Проблемно дете

• 3 449
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
Да чакат да убие някой ли? Това не ми се струва, като случай, в който трябва да се чака каквото и да е.

# 16

За бой е, не за психиатър Grinning не зная само що баща му се притеснява да демонстрира колко му тежи ръката. А при все, че го знаят какво прави - удивен съм, че на улицата не си е намерил майстора.

# 17
Възможно е също, това поведение да се дължи на наследствено психическо заболяване или майката да е била със зависимост, наркотици или алкохол, по време на бременността. Виждала съм случаи с точно такава агресия, само че, за съжаление, няма лечение. С възрастта става дори по-зле.

# 18

За бой е, не за психиатър Grinning не зная само що баща му се притеснява да демонстрира колко му тежи ръката. А при все, че го знаят какво прави - удивен съм, че на улицата не си е намерил майстора.
Мисля че това е един от много малкото случаи където това всъщност би помогнало. Трябва си сериозно наказание и грубо вкарване в правия път иначе ще стане страшно, щом от сега е толкова зле.

# 19
Възможно е също, това поведение да се дължи на наследствено психическо заболяване или майката да е била със зависимост, наркотици или алкохол, по време на бременността. Виждала съм случаи с точно такава агресия, само че, за съжаление, няма лечение. С възрастта става дори по-зле.
Има един израз : Човек от гена си не може да избяга. И ако някой от семейство е имал такива проблеми неминуемо детето ги онаследява. Така както наследява цвета на очите, така се наследява и нервната система.
Май някъде прочетох, че детето е осиновено. Обикновено това са деца от малцинствата, чийто родители рядко са изследвани или лекувани.

# 20

...
Бащата се е отказал, водил го на психолог, терапии, къде ли не. Аз съм свидетел, доведено дете, но много добър баща. Винаги хубави дрехи, скъп телефон, пари, комуникация, спорт, всичко даваше човека за него. Не знам, не разбирам, детето си е проблемно това е, не мисля, че всичкото това се дължи на това, че е осиновен. Бащата вече не знае какво да прави. Постоянно са в полицията, преписки от прокуратура, заради глупостите на това дете. Искам да му помогна по някакъв начин, но не знам как.

Бащата го е водил на психолог и терапии, но явно не са били добри.
Материалното изобилие в такива случаи не влияе положително (хубави дрехи, скъп телефон, даване на пари), а точно обратното. Недобър специалист + материално изобилие е потенциална бомба със закъснител при такива деца, както и се е получило.
17 секунди трае днес, според изследвания, комуникацията между НЯКОИ подрастващи и родителите - времето, за което иска нов модел телефон, неохотно родителят се съгласява и там свършва тя - после е самО в стаята си или другаде, но няма истинско  общуване с родителите.
Ходенето непрекъснато в полицията или преписките с прокуратурата са само законова бюрокрация - родител е и ще го викат. Това само по себе си не е работа с детето от страна на бащата или със специалисти - полицията и прокуратурата изпълняват просто своите задължения.

Може би не познаваш много добре бащата. Има и родители, които поради работа, задължения или др причини делегират възпитанието на децата си на другите/съответно на някакъв специалист и погрешно смятат, че е направено всичко. Не е упрек към теб, просто не се товари повече отколкото трябва с чужд проблем. В крайна сметка не знаеш всичко в историята, не си наблюдавала развитието на нещата от начало докрай, не познаваш и другите членове на семейството.
Не защитавам това дете, има следа и от домовете при някои осиновени, но.. има и родители, които очакват перфектни деца от тези домове и ако не е точно такова детето, нещо се пречупва между тях и се отива на зле.
Бащата да си търси сам специалисти, ТВО, докато все още има някакво време. И най-вече да общува с това дете (ваденето на нож или отверка правят всички малолетни наркомани, всеки полицай ще ви го каже).
Или да запретне ръкави, заедно с другите членове на семейството, или да се откаже и да го разсинови (струва ми се, че ще направи второто).
Когато е предоставял охолен живот на това проблемно дете, не те е питал за мнението ти, нали? Защо те пита сега..

# 21
Зад проблемно дете обичайно седи проблемен родител. Щом обаче е осиновено, сигурно има допълнителни травми от изоставянето, от дома.
Тук, случаят е за помощ от професионалисти.
И не винаги се налучват от първия път.
Но това не е твоя битка. И няма как да я водиш.
Това дете има нужда от обич и професионална помощ.
Можеш само да се молиш за тях.

