Кристалните и индигови деца

• 100 532
  • 880
  •   1
Отговори
# 660
Andariel,чувстваш ли комфорт в душата си? Simple Smile

Иначе по темата.Аз не говоря за крайното неспазване на правилата.А за правилния подход.За неподтискане на по-ценното в името на правилата.
   По-назад в тази тема,една форумка описваше детенце,което биеше децата в групата,където ходеше.И тя(евала на жената)вместо да му се кара и да го наказва за това,се опитваше да внуши и на децата,и на него самия,че неговото поведение е израз на интерес и симпатия!
   Предполагам,детето не е имало опит за общуване с голямо количество деца и наистина не е знаело,как да си изразява най-добрите си чувства.Друго,което предполагам,че въпросната учителка(форумката) с течение на времето го е научила да се изразява така,че и другите да го харесват и да го разбират.
   Вероятно с нейния подход детето не е престанало да се бие още от следващия ден(какъвто ефект можеше да има от скарването,засрамването,наказанието).Но,макар и по-късно, е усвоило правилото,без да се пречупва,без да натъпква агресията вътре в себе си и да я излива после още по-силно или под друга форма.А го е усвоило по най-деликатния и човешкия начин.

Какво искам да кажа.....Не правилото трябва да е отправната точка,мотивът,а Човешкото,Хуманното,Любовта!
    Усещаш ли разликата? Simple Smile

# 661
Какво значи "Не искам детето ми да е в калъпа на обществото"  Crazy
Е, ние живеем в общество, в него има определени граници и норми на поведение, на възпитание.
Не може един индивид да живее извън това общество и над общоприетите порядки.
Всяко подобно поведение/Извън, над/ е нормално да се счита за ненормално.
Тълкувайте както искате.

# 662
viliko,потруди се и прочети последните две изречения на предпоследния ми постинг. Peace
Не "калъпите" трябва да управляват света!
Точно това искат да ни кажат децата Индиго! Peace Peace Peace

# 663
  • Русе
  Селма, разбирам те и аз подкрепям този подход.
Всяка ситуация изисква подход, да разберем защо детето ни е постъпило така. Дали да привлече внимание, което чувства, че не му достига или натрупани емоции от нещо подтискано. Аз нарушавам много често правилата и нормите. Показвам слабост, когато се чувствам наранена, въпреки съветите за обратното. Децата не усещат границата и могат да бъдат както нежни, така и жестоки. Според мен много по добър резултат има, когато застанеш уязвим и покажеш, че изпитваш болка, отколкото да демонстрираш сила и надмощие.

Общестовото е многопластово. Опитвам се да развия индивидуалност,но също и съпричастност и интерес към средата и всичко, което ни заобикаля. Поощрявам събственото мнение, но не и агресивния начин на налагане врху останалите.

# 664
  • София
Това доколко едно нещо е ценно и по-ценно от правилата пак го решава родителят. И правила не означава пречупване. Неслучайно употребих "адаптиране към средата". Не го свързвам с агресия и пречупване. И друго не разбирам. Защо непременно като се заговори за деца-индиго или кристални деца веднага са прави връзка с пречупване на психиката на детето! Единственото мое обяснение е, че родителят сам се притеснява от особеностите на детето си и своите виждания и опит относно възпитанието и не е много сигурен как да постъпи, къде да постави границата.

# 665
  • Linz
Зачетох се в дискусията ви, интересна е.
Според мен много по добър резултат има, когато застанеш уязвим и покажеш, че изпитваш болка, отколкото да демонстрираш сила и надмощие.
На теория- добре, но на практика... С поведение на жертва глутницата ще те разкъса. Светът, в който живеем е управляван от силните, слабите са лузъри. Различните не се толерирани никъде.

# 666
  • Русе
  Рени , не мисля, че живея в глутница. Всеки управлява своя свят. Различните успяват да направят света си различен.
 Детето ми е най адаптивното в групата си, въпреки, че е най слабичкия, няма никакъв проблем дори с по агресивни деца. Всички са му приятели, но той копира и подражава, и дори е наранявал   Sad    Дори при най малкия и безобиден на пръв поглед инцидент следват много разговори за да уточним каква е причината. Преди година беше ритнал едно от добрите деца в групата. Задавах му много въпроси, и се установи, че просто харесва това дете, а то не играе с него. В резултат на това, че установихме какво точно става, той успя да направи това момченце един от най добрите си приятели.

# 667
Зачетох се в дискусията ви, интересна е.
Според мен много по добър резултат има, когато застанеш уязвим и покажеш, че изпитваш болка, отколкото да демонстрираш сила и надмощие.
На теория- добре, но на практика... С поведение на жертва глутницата ще те разкъса. Светът, в който живеем е управляван от силните, слабите са лузъри. Различните не се толерирани никъде.

Не мисля,че този,който прикрива болката си с нападателност няма още по-жертвен вид. Peace
   Колко примери на такива жертви "цъфтят" даже във този форум..... Confused

Най-вероятно и тук най-добре работи "златната среда".Вместо да плаче или да напада,детето може да бъде научено да игнорира,да се обръща на друга страна,да превключва вниманието си....в зависимост от ситуацията,разбира се.

# 668
  • Русе
  Забелязала съм, че агресивните деца, са най лесно ранимите деца. Демонстарцията и използването на сила обикновено допълнително отблъсква и съответно се засилва агресивното поведение.

