Кристалните и индигови деца

• 100 490
  • 880
  •   1
Отговори
# 585
Х-x-x, аз също много харесах поста ти Peace- не трябваше да го изтриваш.

Абсолютно точно,  индигото в днешната реалност е като в клетка, независимо от потенциала, който има и дори именно заради него, а това е безкрайно жалко.
 Аз бих работила доброволно за кауза свързана с децата индиго, но за момента освен този център, който е в София не разполагам с друга информация.

# 586
Петиция за създаване на училище за деца със специални образователни потребности - (индигови деца)
By Георги Танев on септември 12th, 2009

Това е откъс от текста към петиция за създаване на училище в България за деца със специални образователни потребности, които нямат за база физически или психични увреждания на основата на методиката на Валдорфските училища:

“Педагозите, изправени пред невъзможността да се справят с проблема, намират разрешение единствено като заставят родителите да си вземат децата, в момента, когато не могат да се справят с тях или да стоят в час до детето си! Това обърква изцяло живота на родителите и нарушава тяхното лично право да работят. Често тази невъзможност води до финансова нестабилност в семейството, а от там и до нервни ситуации, болестни състояния и разтрогване на семейства. Отговорът, че родителите трябва да си носят бремето, не е адекватен, защото в повечето случаи, детето проявява проблемно поведение единствено в социална среда, каквато е съвременното училище.
Как се решава този въпрос, който не е характерен само за България, в останалата част на Европа!
В Германия, Швейцария, Русия, а дори и в съседните Румъня и Гърция, например, съществуват алтернативни държавни и частни училища, които работейки с по-различна методика от общоприетата, успяват да решат проблема с образованието на тези деца, които често показват при проведените им IQ-тест, по-високи от средните резултати. И то не само да запазят, но и да развият по-нататък заложбите им.

Една от методиките, която успешно работи с подобни деца е Валдорфската. Тя е разпространена в Западна Европа, Америка, Азия и Африка. Само в Германия има над 250 училища и детски градини и ползват много големи субсидии от държавата.

Може да се каже спокойно, че във Валдорфската педагогика, урокът, който представя учителя, е произведение на изкуството. Тази педагогика поставя естетиката в основата на обучението и възпитанието, тъй като детето започва да чувства, далече, преди да започне да мисли съзнателно и защото това отговаря на познанието за природата на човека и етапите на развитието му. Тя се стреми да предотврати убиването на творческите способности чрез ранно интелектуализиране, което втвърдява човека и отнема жизнените му сили. Създава и условия за социално обучение в клас, като учителят е и възпитател, който работи и в посока на развиването на такива човешки стойности, като напр. търпимостта. Отдава се огромно значение на работата с изкуствата.

В България има вече квалифицирани педагогически кадри, които имат познанията и правото да работят с тази методика, която за сега е може би единствената подходяща за тези деца.

Вече работи първата Валдорфска детска градина и е на път да бъде открита втора такава.”

# 587
  • София
А защо, ако тази методика е толкова добра, да не се използва изобщо за обучение на всички деца, а не само на тези със СОП? Нима всяко дете няма право на това да развива потенциала си и да се занимава с изкуство или учителят да представи урока като произведение на изкуството? С какво правата на родителите да работят се нарушават? На колко деца, които, както се твърди в петицията, деца, които нямат физически или психически увреждания, е отказано обучение в училищата в БГ?

Да не говорим, че определението "индигови" изобщо не е признато в научната литература, а е по-скоро част от изотериката с претенции за научност. Като се спряга в тази петиция примерът в други държави, много ми е любопитно там дали критерият е "индиговост" и така ли е записано като критерии в официалните документи за преценка кое дете се нуждае от точно такъв тип преподаване и кое не! Кой е казал, че дете с КИ над средния е непременно индигово дете? Например, много деца с дислексия са с КИ над средния, но това прави ли ги индигови или кристални деца? Или децата с аутизъм? Или просто деца, които са с проблеми с концентрацията?  Мисля, че в тази петиция се правят опити да се вмъкне нещо със съмнителна, а бих казала и псевдонаучна стойност в официалната образователна система.

