Студенти в Нидерландия - 23

• 56 509
  • 730
  •   1
Отговори
# 225
  • София
bunova,
Моята девойка предостави документ в word, в който описва ситуацията - че не работи и родителите й плащаме всичките й разходи.
Те искаха няколко документа като доказателства, но беше подробно описано какво точно и за кой конкретен период.

# 226
Благодаря много!
Писмото, което са й изпратили е много общо или поне на мен така ми се струва.
- обезщетения за соц.услуги
-AOW
-пенсия; доход от работа (WW; DUO; обезщетение при болест)
- натрупване от студентско финансиране
-ББЗ обезщетение (указ за подпомагане на самостоятелно заети
- други доходи; издръжка; 13-месец бонус; доход самост.заето лице.
Това е превод от холандски чрез приложението и може би не е много точен, но освен в писмо да го опише, че не получава нищо от описаните точки, не виждам как да ги докаже. Ще приложи договор за наем (видно, че не получава помощ за наема), застраховката, която плаща и извадка от банковата сметка, с движението, видно, че получава само от нас пари. Надявам се да се справим. Благодаря отново!

# 227
  • София
Да, пуснете - ако ви откажат, не се примирявайте.
На моята дъщеря й отказаха първия път, но тя се обади по телефон и поиска да уточнят защо отхвърлят искането. Те казаха, че нещо не им било ясно (беше относно наема) и дадоха имейл, на който да прати още документи. Прати им ги. След дълго чакане върнаха отговор, че опрощават всичко.

# 228
Sunny bunny, много благодаря!

# 229
Здравейте, имам въпрос за документ за друго дете в семейството за социалната субсидия,че ни питат дали отглеждаме друго дете.Дали многоезичен акт за раждане ще сърши работа?

# 230
Здравейте, имам въпрос за документ за друго дете в семейството за социалната субсидия,че ни питат дали отглеждаме друго дете.Дали многоезичен акт за раждане ще сърши работа?
На сина ми му искаха само да декларира дали има друго дете в семейството, което получава издръжка.

# 231
Може да попълните тези декларации (поотделно всеки родител) и там да упоменете другото дете/деца в раздел 4:
https://duo.nl/images/wijzigingen-ouders.pdf.
Ние отделно приложенихме и преведено уверения от училище (от DUO го бяха поискали изрично) за съответната учебна година - моята има две сестри и въпреки, че сме разведени с баща й доходите ни се делят и заради децата до 18г.

# 232
Благодаря chervenokoska_2, като заговори за разделени родители т.к. ние не сме разделени,а писмата ги получаваме на хартия по пощата ,съответно за всеки родител отделно писмо и си превеждам,че са ни отбелязали като "самотен родител".Струва ми се,че трябва да се коригира.Дали има някой стакъв случай и от къде се коригира или дъщеря ми ще може от нейният акаунт да коригира?

Може да попълните тези декларации (поотделно всеки родител) и там да упоменете другото дете/деца в раздел 4:
https://duo.nl/images/wijzigingen-ouders.pdf.
Ние отделно приложенихме и преведено уверения от училище (от DUO го бяха поискали изрично) за съответната учебна година - моята има две сестри и въпреки, че сме разведени с баща й доходите ни се делят и заради децата до 18г.
Сега разгедах декларацията и видях,че в нея има раздел за родители самотни или не.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 12:48 от katerini82

# 233
Нека другите се включат, но мисля независимо от статута на родителите, всеки от тях получава персонално писмо. Това дали са разведени или не няма голямо значение за холандците - те пак си искат доходите и от двамата. Единствено проблем има, ако единия откаже да съдейства, но пак има решение.

# 234
Здравейте, синът ми е 1-ви курс в Twente-Technical Computer Science.
Тъй като не се е занимавал предварително с информатика има трудности. Ако някой има желание да помогне онлайн ще бъда благодарна (sun) 

# 235

Хрумна ми, че друг документ, който може да се ползва е "Удостоверение за съпуг/а и родствени връзки", издава се от всяка община - там където е и многоезичния акт за раждане. В него пише родители, братя, сестри и деца, вкл. ако са починали. Понякога е по-лесно да се извади този документ - ако семейството се е преместило, многоезичния акт се вади по адреса при раждане, а това удостоверение навсякъде. Могат да се доказват и възрастни родители, ако живеят с вас.

# 236
Дами,
ще изпращам пратка със Спиди до Грьонинген. Необходимо ли е да се предостави холандски мобилен номер за получаване на пратка?
Скоро поръчах за сина ми уред за готвене от холандски сайт и той не можа да си получи пратката. DHL директно върнаха пратката в магазина и написаха, че не са намерили получателя

Ние също пратихме със Спиди-DPD. В офиса ме изненада с холандски номер и дадох на Упсилон-общежитието, който ми беше подръка. Те пращат имейл, той трябва да е точен, защото посочват точен час на доставка. Пристига за около седмица.

# 237
Много административно сме го подкарали 🤣
Как са иначе децата, доволни ли са, щастливи ли са, справят ли се.
Вие как сте? Броите ли дните до полета към вкъщи? 😊
Аз чакам гости след 2 седмици и отсега съм се размекнала, пазарувам и кроя планове какво и как да сготвя 💖
Този ден го чакам като да е Уволнение от бг казарма 🤣

# 238
Видях, че въпросът е обсъждан тези дни, но аз искам да ви попитам, след като детето е получило писмо и фактура за таксата смет и канализация и подаде заявление за опрощаване, как се процедира оттук нататък? Плаща сумата по фактура и ако бъде одобрен за опрощаване сумата се възстановява или чака становището и след това плаща, ако не бъде одобрен? Питам защото видях, че сроковете им за отговор са 3 и повече месеца, а пък в писмото му са дали крайна дата за плащане по фактура 01.11.24г. Благодаря!

# 239
  • Бургас
Аз пък да питам за връщането. на сумите за  здр. застраховка как става,, кога се кандидатства и кога се получава отговор
Иначе моят младеж кара стаж и е доволен, аз вече свикнах да го няма, първите две години ми беше по-тегаво, Коледа ще се видим, не е толкова далече, от сега го мисля, че трябва да отделя хилядарка за билета….

Общи условия

Активация на акаунт