Лечение на СРЧ

• 2 132
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте!
За пореден път пускам тема за моите проблеми. Та, с две думи-от години страдам от твърде често ходене по голяма нужда. В началото на годината ходих на гастроентеролог, който ми пусна изследвания на фекална проба-калпротектин и още две, които бяха за някакви бактерии мисля. Всичко беше наред с резултатите и доктора ми изписа Сулфасалазин и Флажил антибиотик. Временно се бях оправила уж, даже след две седмици ходих при него да потвърдя, че има ефект от лечението. Той ми каза да пия Сулфалазина един месец и постепенно да го спра. Но още не изтекъл месеца и симптомите се завърнаха. Беше ми казал, че ако не се оправя ще се прави колоноскопия и аз се уплаших от това и не се върнах повече при него. Много се съмнявам колоноскопията да открие нещо, сега съм на 38г., а оплакванията ми са сигурно от 10-тина години. И напоследък се ровя за информация из нета, чета за Синдрома на раздразнените черва и всичко, което се споменава много напомня на моите оплаквания. Знам че лекарите постоянно повтарят да не се самодиагностицираме от интернет, но не искам да обикалям постоянно лекари, да пия една камара силни лекарства и да си ходя неизлекувана. На всичкото отгоре имам и анална фисура, която е с горе-долу същата давност(възникна по други причини, писала съм в темата за фисурата много пъти). Чудя се дали не е възможно червото да се раздразни от самата фисура, според медицината-едва ли, но все пак е странно, че проблемите с честото ходене започнаха малко след появата на самата фисура.
Фисура+често ходене до WC е ужасна комбинация и затова търся начин да оправя поне чревните си проблеми, за да е малко по-поносимо. Фисурата я мажа с какво ли не, понякога се оправя за известно време и после пак наново се почва, с това често ходене до тоалетна и тя едва ли има някакъв шанс да се оправи. То и без него шанса е малък при тази давност, но все пак.
Въпросът ми е, дали някой от вас не знае нещо ефективно за СРЧ, което да е на билкова основа, понеже не мога да си изписвам сама лекарства, а отида ли пак при гастрото, ще иска колоноскопия сигурно...Изобщо, какво бихте ме посъветвали?

# 1
  • Melmak
А защо отказвате изследването?

Моя близка е във вашата ситуация. Отказва изследване, обаче мъките са ежедневни. И тя не може да открие нещо, което да й помогне.

# 2

Моя близка е във вашата ситуация. Отказва изследване, обаче мъките са ежедневни. И тя не може да открие нещо, което да й помогне.
Струва ми се, че тази процедура не е съвсем безобидна, щом се подписва информирано съгласие. Страх ме е да не си навлека още неприятности. А се съмнявам да се открие нещо чрез нея, баш да имам полипи от 28 годишна нещо не ми се връзва.

# 3
Защо отказвате колоноскопия? Тя е водещо изследване при такива случаи. Още повече, че имате фисура със същата давност както оплакванията.
Няма билково лечение за СРЧ, нито за улцерозен колит и болест на Крон. А за фисурата - хирург и хирургично лечение. Ако се "върне" след него, колоноскопията е абсолютно задължителна.

# 4
Аз също съм за колоноскопия - прави се с пълна упойка, нищо няма да усетите.
За раздразнени черва след антибиотик на мен ми дадоха Дуспаталин. Искам да ви кажа, че много трудно се оправих, може би месец мина с редовно приемане на лекарството. След първия месец изпих сигурно още една опаковка през 2-3 дни щом усетех симптомите го почвах отново за няколко дни и така. Много трудно и бавно минава.
А за фисурата не знам - хирург трябва да каже за операция или може да се пробва с мазила и спрейчета.
Като начало започнете много строга диета. Ама много строга:
Само меки щадящи храни - пасирани супи, варени ориз, картофи, моркови, обикновени бисквити, солети, сухар на попара с изкиснато сирене, бебешки каши Слънчо също става. Печено или варено нетлъсто пилешко месо без кожите. Забравете всякаква друга храна, алкохол, кафе.
Може чай - мента, лайка, жълт кантарион. с малко мед . Хранете се в горе-долу еднакви часове 3-4 пъти на ден, като между храненията не приемате нищо друго.

# 5
  • Melmak

Струва ми се, че тази процедура не е съвсем безобидна, щом се подписва информирано съгласие. Страх ме е да не си навлека още неприятности. А се съмнявам да се открие нещо чрез нея, баш да имам полипи от 28 годишна нещо не ми се връзва.

Информирано съгласие се подписва и за едно елементарно взимане на кръв, за лазерна епилация и за какво ли не. Без диагностика няма как да изпишат адекватно лечение.

# 6
Благодаря на всички, които се включиха. И аз си мислех, че е добре да се спазва някакъв хранителен режим, въпреки че лекарите, с които се свързвах, нищо не казваха по въпроса. Ще обмисля пак колоноскопията, въпреки че ме е страх (не от самата процедура, а от евентуалните последствия, до които може да доведе).