# 669
Единственото мое обяснение е, че родителят сам се притеснява от особеностите на детето си и своите виждания и опит относно възпитанието и не е много сигурен как да постъпи, къде да постави границата.
  Съмнението подтласква към търсене,към съвършенстване.
   В него няма нищо лошо. Simple Smile Peace

Забелязала съм, че агресивните деца, са най лесно ранимите деца. Демонстарцията и използването на сила обикновено допълнително отблъсква и съответно се засилва агресивното поведение.
  Абсолютно! Peace

# 670
Не говоря за пречупване, а за адаптиране към средата. А степента на това адаптиране зависи от родителите. Някак не ми се вярва който и да е родител да остави детето си като диворасляк само и само да не му счупи хатъра. Няма значение дали се отнася до хигиенните навици или навиците за общуване. Разбирам, че всеки от нас се изкушава и опиянява от мисълта точно той или детето му да е неразбраният гений, който по някакъв магичен начин като на кино ще бъде признат от обществото, ама как мислиш, че ще стане в действителност? Колкото и да ни се иска няма как тотално да избягаме от правилата на културата си, защото трудно бихме оцеляли в буквалния смисъл. Оставяйки едно дете тотално да не се съобразява с правилата е риск то да се превърне в аутсайдер, който в най-добрия случай може да разчита само на майка си и близкото си обкръжание. Но как ще живее, прекрачвайки прага на дома? Ясно е, че и двете крайности - пълно подчинение и пречупване, както и пълен отказ от спазване на правила - са неприемливи. В този смисъл, колкото отчаяни и озлобени пречупени хора има, толкова и отчаяни и озлобени неспособни да се адаптират към социалната среда хора има. Аутсайдерът винаги е подложен на рискове, независимо от коя страна на нормата е.

Andariel предлага много добра гледна точка. Следя цялата дискусия от доста време и да ви кажа почвам да се съмнявам кое дете е наистина индиго и уникално и изключително и тн. Цялата идея за децата индиго се преекспонира в тази тема. Не мисля че всяко дете, което е анти социално по някакви причини трябва веднага се поставя в една от тези групи "индиго" или "кристално" и родителя по всякакъв начин се опитва да докаже и на себе си и на обществото, че неговото дете е свръх уникално.

Много примери в тази тема засягат и деца, които може би просто имат вътрешни проблеми. Това не значи непременно че детето е автоматично "индиго". И стига с това категоризиране. Всяко дете е уникално само по себе си. И всеки родител който питате смята, че неговото дете е такова. Просто не всички родители са запознати с тези категории за да слагат и те децата си там. Ако поставяте децата в групи това автоматично означава че има и групи на обикновенни деца. Какво за тях? Те не са ли пак уникални създания? Всичко което се случва в темата ми напомня на групите на духовно извисени хора. Това също е на мода напоследък. Стига вече с тези категоризации и безплодни опити да се докаже, че дадено дете е индиго. Замислете се над причините защо детето ви се държи по един или друг начин и работете с детето за да премахнете тези проблеми. Децата също идват на земята с уроци за учене.

# 671
   Вече споменах за едно детенце,за което се говореше по-назад в темата.
   Познавала съм го лично и няма кой да ме переубеди,че то е било "обикновено асоциално". Peace

Всеки има причини да си остане с неговата си гледна точка. Wink

# 672
  • Русе
  Ще опиша случай с дете, квалифицирано като аутист, индиго и така нанатък.

Седи пред телевизора и гледа нещо. Сестричката му и моят син играят около него. и вдигат шум. Опитах се да погледам това, което и той гледаше, защото по принцип гледам със сина си почти всичко. Филмчето ми се стори безмислено и почнах да го разпитвам, какви са тезо, защо се блещят така изобщо какво става тука. Той ми каза, че всъщност не гледа , а иска да си стои така. Тогава хванах двете деца и казах, че отиваме в другата стая, за да не пречим му пречим, защото той е зает с нещо, което не разбираме. След по малко от 5 минути дой дойде при нас и се включи в играта. Виждала съм ги да игрят много забавно със сина ми, който е с 3 години по малък.
   Родителите на деца, които класифицирате - индиго
 Имате ли любими игри с детето
 Имате ли любими детски филми, които гледате с детето
 Знаете ли какво сънува детето
 Знаете ли какви чувства изпитва, към децата, с които общува или какво е отношението му към света
 Когато идват гости, детето с вас ли е, или се изпраща в другата стая или при баба

# 673
Така е Селма, всеки има причина и право да вярва в това което е избрал да вярва. Аз знам че има и "по-развити" или поне по-надарени деца ако може така да се каже. Имаше много интересни клипове в интернет за деца, които рисуват или пеят по най-необикновен начин. Няма да забравя едно момиченце, което рисуваше картини и казваше, че това са картини от Рая. Наистина имаше нещо божествено в тях. Но прекалено вторачване става в тези групи и много родители просто искат да сложат децата си в такава група, за да покажат или покдрепят уникалността на собственото си дете.

И пак казвам според мен всички деца са уникални. Просто трябва да имат среда, за да го изявят. Все пак всеки от нас носи божествената искра. А и форума е затова всеки да изказва различни мнения. Това е интересната част.  Peace

# 674

И пак казвам според мен всички деца са уникални. Просто трябва да имат среда, за да го изявят.
  Ами,да!Така е!
  Определено смятам,че по-добре е да възприемаш своето дете,като уникално и необикновено,да го мотивираш да се изявява максимално добре в това,което му се отдава,да му търсиш среда,както ти казваш,да му намираш стимули,отколкото да се опитваш да внушиш и на него,и на всички наоколо,че са сиви безлични същества,родени да се слеят с общата маса и обречени да бъдат порицани,ако не дай си Боже случайно изтъкнат с нещо.

Общи условия

Активация на акаунт