Студенти в Нидерландия - 23

• 55 814
  • 730
  •   1
Отговори
# 510
  • Габрово
И аз много настоявах (и все още настоявам) да започне да учи нидерландски. Обаче той все още се дърпа Sad Учил е немски като втори език в училище. Доста добре се ориентира и разбира какво говорят на нидерландски (разбира съобщенията по влаковете Simple Smile) но твърди, че е много тъп език и звучи тъпо... С други думи, даже и да се научи да го разбира, отказва да издава такива звуци. А наскоро ми се оплака, че вече се обърква кое в представите му е на немски и кое на нидерландски... Това, след като му предложи да се яви със сестра си на сертификационен изпит по Немски Simple Smile)) Надявам се, че все някой ден ще узрее и ще запише някой курс...

# 511
ann21
Приложните университети като цяло не са университети в истинския смисъл на думата, а са реално полувисши колежи и качеството на обучение в тях е доста съмнително.

Не искам да обидя никого, моля ви , не го приемайте като заяждане или критика. Сигурна съм, че всеки един родител дава най-доброто и прави, всичко на което е способен.
За всеки един университет влизаме да проверим класацията му и на кое място се нарежда в света спрямо класирането на Таймс. За доста приложни университети, които проверихме няма никаква информация - никаква. Това е доказателство, че не се водят университети. Затова и не можеш веднага да направиш магистратура, а е нужно допълнителни курсове или обучения.
В последните години обучението в Холандия се превърна в страхотен печеливш бизнес и се промотират колежи, които реално не отговарят на качествата на обучение, които предоставят истинските университети. Бъдете много внимателни с Юнифай в тази връзка. Абсолютно насърчават за приложни университети, скривайки голяма част от реалната действителност и предоставяне на НЕвярна информация. И преди някой да си помисли, че съм от конкурентна фирма и целта ми е да уроня нечий престиж ще ви кажа, че съм майка като всички вас тук и бяхме на косъм да се подведем.

Тази статия е много полезна и поучителна, на български език е и е хубаво всеки един бъдещ студент, който иска да кандидатства в Холандия да я прочете.
https://cosmostudyabroad.com/holland/

А ето и класацията на истинските университети в Холандия, които наистина са се доказали, като едни от най-добрите в света и обучението в тях е страхотна инвестиция за едно добро бъдеще, зависи вече и коя е специалността, за която се кандидатства.

Delft University of Technology (TU Delft) (57-мо място)
University of Amsterdam (55-то място)
Eindhoven University of Technology
Leiden University
Utrecht University
University of Groningen
Erasmus University Rotterdam
Wageningen University
Maastricht University
VU University Amsterdam
Radboud University Nijmegen
the University of Twente
Tilburg University

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 12:14 от *Hellena*

# 512
Много полезен пост на Хелена.

Допълвам за класациите: След обща класация винаги проверявайте и класация по специалност/направление (ranking by subject)
В рамките на едно уни има по-добри и по-лоши факултети. Като сравняваме двете класации откриваме точно това.
Нормално е университетът да е по-високо в класацията по предмет, отколкото в общата, защото не всеки университет има всички специалности. Пример медицина няма във всеки университет.
1. Ако мястото по предмет е по-ниско от мястото на целия университет (общия рейтинг) - това е голяма червена лампа. Тази специалност е на ниско ниво. Маастрихт е на 132 място в обща класация и на 400+ за компютърни науки!
2. Обратното - ако рейтинга по специалност е много по-добър от общия рейтинг - този факултет е много по-добър от останалите в това уни. Давам пример: Маастрихт е на 132 място в обща класация и на 19-то за "право".
3. Сравнявате няколко универитета и ако класацията по специалност е много близка - тогава изборът може да се направи по други критерии. Продължавам с примера: Университетът Амстердам е на 58 място в обща класация (много по-добре от Маастрихт), но на 20-то по право (горе-долу равни). Всъщност тези 2 унита + Лайден и Тилбург заемат от 17 до 20 място.

За лекциите в НЛ: Маастрихт е академичен университет, но лекциите са малко, не е като в България професорът да чете целия материал от-до. Преди лекция студентите трябва да са прочели и научили съответната глава. А самата лекция е надграждане.
По време на ковида слушах няколко лекции. Пример - материалът за съда на европейския съюз (СЕС) в Люксембург се праща предварително - какви дела гледа, решенията дали са задължителни и т.н. На лекцията професорът говореше за много важни дела, които са от значение за всички страни. Включи и българското дело "бебе Сара".
Скрит текст:
Професорът не успя да каже "Столична община", а звучеше като "солИшна обина"

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 13:29 от biborana

# 513
ann21
Приложните университети като цяло не са университети в истинския смисъл на думата, а са реално полувисши колежи и качеството на обучение в тях е доста съмнително.