# 7
Благодаря на всички, които се включиха. И аз си мислех, че е добре да се спазва някакъв хранителен режим, въпреки че лекарите, с които се свързвах, нищо не казваха по въпроса. Ще обмисля пак колоноскопията, въпреки че ме е страх (не от самата процедура, а от евентуалните последствия, до които може да доведе).

Без да съм гастроентеролог и да имам претенции, че написаното от мен е на 100% вярно, знам, че рядко като усложнение може да се получи руптура (пробиване на стената на червото) на червото, което налага оперативна намеса. Звучи страшно, така е. Ето защо бих Ви посъветвала, ако ще правите ФКС, то това да бъде в болница с голям опит в това отношение. Ако сте от София, препоръчвам Окръжна болница и ИСУЛ. Но като цяло изследването се понася добре и е бързо. Информацията, която би могло да даде, е ценна.
Много хубав съвет и за диета. Прочетете за диетата "low FODMAP", която е точно за  такива ситуации.
Колкото до фисурата - хирург, задължително. Никой друг няма да Ви каже как да се излекувате от нея. А тя боли.
Успех!

# 8
Благодаря, Green Arrow. Ще прочета за тази диета. Иначе съм далеч от София, но бих могла да пътувам, ако се реша.
За фисурата съм ходила при двама хирурзи-проктолози, но лечението с мехлеми е колебливо-оправяла съм се за по месец и след това пак се е раздирала фисурата и усещанията са се завръщали.  За нея не ми се ще хич операция, ще мажа, докато мога с мехлеми.

# 9
Колоноскопията не се води инвазивно изследване, няма някакви крайни последствия от нея. Освен това почти навсякъде се прави с пълна (венозна) упойка, като самото изследване трае точно 20 мин. За мен единственото негативно нещо е прочистването на червата деня преди изследването, обаче това е за 1 ден все пак. Правила съм си, тъй че не говоря просто ей така наизуст.
Според мен си трябва освен такова изследване, повторни проби от фецес - микробиология за бактерии и гъби (как така при чист резултат е изписан Флажил ми е много любопитно?), паразитология, калпротектин, изследване за клостридии, изобщо всичко, което може да се тества така.
Друго - тест за хранителни непоносимости - възможно е да имаш глутенова непоносимост, такава към лактоза, какво ли не.
Диетата трябва да е много щадяща към червата, като се избягва мазно, пържено, подправки и какво ли още не - но това е доста на проба-грешка. И СРДЧ имах преди да родя, та и това го знам от опит. Друго - пробиотици, много са важни при такава диагноза (ако е това).
За фисурата са ти писали, ама то аз не виждам как ще я оправиш при постоянна диария, то няма как да заздравее реално.
Тъй че недей да се притесняваш от изследването, а от това, че толкова години си с този проблем и не си намерила решение.
И да, най-добре ела в София за диагностика, то така или иначе те хоспитализират за самото изследване в повечето случаи, клиничната пътека е за 3 дни.

# 10
Не знам и аз за какво беше Флажила, доктора каза "да се изчисти, ако има нещо". Изследванията бяха за клостридиум, кандида, калпротектин и първите две бяха отрицателни, а калпротектина-около 3. Може би има и доста други неща, които да се изследват, а той да е заложил на най-лошите възможни причини, не знам.
Ще мисля пак за колоноскопия, щом всички казвате, че е наложителна...

# 11
- Направи си тест за хранителни непоносимости. Убедена съм, че имаш някаква непоносимост, която е в основата на проблема ти.

- Направи си тест за цьолиакия и дори да е отрицателен спри за известно време глутена. Не е трудно - на пазара има всичко безглутеново.

- Спри през зимата поне за месец плодове и зеленчуци. Ще се изненадаш, но често те са в оснвата на проблемите с червата.

- Колко и кога пиеш кафе?

- Пробвай по-дълго време да пиеш Ентерол.

# 12
За зеленчуците не съм съгласна, но за плодовете - да.
Като бях със СРЧ почти не ядях плодове, защото ми докарваха страшно разстройство. Единствено от банани и ягоди нямах проблеми. Но то е проба-грешка.
За Ентерола съм съгласна също - може да се пие и няколко месеца, оправя корема невероятно, но си иска постоянство, всеки ден по 2 на ден.

# 13
Ще пробвам това, което казвате. Дано по-неинвазивните методи помогнат, ако не-ще се опитам да се престраша за колоноскопия.
За цьолиакията не съм запозната какво представлява, но ще напиша в Гугъл.
Не пия кафе.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 13:51 от nod32

# 14
Цьолиакията е непоносимост към глутен. Той става токсичен за организма. Форма на автоимунно заболяване може да приемеш, че е.
В тста за непоносимости ИМА за глутен, но това не отхвърля цьолиакията - трябва си специфичен тест за това. Питай в лабораторията или в групите за хора с Цьолиакия.

Общи условия

Активация на акаунт