наели сме вила с двор, барбекю, люлки. Нашата схема е през деня хапване в някоя плажна таверна, а вечер на барбекюто в наетата вила. Като локация не искам да препоръчвам, тъй като и тримата, включително детето, шнорхелуваме и не търсим типичните плитки "детски" плажове със ситен пясък. Като цяло обаче източните страна на острова изобилства от плитки, пясъчни плажове, където до много навътре водата ти е до колене.

# 676
И двата острова, Закинтос и Скиатос, са много подходящи за деца с плитките си плажове и развита инфраструктура. Цените не знам колко ще са ниски, тъй като са от най-популярните и туристически дестинации в Гърция, но може от Халкидики да е по-добре Simple Smile
За хотел с изхранване препоръчвам да разгледате предложенията на агенциите, има доста, включително и с чартърни полети.
Но според мен, а и според повечето пишещи в темата, по-хубаво е със самостоятелно настаняване. В този случай ще трябва да пътувате с кола. Можете да комбинирате посещения по таверни (по-добра храна от всяка една хотелска) с приготвяне на нещо в апартамента или студиото.
Както и Макарон е писала, навсякъде в Гърция, включително на тези два острова, има удобни за деца семейни хотели с просторни зелени площи, място за игра, детска площадка, а може и басейн.

# 677
  • София
Привет момичета, за много години! С пожелания за здраве, щастие и прекрасни пътешествия из Гърция.

Преди празниците ви питах за насоки за това лято, тъй като не можех да реша. Дадохте ми хубави съвети да погледна района около Сивота, Евия, и Лимнос, и съм си набелязала места.
Разглеждайки тези дестинации, обаче хвърлихме око и на други, които ни се сториха привлекателни.
Едната почивка вече ни е ясна, че ще е на Закинтос, оказа се лесно да убедя ММ.

Втората почти сигурно ще е на Наксос. Бях ви писала, че фериботите към Цикладите ми идват скъпи, но се оказа, че ферибот от Рафина с Fast Ferries към Наксос, е по-евтино отколкото Кавала-Хиос. Една съфорумка бе така добра да ме ориентира за цените на фериботите миналата година до Хиос. Хиос супер много ни хареса на снимки и видеа, и смятаме, че ще ни допадне и на живо и се надявам един ден да стигнем и до него. Има ли някой, който е стигнал до Хиос през Турция, Чешме? Имате ли представа как е проверката на митницата при положение, че ще влезем от България в Турция и после ще излезем към Гърция.

Относно Наксос, запозната съм, че там водата е по-студена, също съм наясно, че островите е по-ветровито, но по ваши наблюдения кога духа повече на Цикладите, втората половина на Юни или първата на Септември? Гледам разни таблици с температурата на водата на Закинтос и на Наксос и не мога да реша на кой остров да отидем през Юни и на кой през Септември.
Отпуските ни са заявени - 14.06-21.06 и 30.08-07.09. Вие, по-опитните, какво бихте направили?
Били сме на Йонийско море и в средата на Юни, и в началото на Септември, и ни е било ок, но знам че Цикладите са по-особени.

# 678
Има ли хубави плажове в района на Волос и препоръчвате ли за почивка с малко дете?

# 679
Относно Наксос, запозната съм, че там водата е по-студена, също съм наясно, че островите е по-ветровито, но по ваши наблюдения кога духа повече на Цикладите, втората половина на Юни или първата на Септември? Гледам разни таблици с температурата на водата на Закинтос и на Наксос и не мога да реша на кой остров да отидем през Юни и на кой през Септември.
Отпуските ни са заявени - 14.06-21.06 и 30.08-07.09. Вие, по-опитните, какво бихте направили?
Били сме на Йонийско море и в средата на Юни, и в началото на Септември, и ни е било ок, но знам че Цикладите са по-особени.
На Закинтос през юни, на Наксос през септември. То и на Зантето няма да е много топла водата преди 15-20 юни, но на Наксос ще е хептен студена. Септември е идеална за мен там и на всички Циклади всъщност. Юли и август са най-ветровитите месеци от лятото в Егейско море.
Ако сте склонни да направите компромис с температурата на водата обаче, аз бих разменила островите, защото Наксос е много туристически и юни по-спокойно ще му се насладите. Ранният септември е много желан и натоварен сезон на Цикладите. На Закинтос съм била само през юни, и то преди доста години, та не мога да кажа как ще е откъм посещаемост.

