Православието като начин на живот 10

• 12 029
  • 261
  •   2
Отговори
# 105
Един въпрос: обичайно ли е иконата на Богородица с младенеца да е със синьо наметало (плащеница?)? Къде  и колко икони има на Богородица със син плаш?

Да, Ето две снимки на икони от около 12 век

# 106
  • София
Какво се прави, когато човек почине в държава, където няма православен свещеник и го погребат без опело. Може ли да се направи нещо тук, може ли да се записва за литургии?
Говорете със свещеник може да направи  опело (с наш близък починал и погребан в чужбина, го правихме).
Един въпрос: обичайно ли е иконата на Богородица с младенеца да е със синьо наметало (плащеница?)? Къде  и колко икони има на Богородица със син плаш?
Иконата на Пресвета Богородица Неувяхващ цвят например е със синьо наметало. По принцип синият цвят се свързва с празниците, посветени на Пресвета Богородица. В някои църкви (у нас в някои храмове) със сини болослужебни одежди се служи на Благовещение, Успение Богородично, Рождество Бодородично, Покров Богородичен, Въведение Богородично, както и в дните на почит на Богородичните икони.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 13:51 от дядо хаджия

# 107
Да допълня, че синият цвят в иконографията символизира Царството Небесно.

bubolina, току що-прочутох това за утрешната Задушница и реших, че ще е полезно да го споделя във връзка с твоето питане:

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 18:03 от Stella Gemella

# 108
# 109
Благодаря дядо Хаджия !

# 110
  • София
Пожелавам ви леки и спасителни Велики пости!

# 111
Здравейте! Искам да ви попитам как избрахте своя духовен изповедник? По усещане ли или? Понеже аз усещане нямам към тези, които познавам в моя град. И всички подхождат към службата си като професия повече (може би само така ми изглежда). Но в такава ситуация не мога да взема решение към кого да се обърна? Как се взима такова решение?

# 112
То им е служебно задължение. Може да се изповядаш при всеки свещеник и да вземаш причастие всякъде. Не се фанатизирайте.

# 113
Буболина, искаш да кажеш, че всички, които си имат изповедник са фанатици ли?

# 114
Не, но ако нямаш личен изповедник може да се изповядаш при който и да е свещеник.

# 115
Здравейте!След изповед и причастие,в този ден можеш ли да започнеш да ядеш всичко или трябва и този ден да постиш?

# 116
Здравейте!

Днес разрешено ли е чистене на дома?

# 117
Разбира се, само в четвъртък и неделя не се чисти основно и не се пере.

# 118
Разбира се, само в четвъртък и неделя не се чисти основно и не се пере.

Аз мисля, че в петък също трябва да не се чисти и пере.

# 119
Сигурно и в петък, защото казаха за Велики четвъртък маслосвет, ама в петък е Разпети петък, а в неделя Великден.

Общи условия

Активация на акаунт