На море в Гърция 2024 - V

• 54 680
  • 767
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Те растат и нещата се променят. Досега само едно лято /на Лесбос/ синът ми отказваше да излиза до плаж, за храна... Лежеше със слушалките денонощно в леглото. Тогава беше на 15г. После почна да се цивилизова, едно лято пропусна, едно дойде само за седмица и се прибра от Солун. А после с удоволствие се включва, че и с приятелката му Wink

# 211
  • София
...Лежеше със слушалките денонощно в леглото. Тогава беше на 15г. ...
Дано и при нас премине този период Hands Pray.

# 212
Здравейте,препаръчайте ми моля на Ситония откъде за си вземем хубав зехтин,благодаря предварително.

# 213
И аз да разкажа за нашето пътешествие.
Тази година избрахме Лимнос. – ММ изкушен от археологическите обекти, аз вдъхновена от вашите разкази, а децата след Самотраки искаха пясъчни плажове.
За Лимнос доста е писано в темата, но се надявам и моят поглед да ви допадне и да е полезен.
Преди да тръгнем реших да проучат острова, уж отгоре-отгоре, но после се задълбочих и ми стана много интересна неговата история.
Тук неведнъж се е споменавала древната история, но не мен голямо впечатление ми направи византийският период и периодът до освобождаването на острова. Оказа се, че още ХII в. има запазени документи, че голяма част от острова е владян от църквата. Документите лавинообразно се увеличават за следващите два века. Като резултат се оказа, че 25 селища и техните землища (част от тях съществуват и днес) са били собственост на Патриаршията. Друга не малка част от земята на острова е била подчинена на атонските манастири, главно на Великата Лавра. Друга част е била подчинена на манастира на Патмос. Като цяло само крепостите са така да се каже светски. За съжаление от този период няма запазено материално наследство. Вероятно част от храмовете са унищожени при различни нападения и при усвояването на острова от османците. А друга и според мен по-голяма част са преустроени или бутнати и на тяхно място са издигнати нови храмове през XIXв., когато населението забогатява, а има и реформи в Османската империя. В момента във всяко селище има поне една църква и около него поне един параклис. На острова в с. РЕПАНИСИ е роден Св. Атанасий - новомъченик от XIX в. Интересното е, че за него са запазени данни в местната община. За мен голям интерес представляват емигрантските общности излезли от Лимнос, в посока свободна Гърция, главно Атина, Австралия, САЩ, Канада и Африка, главно Египет, но някои емигранти стигат и до Судан. Тези общности са организирани и подпомага църкви и училища в родните им места. Освен това в емиграция празнуват лимноските празници, главно празникът на Св. Созон, който е закрилник на острова.
С историята приключвам дотук. Насочвам се към плажовете. Интересно е, че повечето ми познати се чудеха защо избирам Лимнос – дестинация за сърф... Обаче всички плажове, на които плажувахме, бяха страхотни и много подходящи за деца, особено за малки. Малката ми дъщеря всяка вечер заспиваше с мисълта за утрешното море и с мечтата да стане русалка.
Мястото, което избрах за постоянно пребиваване беше Паралия Плати. Настаняването беше в Апартаменти Неридис, които препоръчвам.
Плажът е голям с няколко бийч бара, свободна зона и прекрасна вода, която много постепенно става дълбоко. Основно нашето плажуване тук беше вечер, изпращахме слънцето и оставахме до тъмно на плажа. Обаче, въпреки че беше септември и извън сезона луди като нас имаше много.

Плаж ТАНОС - на този плаж имаше надуваеми пързалки във водата. Моите деца не проявиха интерес. Плажът е широк, пясъчен, има за всеки по нещо, но на мен лично не ми допадна. Там видяхме лебед, който се приближи направо на една ръка разстояние от дъщеря ми.

Плаж АГИОС Йоанис – оказа се каменист , но живописен. Порадвахме му се и отидохме на друго място.

Плаж Роха Нера - бебешкият, не че другите са много дълбоки. Тук имаше водорасли и голямата ми дъщеря отказа да влезе във водата. За малката нямаше проблем.

Плаж Микро Фанари - само му хвърлих един поглед, но ми се стори, че му липсва простор.

Метали Фанари за сметка на това много ми хареса – хубав пясък, кристална вода, обширен...

Плаж Земната - прекрасен. Достъпът до него е по черен път. Може да се окаже труден за по ниска кола. Имаше и прекрасни пясъчни лилии, не бях виждала от детството ми.

От северните плажове избрахме да видим Гомати. Завладяваща е гледката на развълнувано то море, насладихме се и поех към следващия плаж.

Плаж Хавули също е труднодостъпен. Огромен, но на мястото, където се настанихме имаше камъни, не знам дали на други места по плажа е така.

Естествено останаха още плажове, но за нас тези бяха предостатъчни.
Следва продължение...

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 15:43 от gigi-gagi

# 214
Здравейте,препаръчайте ми моля на Ситония откъде за си вземем хубав зехтин,благодаря предварително.
Не е точно на Ситония, но мисля, че ще ви свърши работа попътно.
https://maps.app.goo.gl/3j7fD9RZHxVejZ2g7

# 215
Докато пиша за Лимнос много интересна тема сте подхванали. Моята е почти на 12, и иска да стои само на таблета със слушалки на ушите, което ме побърква. Първите дни влизаше във водата, но накрая каза, че ѝ е писнало и седеше на сянка в нейния свят. Аз също заплаших, че догодина няма да я взема, а тя кратко и ясно "ОК!"

# 216
Не е точно на Ситония, но мисля, че ще ви свърши работа попътно.
https://maps.app.goo.gl/3j7fD9RZHxVejZ2g7
Ние също сме купували от същото място и зехтина беше добър. Имайте предвид, че в момента се продава миналогодишна реколта, която е и по-скъпа. Очаква се новата реколта да бъде доста по-добра от към качество и количество, но вероятно ще може да се купи не по-рано от Ноември-Декември.

# 217
Всичко е точно така за зехтина - има риск и да е свършил.
В съседство има още едно дюкянче, може да го видите на Гугъл мапс, но за качеството на стоката им нищо не мога да кажа.

# 218
Интересно ми е, каква беше цената на зехтина това лято? Не от магазините, а от директни производители, по пазари и т.н.. Ние това лято пропуснахме, защото се оказа, че миналото сме прекалили със запасите.  И приятели ни донесоха като подаръци.

# 219
# 220
Не се надявайте и при добра реколта някой да свали цената, а предните ценови нива можем само да си ги спомняме 😀
На пътя в Агиос Леон на Закинтос си взех за 12 Е литъра от производител уж и от един супер Критикос си издебнах зехтин от коронейки на 10 и нещо.

# 221
Сирос, втората снимка от Истерния ли е? И нас ни черпиха със същото там Sunglasses

# 222
Иповрихио ли е това? (бяло сладко във вода)

# 223
Левкада, от производител, пет литра за 9 евро/л.

# 224
Иповрихио ли е това? (бяло сладко във вода)

При нас беше иповрихио, онова с вкус на мастика.

Общи условия

Активация на акаунт