Не искам да обидя никого, моля ви , не го приемайте като заяждане или критика. Сигурна съм, че всеки един родител дава най-доброто и прави, всичко на което е способен.
За всеки един университет влизаме да проверим класацията му и на кое място се нарежда в света спрямо класирането на Таймс. За доста приложни университети, които проверихме няма никаква информация - никаква. Това е доказателство, че не се водят университети. Затова и не можеш веднага да направиш магистратура, а е нужно допълнителни курсове или обучения.
В последните години обучението в Холандия се превърна в страхотен печеливш бизнес и се промотират колежи, които реално не отговарят на качествата на обучение, които предоставят истинските университети. Бъдете много внимателни с Юнифай в тази връзка. Абсолютно насърчават за приложни университети, скривайки голяма част от реалната действителност и предоставяне на НЕвярна информация. И преди някой да си помисли, че съм от конкурентна фирма и целта ми е да уроня нечий престиж ще ви кажа, че съм майка като всички вас тук и бяхме на косъм да се подведем.

Тази статия е много полезна и поучителна, на български език е и е хубаво всеки един бъдещ студент, който иска да кандидатства в Холандия да я прочете.
https://cosmostudyabroad.com/holland/

А ето и класацията на истинските университети в Холандия, които наистина са се доказали, като едни от най-добрите в света и обучението в тях е страхотна инвестиция за едно добро бъдеще, зависи вече и коя е специалността, за която се кандидатства.

Delft University of Technology (TU Delft) (57-мо място)
University of Amsterdam (55-то място)
Eindhoven University of Technology
Leiden University
Utrecht University
University of Groningen
Erasmus University Rotterdam
Wageningen University
Maastricht University
VU University Amsterdam
Radboud University Nijmegen
the University of Twente
Tilburg University
Отдавна съм писала тук същото и с надеждата това да се е променило, но очевидно не е. За съжаление много хора се подвеждат от "уж" успешно реализираните консултанти на Unify, които са завършили тези университети. Бяха много настоятелни когато ни консултираха и сина ми ги попита защо ако са такива добри възможностите за реализация се занимават със студентско консултиране, при несъотносими с това специалности, които са завършили. Позволиха си дори да ни кажат, че няма никакъв шанс да го приемат и да завърши определени специалности и то точно тези двете, които той беше избрал. Добре, че съм навита глава, защото детето се беше разколебало.

# 514
От годините, които пиша и чета във форума, съм останала с впечатление, че обикновено се пише в темата постфактум. След като вече някой е приет, доволен е, недоволен е, има проблем обикновено, за който никой не му е казал и всякакви такива. Което, разбира се, не трябва да ни спира да споделяме както хубавите, така и нетолкова хубавите страни от учението в Нидерландия.
И за да дам своите 5ст по темата с класациите. Това е толкова условно - деца всякакви, цели всякакви. Не може всички да са в топ университет, както и завършването на такъв не гарантира абсолютно нищо. Само за пример - гаджето на детето е холандец, завършва магистратура в Грьонинген - нещо с недвижими имоти. Намерил си е работа по специалността и самостоятелна квартира за под 2 седмици. Коментарът на детето - никога не бих могла да съм като него, той е местен. Та има много фактори.

# 515
  • Габрово
Честно казано, аз уж четох темата и ПРЕДИ кандидатстването, НО споделеният опит тогава на пишещите или не е бил чак толкова полярен, или нещо не ми е звучал като да ми наклони везните категорично в едната или другата посока. Изчетох и всичко от-до на Юнифай (звучеше си толкова откровено и естествено, че как да им повярваш?!) - даже накарах сина да се включи в някакво онлайн събитие да слуша. Той след това каза:  “извадих си извод, тези няма да ни трябват, за да кандидатствам!” Аз тогава все още не намирах особена разлика между унитата, но го попитах има ли си фаворит (уни, град, специалност), той каза ДА… Но нали съм си упорита, отидохме и на някакво събитие от Интеграл. Ами, да е живо и здраво момичето, на което попаднахме и разменихме няколко изречения за 2-3 мин… Каза си ни - съдействаме за кандидатстване в приложните университети, за Вас е безплатно, на нас ни плащат университетите. Академичните нямат нужда от нас, съответно, ако искате в такъв, ние вземаме такса от Вас, но не правим нищо по-различно от това да си кандидатствате сами… Така че, вие си преценете къде искате да учите и как да кандидатствате… Ами, жива и здрава е! По-полезен разговор не съм си и представяла. Синът ми беше все така убеден точно какво и къде иска да учи и от този момент нататък го оставих съвсем сам да си движи нещата. Най-добре си е май младежите сами да си четат и избират… Ако са направили сами грешка, след това са по-амбицирани да направят следващия избор по-информирано и с вярата да е по-правилен…