# 588
много ми е любопитно там дали критерият е "индиговост" и така ли е записано като критерии в официалните документи за преценка кое дете се нуждае от точно такъв тип преподаване и кое не!
Интересно кой арбитър преглежда аурите на децата, за да прецени дали са индигови или не. И ако един родител претендира, че детето му е индигово, а във въпросното училище отказват да го приемат, как ще докажат каква точно му е аурата?
Това е толкова нелепо, че просто не мога да повярвам, че въобще се обсъжда  ooooh!

# 589
  • в моя свят
Аз подписах тази петиция не защото е за "индигови" деца,а защото съм чела за този метод на обучение и той е подходящ за всички деца с 
Цитат
Например, много деца с дислексия са с КИ над средния, но това прави ли ги индигови или кристални деца? Или децата с аутизъм? Или просто деца, които са с проблеми с концентрацията?
-цитат на Andariel Колкото до това,че авторите на петицията са споменали индиговите деца то това не значи,че това е основен критерии,а и самата петиция е озаглавена В ЗАЩИТА ПРАВОТО на адекватно обучение на децата с нестандартно поведение и трудна социална адаптация
Тук никаде не се споменава за индиго,а децата с нестандартно поведение и трудна соц.адаптация са всички тези деца както е писала Andariel с дислексия,хиперактивност,дефицит на концентрацията,аутизъм....Авторите на петицията работят с такива деца и най-вероятно вярват в теорията индиго и за това ги споменават,но в никакъв случай не се казва,че ако бъде създадено такова у-ще,то там ще се приемат само деца индиго или пък,че ще се правят някакви тестове на желаещите да се запишат дали са индиго или не.Относно децата без проблеми от този род едно такова у-ще е също толкова необходимо.И за справка в страните,където има училища Монтесори и училища  Валдорф то в тях учат както деца с проблеми така и деца без проблеми.И това е най-добрия вариант,но за съжаление в Б-я ако има такива у-ща силно се съмнявам дали някой родител на дете без проблеми от това естество би записал детето си там.Всеобщото мнение ще бъде,че там учат бавноразвиващи се деца,невъзпитани,без норми на поведение и т.н.Тъжно е,но такава е действителноста в Б-я.

# 590
  • София
Нали и аз това казвам, ако тези системи са толкова добри и подходящи за деца със СОП, то те са също толкова добри и за всички останали деца. Ако ще се правят такива училища, защо да не са всички училища? Децата без СОП не са по-малко заслужаващи от другите. Запозната съм с някои похвати от въпросните системи, харесала съм ги и ги прилагам с моите деца още откак са се родили. Има много неща, които не харесвам в настоякщата българска образователна система.

Но това с вмъскаването на индиговите деца като категория е смешно и несериозно. Всеки от нас може да вярва в каквото си иска, но не би вмъкнал вярването си в елфи, примерно, в една петиция.

# 591
  • в моя свят
Никаде не пише,че това са училища само за деца индиго така че не виждам за какво спорим.И да тези методи са много добри и всеки би могъл да ги прилага на децата си,но петицията е насочена към деца с проблеми именно защото за тях е много трудно да се справят в обикновеното масово училище.Ако съществуват и друг вид училища достъпът до тях би бил свободен за всички,но много малко родители на деца в норма биха ги записали там.И никой не твърди,че децата без СОП не заслужават подобни неща,но разликата е в това,че много деца със СОП губят шанс да получат образование именно защото не се вписват в масовите у-ща.А тези деца имат голям потенциал и при правилен подход и добро отношение могат да постигнат много.Аз имам дете със СОП и вече 3 години се борим точно с това и нямам думи да изразя колко съм разочарована най-вече от отношението на хората към различните.Същото е и в тази тема.Никой не обръща внимание,че тук говорим за деца.Всеки се хваща само за думата "индиго",а лично за мен "индиго" не означава нищо.Пиша в тази тема,защото тук става въпрос за деца с проблеми като моето и всеки родител сблъскал се с тези проблеми като почне да чете за тях рано или късно излиза и теорията за индиговите деца.Дали ще вярва или не в нея си е личен избор.Аз не вярвам в нито една теория било то медицинска или езотерична по простата причина,че всички са само теории.Медицината и до днес няма обяснение от какво се получава хиперкенетичния синдром,аутизма,липсата на концентрация.......