# 22
  • Пловдив
Ох, не знам. Далеч не винаги е до проблемен родител (било рожден, или осиновител), не обвинявайте ангро родителите, те и без това са се видели в чудо! Не винаги е и до среда, престой в дом, липса на внимание и т.н. Някои хора са си така родени, гените ни формират повече от средата, и на възраст 10+ няма много какво да се направи, струва ми се. Sad
Под "гени" изобщо нямам предвид, че рождените родители и роднини непременно са такива. Понякога така се съчетават случайностите, че на нормални хора им се ражда такова дете.
Знам за случай с настаняване в институция в друг град, седмична услуга, т.е. събота и неделя си е вкъщи, с цел отделяне от лошата компания, момчето тогава, на 14-15, казваше, че се чувства добре там, но след години научих за него пак, келеш на 20+, който не работи, не учи, пие, харчи наследени пари и не се грижи за малката си дъщеря. Дали е намерил нова "лоша" компания в дома, не знам, но полза не е имало особена.
И в другите подобни случаи на "проблемни" деца, осиновени и рождени, не знам да е постигнат резултат на такава възраст.
Много е тъжно, но някои хора се раждат така и ако е възможна някаква корекция, тя е частична и в ранна възраст, а там пък докато разпознаеш проблема...
Дано не съм права. Може и да не е изгубено всичко, добър психолог може и да помогне поне малко.

И аз си мисля дори и за психиатър, но помня един друг такъв млад човек, видимо без причина агресивен (осиновен беше на 4-5 години и на вид не беше от цигански произход), според мен като лаик с видимо психическо заболяване, но баща му (осиновителят) каза, че според психиатрите бил здрав, само със занижен праг на нещо си, и нямало много какво да се направи.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 10:53 от Магдена

# 23
  • София
Домът уврежда много. Всички деца от дом, които познавам, първоначално, пък и до късна възраст, нямат чувство за мое-твое. Да, изглежда елементарно, но не е. Съответно, когато вземат нещо от някого, те даже не осъзнават, че крадат.

# 24
С това дете е трябвало да се работи от ден първи на осиновяването със специалисти, за да е плавен прехода. Колкото е по-голямо детето, когато бъде осиновено, толкова по-труден е прехода към семейната среда и "нормалния" живот и толкова повече травми има то от живота в дома. Трябвало е да търсят специалисти, които да намерят подход към детето, а не да се отказват от терапията. Никъде не се споменава майка в картинката, ако баща гледа сам детето, то той едва ли има и много време да му обръща внимание ходейки на работа. Напълно е възможно всички тези изблици да са крещяща нужда за внимание.

# 25
Изтървана работа.
Има такива деца и то родни деца, на които можеш да им проследиш гените. Проблемът е във възпитанието.
От малко детето се учи къде са границите.
Първо се научава да удря мама, тати, баба, дядо, после децата в детската, да им взема нещата и т.н. И родителите умилено да казват, че то е "просто дете, което не разбира".
То прави глупости, те му купват скъп телефон за награда.
Някой ден ще нарани сериозно някой, може дори собствените си осиновители . Въпрос на време.
Аз мога само да се чудя на този баща, какво е това търпение от него и защо до сега не е сложил ред - това може, това не.
Нито психолози ще помогнат, нито мирни разговори.

# 26
Много измислена история. Дете на 12 потрошило 30 коли!!! Дори само 3 коли да беше потрошило, отдавна случаят щеше да се раздухва по медиите, а тук става дума за 30. Споменава се бащата, а майката къде е в историята?
Около мен 12 годишните момчета са дечковци... какъв алкохол, че и наркотици.  Не знам, може пък аз да живея в някакъв друг свят.
В кой град живее това дете?

Все пак, ако поста не е пързалка...., най-добре е родителите да се консултират с психиатър.

# 27
Много измислена история. Дете на 12 потрошило 30 коли!!! Дори само 3 коли да беше потрошило, отдавна случаят щеше да се раздухва по медиите, а тук става дума за 30. Споменава се бащата, а майката къде е в историята?
Около мен 12 годишните момчета са дечковци... какъв алкохол, че и наркотици.  Не знам, може пък аз да живея в някакъв друг свят.
В кой град живее това дете?

Все пак, ако поста не е пързалка...., най-добре е родителите да се консултират с психиатър.

Има и такива юноши, за съжаление.
Аз знам за такъв в София - преди десетина години при това. На моя позната сина, 13-14 годишен, правеше това, мерак да подкара някоя кола, минаваше няколко метра.. Все я привикаха в някое МВР.  Веднъж даже сина й с един пияница - пияницата оставили в МВР-то, а синът й го пуснали, че е малолетен.
Не всичко отива в медиите днес. Просто много неща не правят вече впечатление, уви.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 10:01 от Valerie R

# 28
  • София
Много вероятно е чиста пързалка. Дете на 12 няма физическата сила,  страхува се ...

# 29
Не му трябва физическа сила, щом дружи с разни вандали.

Общи условия

Активация на акаунт