На море в Гърция 2024 - V

• 54 521
  • 767
  •   1
Отговори
# 690
kremm, по-близък широк плаж ще ви е Аликес. Иначе на юг има доста такива - Василикос, Геракас и около тях разгледай. Лаганас също е голям, но не препоръчвам плажа в самото село, накъде по-далече от него в същия залив.

Evhen добър съвет е дала, че там плажове много.

# 691
Около Циливи, където бяхме преди, е огромен, плитък, чист плаж със ситен пясък. 2017, ако не се лъжа, бяхме в пиков сезон и плажът беше достатъчно широк, за да не се усеща брутално пренаселен. Но не беше и в никакъв случай празен, де. Имаше таверни, бийч барове, занимавки за деца, но тогава не ме вълнуваха, та не съм запомнила изрично. Циливи иначе е английска губерния, там почти няма да чуете гръцка реч, а пъбовете и заведенията за английска закуска са повече от таверните и традиционните пекарни. Грам не ми хареса на мен, но приемам, че хората имаме различни предпочитания и може да някого да допадне. Имаше и няколко приятни таверни, още помня един петел по закинтоски, та ако някой се насочи нататък, ще се разровя да препоръчам.

# 692
  • София
Здравейте, искам да попитам пътувалите до Самотраки на каква честота са фериботите от Александропулис - става въпрос за май месец. Все още не намирам разписание за май..
Благодаря!

# 693
Здравейте, искам да попитам пътувалите до Самотраки на каква честота са фериботите от Александропулис - става въпрос за май месец. Все още не намирам разписание за май..
Благодаря!
Шест дни седмично през зимата, събота или неделя нямаше по спомени. През лятото са и по два на ден. Не знам м. май как се води, а вероятно има разлика и между началото и края на месеца.

Компанията оператор на маршрута вече е Fast Ferries, която м.г. изкупи корабите на Занте Ферис, следете и нейния сайт. Разписанието за май вероятно ще се появи през март или април, но по-рано не ви е и нужно, няма никакъв наплив по това време на годината.

# 694
  • София
Това ми излезе в Инстаграм преди малко:

Знаете ли къде се намира?

# 695
Плажът е този, с доста обработена снимка, разбира се. Даже е бая чакълест.
https://maps.app.goo.gl/D8LN8DJqVUii52Qs5

# 696
  • София
Благодаря, Параход!

# 697
Здравейте, имате ли впечатления от плажовете на Лесвос?
Искам да разпределя една седмица на острова, така че да имаме поне 5 нощувки на хубав плаж. Приемам всякакви съвети.

# 698
Имаме. Хубавите плажове са Сигри, Скала Ересос и Агиос Исидорос. Това не са най-хубавите места на острова като настаняване, забележителности, храна и култура, но това е положението Simple Smile Островът е страхотен, нетуристически, един от най-съхранените в Гърция. До голяма степен благодарение на липсата на плажове в общоприетия от масите смисъл.
Използвайте и търсачката, писано е подробно за Лесбос назад от мен, от jul, от розова маслинка.

# 699
Благодаря, Параход!

# 700
Здравейте, имате ли впечатления от плажовете на Лесвос?
Искам да разпределя една седмица на острова, така че да имаме поне 5 нощувки на хубав плаж. Приемам всякакви съвети.
Препоръчвам Ватера-7 км дълъг,по едър пясък ,кристалносиня вода,просторен.

# 701
  • София
Сега вече като сме в шенген, за децата трябва ли паспорт?

# 702
  • софия
Ако ви спрат за случайна проверка, какво ще направите без паспорт?
Всеки е длъжен да има документ за самоличност.

# 703
  • София
Ако ви спрат за случайна проверка, какво ще направите без паспорт?
Всеки е длъжен да има документ за самоличност.
А като ви спрат в БГ какви документи имате за децата?
п.п. Сега проверих в гугъл. Според гугъл трябва паспорт или лична карта за ненавършилите 18 години. Май и декларация трябва от родителя/те, ако не е придружаван от тях.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 16:21 от чурек

# 704
  • София
https://mvr.bg/press/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8- … D0%B3%D0%B5%D0%BD

10. Как ще пътуват децата след 31 март?

След 31 март 2024 г. граничните проверки на малолетни и непълнолетни лица, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници,  ще отпаднат. В тази връзка, ГД „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген. Изискването за носене на документ за самоличност се запазва. Родителите следва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство (в Закона за българските лични документи и Семейния кодекс), трябва да се спазва. При наличие на спор между родителите по тези въпроси, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген.

Това е писано във времето на "въздушния Шенген". Същото важи и за "сухопътния" , с изключение на това изречение: "Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници."

Общи условия

Активация на акаунт