Скандинавска литература - тема №2

• 12 248
  • 186
  •   1
Отговори
# 120
  • Най-красивата страна
,,Черен лед,, -Ирса Сигурдардотир .
Исландска авторка

Криминален роман.Хареса ми. #BGMammaЧете

# 121
  • София за сега
Игра на криеница от днес pre-order в ozone.bg. Пише в сайта на ЕМАС, че първите триста с автограф ще я получат.
По принцип тези автографи не са върху книгите, а са на едни квадратни листчета, които после от ЕМАС залепват на книгата, тоест не са персонални, но все пак... автографи. Аз получих такъв от Ю Несбьо на книгата "Нощна къща".

Да точно така 🙂 Днес я получих 🙂

# 122
И аз я получих днес и съм малко разочарована от автографа.. Въобще не си го представях така.. 'Кестеновия човек' много ми хареса, така че се надявам и втората да е толкова интересна. Нямам търпение да я започна тези дни.

# 123
Реално е нямало как да се разпишат толкова книги (да се изпратят за подпис толкова напечатани книги и върнат обратно), така че и това е вариант. Нямам такава книга, но видях- освен това всеки автограф има уникален номер - например 100/300 (не помня точната бройка крайно колко е, 300 написах примерно). Не ми се видя  естетично перфектното решение - тъмно квадратче да се залепя за първата страница, някак много контрастира, но така са преценили издателите.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 18:50 от fenyx

# 124
Има автори, които слагат лично автограф на примерно 100 бройки от първото издание на оригиналния език, Юнас Гардел го прави това редовно и ако поръчаш на предпродажба и ти се падне такъв екземпляр, т.е. ако сколасаш поръчката ти да е от първите 100, е много ценно. Но е невъзможно авторът да сложи лично автографи върху екземпляри от превода, освен ако не е дошъл тук за премиера и не му дадат да подпише примерно 20 книги или нещо такова. Но такава практика с предварително копирани подписи на листчета явно съществува от доста време, защото в една книга на шведски наскоро се споменаваше, че възрастен актьор, някога голяма звезда, у себе си такива листчета с автографа си и ги раздава от време на време на хора, на които реши. И имаше два вида - обикновени и по-луксозни.

Между другото, и у нас "Бениториал" бяха сложили посвещение и автограф от Робърт Дъгони на една от книгите, макар и явно снимано.

А иначе, за да не съм съвсем извън темата, мисля следващата ми шведска книга да е Systrarna на Кемири, имам я електронно и е крайно време вече да стигна до нея.

# 125
  • Бургас
,,Игра на криеница,, и аз почти я поръчах, но ще ми е трудно вземането на пратката и реших да я търся в книжарниците. Дано я намеря.

# 126
Новак съм по темата. Бихте ли ми препоръчали нещо? С какво да започна?
#BGMammaЧете

# 127
  • в сърцето на един мъж...
Новак съм по темата. Бихте ли ми препоръчали нещо? С какво да започна?
#BGMammaЧете

Зависи какво точно обичаш да четеш. По принцип най-добре за начало с Хари Хуле и Ю Несбьо. Но ги чети най-добре по реда на излизане и написване, защото има градация в героя.

# 128
По въпроса за препоръката - трите книги на Стиг Ларшон от поредицата му Милениум .

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 12:42 от fenyx

# 129
Като се заговори за скандинавска литература, повечето хора се сещат само за трилърите. Наистина през последните 20-30 години излизат много скандинавски трилъри, има и по-добри, и не толкова, някои са по-напрегнати, други са по-лежерни, по-скоро в стила на Агата Кристи. За мен много добри са и книгите на Стиг Ларшон, и поредицата на Юрт и Русенфелт за Себастиан Бергман, и всичко, което е издадено от Руслунд и Хелстрьом, вкл. самостоятелните книги на Андерш (в българските преводи Андерс) Руслунд.

Но има и други скандинавски книги, не трилъри, които си заслужава да се прочетат. От шведски автори мога да препоръчам двете книги на Майгул Акселсон, които са издадени на български - "Априлската вещица" и "Не се казвам Мириам". Преди няколго години излезе и една антиутопия, която беше наградена в Швеция и също е доста силна книга - "Ще се удавят в сълзите на майките си" на Юханес Анюру.

Отделно са издадени много книги на Туве Янсон - и комикси (те са превод от английски по принцип, защото са издавани в английски вестник), и детската поредица за муминтроловете (не е за много малки деца), и сборниците с разкази, които са за възрастни. Има и адаптации за малки деца по книгите за муминтроловете.

Отделно има класически автори, от които вероятно повечето книги ще си заслужават, например Селма Лагерльоф.

# 130
По въпроса за препоръката - трите книги от поредицата Милениум на Стиг Ларшон.
Книгите са шест. Има ги в rulit.

# 131
Написаните от Стиг Ларшон са само три. После има три продължения, написани от Давид Лагеркранс, а сега се пишат още три от Карин Смирноф, май едно или две вече са излезли и на български.

# 132
Стиг Ларшон е писал само първите три. Другите са на Давид Лагеркранс.

# 133
Поредицата е по замисъл на Стиг Ларшон, а по обективни причини е продължена от други - не един, а вече двама автори (писали поотделно и последователно).
Скрит текст:
В предишната публикация коригирах словореда, за да е по-ясно.
За тези, които харесват да четат и документална литература - интересна е, предполагам (защото все още не мога да ѝ намеря ред и време) “Архивът на Стиг Ларшон”, Ян Стокласа.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 12:49 от fenyx

# 134
Писаните от другия, дали са също толкова добри?

Общи условия

Активация на акаунт