Всякакви въпроси за пералнята - тема 19

• 30 582
  • 733
  •   1
Отговори
# 180

Не не на всички перални лагерите могат да се сменят. На тези с капсулован казан, казана се реже, за да се сменят но това е побългаряване, в истинска обстановка се сменя казана барабар с барабана и лагерите.
На тази е разглобяем и се сменят.
Искам да попитам Г-н Василев, вярно ли е това което се препоръчва от някои хора занимаващи се с ремонти на подобна техника, че независимо от възможностите за центрофугиране на пералнята , които например достигат до 1400 оборота в минута, е силно препоръчително за доброто и здраве и дълъг живот да се експлоатира само на 800 оборота ? Другия ми въпрос е - вярно ли е че всеки трябва да тества лично перялнята си при различните обороти и да установи в кой диапазон се върти най плавно, без вибрации и дрънчене, и да си ползва уреда на този режим ? Малко ми е странно, тъй като всеки път прането е различно и се разпределя по различен начин в барабана, така че не би могло обективно да се определи оптималния режим на въртене, но все пак да питам ?

# 181
И аз с въпрос към компетентните във форума. Защо по-реномираните марки вече не предлагат перални с капацитет 5 килограма? Знам, че веднага някой ще каже, че големите перат и малко и много. Но ние вече сме двама и ,понеже сортирам прането по цвят, дори на петкилограмовата не винаги мога да използвам капацитета.   Та понеже ми предстои смяна на пералнята, се интересувам от такава. Някакви съвети,моля.

# 182
  • до най-прекрасния мъж
Новите теглят прането и според теглото определят времето, за което да изперат. Също и количеството на водата. Старата ми пералня, която също беше 5 кг си въртеше определените часове, без значение дали в нея има 2 парцала или е пълна с пране. Също фактът, че са предвидени за повече кг, мисля 6-7 беше минимумът, не води автоматично до драстично по-голям барабан.
Аз съм с 9 кг, двама с дете сме. На детето се събират 1, макс 2 перални на седмица. И аз деля по цветове. Ами събирам си по 5-6 перални спокойно на седмица - чаршафи, хавлии, покривки, бяло, цветно, дънки. Дори за двама бих взела голяма, поне ми събира спокойно завивките и одеялата и не се налага да давам пари за химическо.

# 183
Всичко това го знам. Но моята, стара, петкилограмова, също тегли прането и определя необходимите литри вода.
Благодаря за мнението, но имам конкретен въпрос, на който очаквам отговор, ако има такъв- а той е има ли достатъчно добра петкилограмова. А какво ще купя, ще реша след това. Съобразявам се и с наличното ми място.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 08:17 от W

# 184
Искам да попитам Г-н Василев, вярно ли е това което се препоръчва от някои хора занимаващи се с ремонти на подобна техника, че независимо от възможностите за центрофугиране на пералнята , които например достигат до 1400 оборота в минута, е силно препоръчително за доброто и здраве и дълъг живот да се експлоатира само на 800 оборота ? Другия ми въпрос е - вярно ли е че всеки трябва да тества лично перялнята си при различните обороти и да установи в кой диапазон се върти най плавно, без вибрации и дрънчене, и да си ползва уреда на този режим ? Малко ми е странно, тъй като всеки път прането е различно и се разпределя по различен начин в барабана, така че не би могло обективно да се определи оптималния режим на въртене, но все пак да питам ?
По първия въпрос — абсолютно невярно. Това е твърдение на архаични “майстори”, които друго, освен Перла 05, не са пипвали.
Втори въпрос — Не! “Плавността” на центрофугата зависи от вида пране. Ако в пералнята има стандартни дрехи — блузи, бельо и др. дребни неща, то пералнята ще разпредели плавно прането и ще центрофугира безпроблемно на максималните си обороти.
Ако сложите в пералнята само едно нещо, което поема много вода при намокряне (халат за баня например), то пералнята може да не успее да разпредели тежестта равномерно и да откаже да центрофугира въобще. Затова се препоръчва такива “тежки” неща да не се перат самостоятелно, а с други “дребни” текстили.
Високите класове перални по-добре и успешно разпределят тежестта на прането преди/по време на центрофуга.

# 185
  • до най-прекрасния мъж
В първия пост попитахте защо не предлагат, на това съм отговорила. Не сте уточнила, че се съобразявате с място и други особености. Аз не видях нищо от добрите марки с посочения капацитет - Краун, Финлукс, Индезит, Вестфрост...Пускате си един филтър в сайтовете и си гледате кое Ви устройва като параметри и марка. Останах с впечатление, че питате за перални от добрите марки - АЕГ, Бош, Мийле и т.н. Те не предлагат с малък капацитет. Относно мястото - и 5-килограмовата, и 9-килограмовата ми заемат еднакво място. В ниша, непосредствено до отваряща се към пералнята врата е моята и това ми беше важно.
Всичко това го знам. Но моята, стара, петкилограмова, също тегли прането и определя необходимите литри вода.
Благодаря за мнението, но имам конкретен въпрос, на който очаквам отговор, ако има такъв- а той е има ли достатъчно добра петкилограмова. А какво ще купя, ще реша след това. Съобразявам се и с наличното ми място.

