Изследване за лаймска болест

• 348
  • 6
  •   1
Отговори
Открих си кърлеж на врата. Махнах го и исках да си пусна изследване след месец, но съм изключила и чак сега 3 месеца по-късно се сетих.
Има ли смисъл да се изследвам сега и ако да, то какви точно изследвания да направя?
Нямаше никаква реакция при ухапването и нямам симптоми, но зная, че е коварна болест и предпочитам да направя изследване.

# 1
Пуснете си изследване, за да сте спокойна. Често това заболяване в начален етап няма симптоми, а колкото повече се забави лечението, толкова  е по-трудно (дано няма нищо при вас).
Пуснете си и двете -  IgM и IgG за лаймска болест. Във всяка лаборатория ги правят.
Аз скоро пусках в Цибалаб, по спомен ми излязоха към 65 лв. За съжаление не се покриват от ЗК.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 20:06 от CamiLia

# 2
Изследването се прави минимум 40 дни след ухапването и си заслужава да се направи. По шията и главата е най-опасно ухапването, затова по-добре се изследвайте.
По принцип ако веднага след изваждането на кърлежа се направи курс лечение с Доксициклин (поне 20 дни), има шанс дори ако е заразен кърлежът, да не се стига до проблеми. Щото после и цял живот да лекуваш, бактерията на лаймската болест си остава в тялото.

# 3
Така е. За съжаление Доксициклин  е доста силен и лично на мен ми прецака корема. И няма оправяне.
А кръвните тестове излезаха отрицателни.
Лош късмет.
Аз не бих пил антибиотици преди теста на кръвта.

# 4
Аз доколкото знам вече не се препоръчва прием на антибиотик преди да се потвърди заболяване. Изчаква се 30 дни и при положителен тест се започва лечение.

# 5
Хапал ме е кърлеж - нимфа, заразена с лаймска болест. Веднага ми дадоха доксициклин, без да изследвам IgM и IgG. Доказаната зараза при кърлежа, беше достатъчна.

# 6
По-добре доксициклин, отколкото лаймска болест. Баща ми разви марсилска треска след ухапване от кърлеж, едва не умря, но така или иначе след години получи поражение на нервната система и от това си и замина.
Мъжът ми го ухапа кърлеж на сгъвката на коляното отзад, беше се зачервило мястото. Извадихме кърлежа и пи доксициклин, след 40 дни изследвахме за лаймска болест, нямаше. Но от доксициклина му се повишиха чернодробните ензими, доста дълго бяха високи. Премина и това. Но по-добре странични ефекти от антибиотик, отколкото кърлежова болест, пази боже!

Общи условия

Активация на акаунт