# 592
  • София
Хващам се за думата "индиго", защото тя присъства и е основна в темата. Ако тя няма значение, то защо темата не е за децата със СОП? Тогава едва ли някой ще бъде скептичен или негативно настроен. Разбирам какво се има предвид като се каже, че едно дете е със СОП, но определянето му като индигово или кристално ми звучи несериозно. Направи ми впечатление, изброените белези на кристалните и индиговите деца са като взети от медицинската и психологическата литература, но смесени и групирани по нееднозначе, бих казала дори объркващ начин. И кой знае защо (!?) в тях майките на деца с някакви трудности в поведението, развитието или ученето. Интересно, че въпросните аури ги виждат само "просветени свише" хора.

# 593
  • Пловдив
как се иозчислява дали 1 дете е от индиговите деца?
Майка ми чела някаква статия според която се изчислява според дата на раждане но не знаела къде е вестника

# 594
Аз подписах петицията  Peace следя ви редовно   bouquet

# 595
Интересно, че въпросните аури ги виждат само "просветени свише" хора.

вече има и съответната техника, с която се виждат "въпросните аури" и от не"просветени свише" хора.
макар, че с известен тренинг ВСЕКИ може да вижда и без помощни средства, нооооо ...
няма по-сляп от този, който не иска да види .... казват  Wink

http://www.medicalbiophysics.dir.bg/bg/kirlian_gallery.html

http://www.temura.net/%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0 … 1%83%D1%80%D0%B0/

Hug

# 596
може да е интересно и полезно за някого http://indigota.com/  Peace

# 597
  • София
Каквото и да си говорим, тук става въпрос за вяра, а не за научни доказателства. Ако някой иска да вярва, че детето му е индигово или кристално, негова си работа. Вярващият никой и нищо не може да го разубеди.

# 598
Не вярвам в подобни неща  Naughty
Реалист съм, здраво стъпил на земята, с ясното съзнание, че човек сам изгражда себе си и съпътства това на децата си - но децата не се раждат с предначертана съдба или аура, която да ги предопределя...

# 599
Напълно вярвам в съществуването на тези деца.
Всъщност в къщи си имам едно кристалче, имам 3 деца и макар да ги обичам разбира се еднакво, намирам разликата в аурите им.
Говоря за най-малкият си син , толкова блестящо одухотворено, миролюбиво дете, винаги съм се питала на кого прилича, защото ние с баща му определено не сме такъв тип. Когато разбрах за децата кристали, разбрах на какво се дължат тези му качества...Всъщност всичко започна от раждането му, родих го лесно, без да изпитвам болка при контракциите, без никакви пречки, едва на третото раждане усетих удоволетворението на раждащата жена. Усетих, че той е по-различен, по одухотворен, така е и до ден днешен. Блестящ поглед, разбиращ, носещ спокойствие и благост. Проговори много късно, има всички способности и таланти,много физически издръжлив, не боледува.....Прекрасен е... ще ви чета и аз, макар да нямам много време ще прегледам темата назад и ще чета за напред. Е, споделих, винаги ми се е изкало да разкажа за моето дете, което е по-различно и прекрасно.

Общи условия

Активация на акаунт