# 680
  • София
Ние сме били на Закинтос в началото на септември 2021г. - имаше си бая хора. Но навалиците се усещаха най-вече на Навагио, на останалите места си беше ОК. Проблемът е обаче по-скоро, че времето може да е нестабилно в този период. Нас също ни валя 2-3 пъти, но си беше летен дъжд - вали и преминава. На 09.09. времето се развали рязко.
На Наксос бяхме на 17.06.2022г. - водата беше осезаемо по-студена спрямо околните острови (20 градуса), вятърът също беше силен, но пък нямаше толкова много хора из Хора-та. След Санторини ми се видя направо спокойно.

# 681
Те ще бъдат до 7.09., тъй че по-скоро не ги ловят септемврийските циклони на Йонийско море, а те не са и всяка година (макар през 4-5 години да са много неприятни и опустошителни, сърбала съм им попарата на Кефалония). Но наистина времето вече е непредвидимо.

# 682
  • София
За съжаление няма гаранции, че до 07.09. ще е хубаво времето. 2023 година се развали още на 04.09. Това ни беше най-дъждовната септемврийска почивка - 3-4 дни с валежи от общо 8, като на 05.09. изобщо не спря да вали цял ден, даже и за разходка не ставаше.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 17:04 от миленка_д

# 683
Абе до късмет си е. А ако лошо време ги плаши, значи ще се примирят с тълпата и ще карат по водата.
Или както казваше дъщеря ми като малка - на Юнийско море се ходи през юни Simple Smile

# 684
От моя личен опит - никога не ни е духал вятър на Наксос през юни, но водата все е била студена. А една година на Тинос по същото време вятърът направо ни изгони от Цикладите. Та до късмет си е, наистина. Досега през септември не сме улучвали вятър никъде, но това не е гаранция.

И да, на Юнийско море водата е по-топла през юни Simple Smile

# 685
Има ли хубави плажове в района на Волос и препоръчвате ли за почивка с малко дете?

Точно около Волос не са много хубави по мое мнение. Интересните и красиви местенца са на по около час път от Волос.

# 686
  • София
И аз обичам през юни на Йонийско, ама всъщност съм била повече в началото на септември по стечение на обстоятелствата. И винаги е валяло през септември.

# 687
  • София
​Момичета, благодаря ви за включването!

Така е, гаранция с времето никога няма и вече не можем да разчитаме, че година с година си прилича.

Комбинацията обаче от силен вятър и студена вода е крайно неприятна, детето и мъжа ще ме разпънат на кръст Simple Smile
Май ще се ориентирам към Закинтос през Юни, и Наксос през Септември. Ще преглътна това, че Цикладите ще са по-натоварени, но водата на Закинтос трябва да е по-топла през Юни. Миналата година по същото време на Кефалония не беше нито много студена, нито много топла, острова беше спокоен и си изкарахме чудесно.
Пък и нали е Юнийско море, да се придържаме Simple Smile
Иначе на Йонийско през първата седмица на Септември сме имали както много хубаво време през 2022 на Корфу, така и през 2023, в района на Парга, ни хвана циклона, който унищожи района на Волос, разруши мостове, наводни пътища магистралата...

# 688
И ние сме се ориентирали към Закинтос, настаняване в Ammoudi. Гледах близките плажове - всички са малки с тясна пясъчна ивица. Бихте ли ми препоръчали такива с по-широка.

# 689
Аз като една бъдеща свекърва пак да кажа.  От първите дни на Закинтос се запишете на една цялостна обиколка на острова, ние бяхме с Dolphin cruises, така откъм морето ще видите много плажове и ще си набележите за посещение.
Аз така видях, че от Кери евентуално се взимат лодки и се ходи до Мизитрес, но нямаше вече за кога да го проучвам.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 12:25 от evhen

Общи условия

Активация на акаунт