Студенти в Нидерландия - 23

• 56 552
  • 730
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Каква е процедурата за да бъде посетен лекар в Нидерландия?
Може и да не се наложи, но девойката кара някакъв вирус с хрема, който обаче е засегнал едното око.С оток е и червено.
Засега третира със сребърна вода и чай от лайка окото, успокоило се е, но ако се усложни нещо....

# 301
Миличката, стана ми мъчно, дано не се налага лекар, за съжаление не зная какъв е реда!
И един, може би, тъп въпрос, но какво е "майнър"?

# 302
Миличката, стана ми мъчно, дано не се налага лекар, за съжаление не зная какъв е реда!
И един, може би, тъп въпрос, но какво е "майнър"?
Майнъра е втора/допълнителна специалност/програма. По мое време следвах Финанси и можех да избирам между четири специалности във финансовата сфера, в трети курс. В случая на сина ми, учи "Медия и култура", а майнъра му беше нещо от рода на " Разрешаване на международни конфликти" и включва история, философия, международни отношения, дипломация. Нерде Ямбол, нерде Стамбол?! Simple Smile Факт е, че е можел да избира между различни възможности и е "избягъл" най-далече от основната специалност.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 20:38 от Kepeva

# 303
  • Варна
Аз пък сега погледнах за билети за Коледа и ми висна ченето,  Айндховен Варна е над 700 евро двете посоки
Да,и аз като видях че няма да паднат цените купих още в началото на септември.Дадох 1000 лв.

# 304
Ох, то и мен ме заболя сърцето с този полет до Варна,но и го взех края на август за  850. Сега започва работа и дано я пуснат за Коледа и Нова Година.Освен това се чудя, дали е добра идея да работи до 11:00 вечерта. Пътя от магазина до дома и 10мин с колело. Досега не се е прибирала толкова късно вечер. Дали е безопасно в градовете вечер? Какви са наблюденията на вашите деца?

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 14:23 от maslinata

# 305
  • Бургас
Моят студент още не е сигурен дали има някакви почивни дни на стажа, гледам официални неработни дни в Холандия са само 25.12, 26.12 и 01.01, имате ли идея холандските фирми как почиват по Коледа, имат ли разни по-дълги ваканции както правят тук някои

# 306
  • Варна
И аз си чакам детето в дните преди Коледа.
Тя ще пътува, Брюксел Варна-Брюксел, 650 евро. Но тя ше пътува почти от границата с Белгия и идва близо.
Нп имайте предвид и Брюксел за полети.
Днес е много добре девойката, даже на фитнес ходи.
Има вероятност подутото око да е от ухапване от комар. Засега лекар не е нужен.

# 307
  • София
Здравейте. Бихте ли казали, работещите студенти с по-малко от 32 часа на месец, може ли да кандидатстват за връщане на здравна застраховка? Ние още не сме я сключили, защото тя работи от месец и половина, и работата не е постоянна. Пускат им дните и часовете, в които има нужда, но тя не винаги може да се включи. Срока за сключване на застраховка нали е до 4 месеца?

# 308
  • София
Да и да, но по спомен е 3 месеца след писмо от CAK Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 08:55 от Peruanka

# 309
Моята е и в Онър програмата. Иначе казва, че само 15% от студентите успявали да завършат за три години.
Информацията, че само 15% завършват навреме е абсолютно невярна за Нидерландия. Възможно е да е вярно за отделни специалности.
Споделям линк: https://schengen.news/netherlands-international-students-are-thr … omestic-students/
Резюме плюс коментари:
През първата година отпадат 17% от чуждите студенти и само 6% от местните. До 4-тата година общо 25% от чуждите студенти са отпаднали, т.е. след 2-ри курс отпадат още 8%.
НО... навреме до 4-та година завършват 65% от студенти от ЕИП (ЕС+ още 2-3 страни), а за холандците само 60%. И остават едни 10% от чужденците, които завършват със закъснение.
Излиза, че вечният студент (над 4 г) е холандски патент - 31% завършват яваш-яваш. Това е страшно много, затова предполагам, че при холандците не е мързел, а имат финансови изгоди.

Статистиката за отпаднали през 1-ви курс е леко подвеждаща. Имахме познато дете, което не хареса специалността. Отписа се след 2-3 месеца. Университетът й насърчаваше подобно отпадане - изпращаха имейли до всички, че е по-добре да се откажеш навреме. И върнаха почти цялата такса за втория семестър.
 Но на следващата година детето кандидатства друга специалност, приеха я и завърши навреме. Това дете реално завърши за 4 г. Но в статистиката влиза и в отпаднали, и в завършили. Такава им е методологията.

И още нещо интересно, което прочетох. Вече над 30% от завършилите висше остават в Нидерландия, а за инженерните специалности са 40%. Май след 5-6 г. дружно ще се местим в нова тема "холандски бг баби" Simple Smile
За 15% завършващи за три години не визирам цяла Нидерландия, а конкретно ТУ Айндховен.

# 310
  • La casa de Mickey Mouse
И аз да се включа с един младеж, който ще кандидатства право в Лайден. Беше на отворени врати и е много въодушевен. Сега остава да си вземе изпитите успешно. Втори вариант му е Амстердам, но се надявам да успее на първо желание.

# 311
Луда работа са тези самолетни билети.
За сравнение - щерката вчера си взе билети за Коледа - от Малта до София - отиване и връщане - 80 евро. Хваща и Коледа и Нова година. Никога от/до Нидерландия не е пътувала на такива цени.

# 312
  • Варна
Луда работа са тези самолетни билети.
За сравнение - щерката вчера си взе билети за Коледа - от Малта до София - отиване и връщане - 80 евро. Хваща и Коледа и Нова година. Никога от/до Нидерландия не е пътувала на такива цени.

‐‐--‐‐‐---------------
От Малта сигурно не летят много студенти и работещи,така си го обяснявам.Моята щерка след час лети за София ,взех билети отиване и връщане за 130 евро,връща се в неделя.Справи се с лудото двойно прекачване по влаковете.Единия съответно го изтърва при прекачването.Но тръгна рано, рано по тъмно.Гордея се,за мен си е още едно малко детенце, а и за първи път пътува сама.Да добавя,че и 50 евро я одрусаха,раницата и я изкарали голяма от Уиз,горката бясна е.Но се паникьосала,нямала време да реагира да извади нещо и от страх платила.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 08:07 от Geiza

# 313
  • Варна
И аз да се включа с един младеж, който ще кандидатства право в Лайден. Беше на отворени врати и е много въодушевен. Сега остава да си вземе изпитите успешно. Втори вариант му е Амстердам, но се надявам да успее на първо желание.
Успех. Моята дъщеря учи там.
Тази година точно на празника на града(450 г от основаването му), бяхме там. Зави ни се свят от пищността, с която празнуваха. Включително видяхме и кралските особи, имаша много тържедтвено шествие.
А догодина университетът в Лайден праеи 450 години. Най-стария в Нидерландия и включва много постройки.
На мен ми се зави свят и да тичаме все за някой влак. Всичко е разчетено до минута, ама ние не сме свикнали на това темпо. Ние с баща ѝ обичаме да отидем малко по-рано за влак или друго.
Даже за самолета, като ни изпращаше, всичко беше разчетено до минути. Напрегнах се доста от това бързане, но там явно се свиква. Grinning

# 314
В тази връзка догодина Амстердам празнува 750 години. Празненствата започват още от тази година ноември. Очакват се изключително много събития, като календара се обновява непрекъснато. Осведомих моята да очаква посещения Laughing

Общи условия

Активация на акаунт