Студенти в Нидерландия - 23

• 55 684
  • 730
  •   1
Отговори
# 720
Привет,
някой пращал ли е багаж от Нидерландия за България през :
https://www.ecoparcel.eu/bg/pratka/ot-niderlandiia-do-blgariia/

някакви отзиви?

# 721
За много години! И моята дъщеря беше с нас за Коледа, но се прибра на 28-ми, че имаше смени да работи. Тя е вече над 4 години в Амстердам, и не става по-лесно, но се свиква.
За акнето исках да споделя нашия опит: с голямата дъщеря започнахме да го борим откакто беше на 12-13 години., минахме през чиста (без химия) анти акне  козметика, редовни почиствания при козметик, дерматолог, мазила като третиноин и др., антибиотици, и докато си беше в щатите кожата и изглеждаше много добре. Замина за Нидерландия и постепенно акнето се върна и то много по-активно от преди. Започна пак лекарствата, ходи на пилиг, лазерни процедури, но без особено подобрение. Другата ми дъщеря, 18г. е още при нас, преди 2 години дерматолог и изписа антибиотици и третиноин, но акнето не изчезна напълно. Подобряваше се и после пак се възпаляваше, тогава я сложиха на Акютен- висока доза вит А, която се дава за около половин година по схема, като се наблюдава от лекар, кръвна картина/ месец. За момичета се прави задължително тест за бременност преди да го изпишат всеки месец. За тази половин година, първо стана по- зле, което е нормално и постепенно се изчисти напълно, като не се е връщало изобщо в последните 2 години.
Голямата дъщеря отиде на дерматолог в Амстердам и искаше да я сложат на Акютен също, но там и казаха, че първо трябва да мине през антибиотици, и чак като се уверят и те, че не работят ще и изпишат лекарството. Минаха няколко месеца и и изписаха Акютена, но в много по-ниски дози от тези на сестра и, и за по-дълго време. Вече се вижда голямо подобрение, няма нови възпаления, но с белезите и зачервените места ще се борим, когато приключи с лението.
Тук, в щатите, за цистично акне пробват антибиотици, и ако няма подобрение- Акютен. Резултатите са много добри, рядко има връщане на акнето, тогава се прави втори рунд. Повечето деца се изчистват напълно и без да повтарят.
Надявам се да ви е полезно споделеното 😘

Слагам линк към лекарството: https://rxaccutane.com/

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 19:53 от stella_ars

# 722
Аз за времето да споделя. Девойката е приятно изненадана. Слънчево и ведро й се вижда. Вали, но има и слънце всеки ден.
Аз очаквах времето да е голям фактор, а тя сякаш не му отдава голямо значение.

# 723
  • Пловдив
Здравейте. Изчетох темата, защото може би ще ни е от полза след 2 години. Дъщеря ми е 10 клас-още не е ориентирана, но заглежда специалността Animal Sciences в Wageningen University. В изискванията виждаме че се иска да са изучавани математика ,химия и биология. До тук добре, но до кой клас? Попитахме ги отговорът беше да си пратим апликацията. Консултирахме се с Интеграл те твърдят,че е за 11 и 12. Проблемът е,че девойката е в езикова гимназия и може да има само 3 профила- задължителни- английски и немски и 1 по избор. Да ,тя може да пише биология ,но химията няма как. Въпросът ми е някой дали знае какво точно имат предвид с това изискване. Всяка помощ ще ми е от полза. Предполагам ,че и за други специалности има подобни изисквания и все ще е някаква насока. Благодаря ви.

# 724
Предполагам, че има  възможност да навакса липсващия профил с допълнителен изпит. Вижте изискванията за прием по специалността, там би трябвало да пише как може да се компенсира липсата.
Синът ми е с профил АЕ, физика, химия и биология, необходим му е обаче профил математика за специалността, която иска. По тази причина трябва да се яви на изпит, който да вземе с минимум 60%, за да компенсира математиката.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 22:23 от охлювчетоо

# 725
renydent, сигурна ли си, че профилите са само 3? Трябва да са 2 задължителни според профила на паралелката, т.е. езиците и 2 допълнителни - по избор на ученика.

# 726
  • Пловдив
renydent, сигурна ли си, че профилите са само 3? Трябва да са 2 задължителни според профила на паралелката, т.е. езиците и 2 допълнителни - по избор на ученика.
Абсолютно сигурна. Днес говорих с класната. Имат право на 1 профил допълнително.
охлювчетоо, благодаря и на вас. Пише  това" От дипломата ви за средно образование зависи дали задължителните предмети трябва да се вземат на определено ниво или като допълнителен изпит. Във вашето писмо за лични резултати ще ви информираме дали отговаряте на изискванията по предмета или трябва да положите допълнителни предуниверситетски изпити (VWO), за да изпълните нашите изисквания по предмета."
Изниква въпросът какво е това писмо с лични резултати? Може би изпращането на документите,но тогава ще е твърде късно да се подготвя тепърва.
Едно време за каката в Англия ми се струваше по-лесно. Но поне има още време сега,а и още не е сигурна какво иска.

# 727
  • София
Без да съм сигурна, само ще дам предположение, което може би е близо до истината все пак...
Кандидатства се с диплома и академична справка. В дипломата влизат само предметите, изучавани в 11 и 12 клас, останалото влиза в свидетелството за завършвн първи гимназиален етап. Ако профилът е чуждоезиков, то е напълно възможно изборът за втори гимназиален етап да е сведен до само още един предмет, извън езиците. Ако детето избере биология, твърде възможно е да искат да положи изпит към техния институт за сертфициране Beta...нещо си по химия.
Погледнах сайта на унито, конкретно специалност Animal science, и изискванията към децата с местна диплома. За математиката пише Мат А или Мат B. Мат А е математиката, която се учи тук в общообразователната подготовка, а Мат  B е профилираната подготовка. Склонна съм да мисля, че с математиката няма да има проблем, дори и да не е профил, ще я признаят, тя също ще присъства в дипломата... Може би от сега трябва да мислите за химията. На сайта на въпросния институт за сертифициране на образиванието пише, че има конспект и материали за подготовка.

ПП: Писмо с лични резултати са диплома+академична справка. И да, това е съвсем на финала, но имате вариант да сте подготвени.

# 728
Има и курсове за подготовка организирани от Beta, математика В беше към 1680 Е.

# 729
  • София
При моите девойки в СМГ в 10 клас първо випускът гласува колко доп. профила да бъдат 1 или 2. Гласуваха за 2, които с 2-та задължителни стават 4. СМГ е у-ще, което може да си позволи много профили, защото имат учители. В повечето у-ща са 3, може би точно заради проблема с наличието на учители. Ако от университета искат само хорариум, знам за деца, които присъстват в часовете по химия (във Вашия случай) в друго у-ще само за да натрупат хорариума. После часовете им се вписват в дипломата без оценка.

# 730
Нова година, нова Тема 24 .

Общи условия

Активация на акаунт