# 186
Благодаря. Отговор защо не предлагат не видях. Не им е изгодно, няма търсене... Но надали някой от тук пишещите знае.  При мен е проблем дълбочината, защото пералнята е поставена в шкаф.Проверила съм-има и от големите, които отговарят на мястото ми.  Вероятно и такава ще взема- до 6-7 кг. Гледах споменатите от теб марки, но никаква представа за качеството им.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 09:13 от W

# 187
Благодаря. Отговор защо не предлагат не видях. Не им е изгодно, няма търсене... Но надали някой от тук пишещите знае.  При мен е проблем дълбочината, защото пералнята е поставена в шкаф.Проверила съм-има и от големите, които отговарят на мястото ми.  Вероятно и такава ще взема- до 6-7 кг. Гледах споменатите от теб марки, но никаква представа за качеството им.
Не беше ли причината пестене на ресурси, тоест повече пране наведнъж пести вода... Един вид по-екологично. Иначе и нашата е голяма, голяма, а реално работи редовно на една трета до половин капацитет. Може би за завивки и якета ще е предимство, но и предишната, не помня колко беше, пак ги събираше без проблем.
Интересно е наистина защо ги правят по-големи, като реално масово в Европа хората живеят сами или в малки семейства. Тоест тенденцията е обратна, по-малко хора се обслужват с една пералня, а повече капацитет. Но сигурно има логична причина.

# 188

Винаги се дивя на хора с претенции, на чийто въпрос е отговорено съвсем добросъвестно и според съдържанието на въпроса.
Противно на болдваното от поста Ви, отговор Ви бе даден и то абсолютно логичен и ясен - буквално е отпаднала необходимостта от перални с малък капацитет, при условие, че при същите габарити/външни размери (съответно и място, което заемат) пералните могат да перат без излишна загуба на време, енергия и вода и завивки, и 2 бр. сатенени гащи  Simple Smile
Когато нещо стане нецелесъобразно, не се търси, не се и произвежда. По-ясно от това, не виждам какво.
Някои марки имат слим модели, ако водещ критерий Ви е мястото (само Вие си знаете дълбочина ли Ви липсва, ширина ли, двете ли) но действително при задаване на въпроса такова уточнение липсва.
Ако смятате, че сте питали на място, на което хората не знаят каквото Вие мислите, че трябва да знаят, може да попитате директно производители, имат си представители.

# 189
Хубаво. Ясно. Аз пък се дивя на хора, които пишат чийто с й. Не бих се обадила, ако тонът Ви бе по-толерантен.
Да, "въпрос" е в единствено число и естествено "чийто" се отнася към него, затова се пише с "й". Ако въпросите Ви бяха два, щеше да пише "чиито".
А постът ми бе провокиран именно от проявената от Вас нетолерантност, че и претенция към отговора, така че не виждам защо очаквате към Вас толерантност, а нападате с претенции съфорумката, която е уважила въпроса Ви и се е постарала да Ви отговори.

# 190
  • София
По въпроса на W - докато търсех пералня за моето помещение, ми попадна този компактен модел на АЕГ: https://www.amazon.de/dp/B08ZXK2LQY/?tag=glv-21&ascsubtag=15ec71 … sc=1&linkCode=osi
Освен това има слим модели и модели за вграждане, които пасват на по-тесни пространства. В предишния си пост съм дала линкове към няколко по-плитки модела. В тази връзка искам да попитам в рамките на една серия моделите със слим дизайн отстъпват ли по потребителски качества или здравина на стандартните модели?

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 12:11 от prokibar

# 191
Кубратова, написах за й и веднага го изтрих, защото осъзнах, че греша. Но Вие сте ме предварили. Съжалявам.
И се извинявам на всеки, когото съм засегнала.

# 192
Благодаря. Отговор защо не предлагат не видях. Не им е изгодно, няма търсене... Но надали някой от тук пишещите знае.  При мен е проблем дълбочината, защото пералнята е поставена в шкаф.Проверила съм-има и от големите, които отговарят на мястото ми.  Вероятно и такава ще взема- до 6-7 кг. Гледах споменатите от теб марки, но никаква представа за качеството им.
Предлагат се от доста марки. Защо в БГ-не,?

P. S. Германците са практични. Много  добре преценяват "дилемата"""сатенени гащи и юрган"

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 11:54 от niljaniljo

# 193
Не знам обаче дали при голям капацитет наистина е валидно правилото, че перат и малки кг еднакво добре. Понеже аз именно пера малко дрехи редовно, вместо да напълня пералнята, и с голямата пералня не съм очарована.

# 194
  • Велики Преслав
Колкото повече празно пространство има в барабана, толкова по-добро триене има. Е сега един парцал ако сложите, нищо няма да направите. Но то важи и за 5 кг пералня.

Общи условия

Активация на акаунт