Скандинавска литература - тема №2

• 12 216
  • 186
  •   1
Отговори
# 135
Зависи от конкретния читател, вероятно. Все пак - идеята и замисълът са на Стиг Ларшон, доколкото ми е известно другите писатели  са ползвали записките му, които са били предвидени за поредица, замислена да бъде  от десетина книги.

# 136
Като се заговори за скандинавска литература, повечето хора се сещат само за трилърите. Наистина през последните 20-30 години излизат много скандинавски трилъри, има и по-добри, и не толкова, някои са по-напрегнати, други са по-лежерни, по-скоро в стила на Агата Кристи.
...............

Може ли да препоръчаш такива?

Аз все се каня да си взема нещо на Ю Несбьо, обаче оставам с впечатление, че са кървави, жестоки така ли е? Защото аз чак такива смразяващи не обичам.

# 137
  • в сърцето на един мъж...
Като се заговори за скандинавска литература, повечето хора се сещат само за трилърите. Наистина през последните 20-30 години излизат много скандинавски трилъри, има и по-добри, и не толкова, някои са по-напрегнати, други са по-лежерни, по-скоро в стила на Агата Кристи.
...............

Може ли да препоръчаш такива?

Аз все се каня да си взема нещо на Ю Несбьо, обаче оставам с впечатление, че са кървави, жестоки така ли е? Защото аз чак такива смразяващи не обичам.

Мне, не са. По-скоро влияят на психо-ниво. Кървави са на Крис Картър

# 138
Аз лично като по-лежерни мога да препоръчам или двете книги на Андерш де ла Моте в съавторство с Монс Нилсон ("Смъртта отива на оглед" и "Убийствена находка"), или "Убийства в Грейт Дидлинг" на Катарина Бивалд. Тази книга специално е написана като начин да се отдаде почит на Агата Кристи, авторката го казва. Това е първа книга от поредица, действието се развива в Англия, а предстои да излезе и втората част, където действието се развива във Франция, но не знам кога ще стане това. От Катарина Бивалд преди години са излезли и две други книги, които не съм чела, май те са по-скоро романтични или нещо подобно - "Читателите от Броукън Уийл препоръчват" и "Животът, мотоциклетите и други невъзможни начинания".

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 17:33 от Sol y Sombra

# 139
Благодаря Geia, значи ще взема първата на Ю Несбьо да я пробвам.

Sol , благодаря и на теб! Сега като я погледнах "Убийства в Грейт Дидлинг"  ми е позната по корица, явно съм я заглеждала, ще я взема Simple Smile .

# 140
Най-лесно се четат на Камила Лекберг. Много леко и интересно пише.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 22:27 от papi6

# 141
Не знам дали си струва новата книга на Фредрик Бакман, някой чел ли я е вече?

Сега има панаир на книгата и Сиела са с 20%

# 142
Освен Блажев, или на английски, малко вероятно да е четена. Тя излиза преди два дни. Пуснаха я точно за панаира.

# 143
Аз я видях през уикенда в книжарница Booktrading в West mall.
(А не Христо, но Георги Блажев го видях вчера в Lidl до метростанция Театрална, с жена си, хаха. И той "писател" го раздава).

С Баkман вече внимамавам. Първо четох "Човек на име Уве" - хареса ми! После гледах сериала "Бьорнстад" - доста различен, но ми хареса!  Почнах да чета "Баба праща поздрави..." или там каквото беше... ТВЪРДО НЕ. Купих си "Сделката на живота ти", по-тъничка, преди един полет, да си я чета в самолета. Това не се трае. Зарязах я.

Та не знам какво да очаквам от новата книга Sad

# 144
Ами това с Бакман е много въпрос на усещане. Аз и преди това съм го писала тук, че е до период, в който да го четеш. Аз харесвам всичко негово, обаче имах един фалстарт с него, точно с Уве. Започнах, ядосах се, че чета глупости и го зарязах. След това обаче реших да го прочета все пак и се влюбих. И си плаках, и се смях. Даже си я купих да я имам, а след това я подарих на приятелка. И от тогава събирам всичко негово. И си знам - започна ли да чета, не ми ли върви, оставям я да отлежава, ще ме намери в точното време и точния час. Така ми отлежават две негови в момента, точно поради тази причина.

# 145
При една промоция от 30% на Сиела преди няколко месеца си купих трилогията на Бьорнстад, сега си имам 3 големи тухли, които чакат да бъдат прочетени в удобния момент, хехе. От сериала (който е по първата книга) вече имам визуална представа от героите.

#BGMammaЧете

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 00:18 от diziler

# 146
Аз още не съм го гледала, защото на мен това ми е една от любимите му книги и не искам да си разваля усещането. Но сигурно в някакъв момент ще го гледам. Не съм чела още и третата книга. Иначе първите две буквално за 24 часа ги прочетох, толкова ми харесаха. И седях с една тетрадка да си записвам разни неща от нея, които са ми харесали и впечатлили.

# 147
А "Брит-Мари" е тотал щета също. Но да, въпрос на вкус. Явно и на период.

Ирса Сигурдардотир например не ме грабна особено с "Плячка". Дочетох я докрай, но друга книга от нея не искам да започвам.

#BGMammaЧете

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 00:18 от diziler

# 148
Не знам, аз и нея харесах Simple Smile А на Ирса книгите съм ги събрала, започнах, стигнах до някъде и така си отлежават.

# 149
По отношение на Брит-Мари, бабата и Уве съм си мислила, че за да ги харесаш, може би трябва донякъде да познаваш Швеция и шведите, защото има страшно много типично шведски черти примерно у Брит-Мари, но и у Уве, и у бабата. И с друг поглед ще погледнеш на книгите и на героите, ако знаеш тези неща. Иначе да, спокойно могат да се четат и без такива базови знания, но може би това е едната причина много хора да не успяват да ги харесат. А отделно, разбира се, книгите на Бакман са сладникави. Аз харесвам това до голяма степен, макар че пак зависи.

Общи условия

Активация на акаунт