# 516
Най-добре си е май младежите сами да си четат и избират… Ако са направили сами грешка, след това са по-амбицирани да направят следващия избор по-информирано и с вярата да е по-правилен…
Точно казано. Като сами избират и сами кандидатсват - то си е изкарано половин висше. Опознават изискванията на системата, бюрокрацията, сроковете... Ние родителите трябва само да помагаме - ако ни помолят и ако можем.

# 517
Здравейте,търсим квартира в Девентър.

# 518
Здравейте,
Да попитам има ли в темата вече деца, които са завършили образованието си, ползвали са кредита за обучение и е време да го връщат/изплащат. Каква е процедурата, автоматично ли всеки месец се внася определена сума, има ли натрупана лихва... Ако са напуснали Нидерландия и са в бг вече, какво следва...

# 519
Здравейте, да се представя отново, че писах преди няколко години. Казвам се Стела, от Варна съм, но от 17 години живеем във Вирджиния, САЩ. 2 дъщери, голямата прави в момента магистратура в UvA, International and European Law/Competition Law на английски. Бакалаварската и степен е пак от там. Работи в Лулулемън в центъра, записа се на курс за език тази година, но май го отложи пак, че не и стига времето този семестър.
Малката щерка е синиър тази година и също реши да кандидатства само в Европа. Приета е в UvA- Economics and Business Economics. Ще кандидатства и ППЛЕ там, в Делфт я допуснаха до селекцията за комп. науки, също има интерес към Бокони в Италия, КУ в Белгия, икономика в Стокхолм и ИЕ Мадрид.
Подаръците съм ги накупила и утре, като мине деня на благодарността, ще сложим елхата. Пижама, чехли, топъл халат и маратонки за голямата, и малки неща в чорапа. За малката, която е първо рожденичка на 17-ти, слушалки, лего, пижама, парфюм.

# 520
  • София
Имайки предвид цената на образованието в САЩ, според мен много добър избор сте направили децата да учат в Европа.
Наистина, не мога съвсем да си представя какво му е по-превъзходното на щатското образование, че да си заслужава шесторната цена.
Съзнавам, че е половин планета разстояние и животът е различен, ама чак пък толкова.
При положение, че сте си от Европа, добре са се насочили децата ви.

# 521
При положение, че сте си от Европа, добре са се насочили децата ви.

Мерси, Перуанка! И ние сме на това мнение. Голямата дъщеря и за момент не е съжалила, че не остана тук, малката си каза, че няма значение къде биха я приели тук, пак би предпочела в Европа, затова и я посъветвах да не се занимава да кандидатства в ЮС.

# 522
Здравейте, извинявам се ако е писано по въпроса напред в темата. За бакалавърски програми като биомедицина, молекулярни науки и нанотехнологии изискват математика, физика, химия и биология  - някой има ли опит с това изискване, как се прилага за нашите деца и как се преодолява даден дефицит. При нас казусът е, че ще има профил математика, биология и химия, но физика в 11 и 12 клас изобщо не учи. Има ли шанс да и се зачете basic физиката
 до 10 клас  или трябва и изпит? Ще бъда благодарна да споделите.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 06:10 от Mimimara

# 523
За математика има допълнителен изпит с който компенсират липсите, предполагам, че и за останалите предмети е така. Информацията е в секциите за кандидатстване. Моят младеж е профил химия, физика и биология, но за специалността, която иска да кандидатства му необходим профил математика.

# 524
  • Пловдив
Здравейте,търсим квартира в Девентър.

Здравейте,
в момента има обявени 5 студиа тук:

https://plaza.newnewnew.space/en/availables-places/living-place# … %2B-%2BOverijssel

Общи условия

Активация на акаунт