Студенти в Нидерландия - 23

• 56 437
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
Относно здравната застраховка
https://www.studyinnl.org/plan-your-stay/healthcare-insurance

# 121
  • София
Да, това е много полезна статия, но пак не става ясно дали човек е длъжен да спре застраховането си, ако временно прекъсне работа. Задължително ли е.
При спиране на работа по принцип и напускане на страната е нормално да може да се прекрати и полицата, но какво се случва при кратък период на липса на доходи от заплати- за лятото  за 1-2, 3, 4 месеца между двама работодателя...
Ако не е задължително да се прекрати, то тогава не си струва разправията като се има предвид, че субсидията покрива вноската по полицата. Струва си единствено, ако доходите на годишна база са над 38 хил. и нещо си и човек не получава субсидия.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 21:34 от Peruanka

# 122
Да, това е много полезна статия, но пак не става ясно дали човек е длъжен да спре застраховането си, ако временно прекъсне работа. Задължително ли е.
При спиране на работа по принцип и напускане на страната е нормално да може да се прекрати и полицата, но какво се случва при кратък период на липса на доходи от заплати- за лятото  за 1-2, 3, 4 месеца между двама работодателя...
Ако не е задължително да се прекрати, то тогава не си струва разправията като се има предвид, че субсидията покрива вноската по полицата. Струва си единствено, ако доходите на годишна база са над 38 хил. и нещо си и човек не получава субсидия.
Ако става въпрос за студенти според мен трябва да се потърси отговор от SVB. Но ако не сте студент, имате адресна регистрация и живеете в Нидерландия тогава без значение дали работите или не, сте длъжни да си плащате застраховката.
"Гореща линия за независими съвети и практически съвети за решаване на проблеми със здравното осигуряване.
Уебсайт на Zorgverzekeringslijn
Tel. +31 800 646 46 44 / +31 88 900 69 60"

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 22:18 от Klimentina2013

# 123
От 01.11.2024 се освобождава самостоятелна стая (студио) в Xior - Enschede.

# 124
  • София

Днес звънях 10 пъти на Арамекс и никой не отговори, нито върна обаждане.
От Спиди взеха пратката, но казаха, че от понеделник за петък е абсурд. Ще видим и ще пиша, за да знае и друг.
Пратката занесох в понеделник в Спиди, мина през Унгария, Словакия и пристигна чак в събота в Нидерландия.
Доставиха я в понеделник, като DPD имат интересен маниер - просто я оставят във входа, не чакат да дойде получател, не му звънят, оставят я във входа и който я вземе.

# 125
  • София
Аз също пратих миналия понеделник, мина през половин Европа, днес гледам - била е в Нидерландия, сега е в Белгия. Не знам какво да предприема и дали да я броим за загубена...Лошото е, че имаше учебни материали, които са важни.

# 126

Днес звънях 10 пъти на Арамекс и никой не отговори, нито върна обаждане.
От Спиди взеха пратката, но казаха, че от понеделник за петък е абсурд. Ще видим и ще пиша, за да знае и друг.
Пратката занесох в понеделник в Спиди, мина през Унгария, Словакия и пристигна чак в събота в Нидерландия.
Доставиха я в понеделник, като DPD имат интересен маниер - просто я оставят във входа, не чакат да дойде получател, не му звънят, оставят я във входа и който я вземе.
Много зависи кога ще тръгне от България. Преди 20 дни изпратих в понеделник и в петък синът я получи. Но пратката тръгна от България още в понеделник вечерта. Миналата седмица изпратих в сряда и от събота пише, че пратката е в транзит. Кога ще пристигне не е ясно. Явно има забавяне заради наводненията в Чехия.

# 127
  • София
...DPD имат интересен маниер - просто я оставят във входа, не чакат да дойде получател, не му звънят, оставят я във входа и който я вземе.
Даже при моята девойка го оставят пред входа, отвън. Единият път беше пред съседния вход Close

# 128
Аз също пратих миналия понеделник, мина през половин Европа, днес гледам - била е в Нидерландия, сега е в Белгия. Не знам какво да предприема и дали да я броим за загубена...Лошото е, че имаше учебни материали, които са важни.
Най - вероятно ще ви я върнат, миналата година при нас се случи,като причина казаха Форс мажорни обстоятелства 🙄!Следете все пак движението на пратката,дано пристигне благополучно!

# 129
...DPD имат интересен маниер - просто я оставят във входа, не чакат да дойде получател, не му звънят, оставят я във входа и който я вземе.
Даже при моята девойка го оставят пред входа, отвън. Единият път беше пред съседния вход Close

Само веднъж пращах със Спиди миналата есен. DPD оставиха някъде кашона, пишеше доставена пратка. Никой не беше звънял. Спиди казаха да разпитаме наоколо. След 3 дни се обади една барманка да каже, че кашонът вече им пречел. На 30 минути пеша, беше в някакво заведение. Добре че на етикета бях написала и холандския телефонен номер. За сега не смятам да повторя.

# 130
  • София
DPD са просто ужасни.
В България всички куриери са цвете в сравнение с тях.

# 131
  • София
DPD са просто ужасни.
В България всички куриери са цвете в сравнение с тях.
Не знам дали са само те или е така в Нидерландия . Така бяха доставили и техника, просто във входа и който я вземе, негова е. Не знам кой е бил доставичка.

# 132

При моята дъщеря два пъти  оставят пратките при съседите. Дори не бяха звъняли по телефона.

# 133
Моят опит с изпращането на колет не е много положителен Simple Smile. Изпратих го със Спиди и след като го пое DPD нещата рязко се закучиха. Имаше един момент, в който всеки ден се чувах с международния отдел на СПИДИ и след дълго пътуване около 20 дни дъщеря ми го получи. Адрес за доставка беше някакъв магазин за мебели и понеже дъщеря ми ходи няколко пъти да си търси пратката, накрая ѝ взеха телефона, за да се обадят когато пристигне Simple Smile. Втори опит не съм правила и дано не се налага.

# 134
Здравейте! Синът ми е подал за заем за таксата от Дуо, днес ми звъни и ми вика да чакам утре , че щели да ми дръпнат от сметката около 300 евро. Как така ще ми дръпнат, не трябва ли ние да ги преведем тези пари? Те му превели на него   една вноска към 200 евро, но той явно е подал за по - малко вноски....нещо не ми е ясно....
Не знам, дали и обясних както трябва де! И още нещо - за другата стипендия по доходи, трябва да чакаме писма по пощата ли за да ни кажат какви доходи искат?

Общи условия

Активация на акаунт