Войната между половете

• 19 152
  • 801
  •   1
Отговори
# 420
Аз като гледам в западните страни и осбено скандинавските  в полицията работят сума ти жени и то оперативна дейност, не вдигат само телефона.

# 421
Няма да ходя в други държави, примерите тук са пред мен: кой е тоя гей със средно образование, дето е нает примерно във фармацевтична компания, докато видиш ли, за позицията кандидатствал завършил Харвард?

Дайте пример и ще се съглася.
Ей ти пример - на самия Харвард президентката беше една токсична феминистка, която е сложена там защото е жена и черна, та да се изкарат прогресивни. Никой не я харесваше и беше лош лидер. Тази година я изгониха, защото я хванаха в плагиатство (преписала си на дисертацията).

# 422
Нагледен пример за предразсъдъците, споделяни от последователите на А. Константинов. И нуждата от квоти, докато тези предразсъдъци намалеят значително.
В нормалните държави разликата в броя между половете при изброените от теб професии е все по-малка.
Кое по-точно е предразсъдък? Дай някакъв аргумент, мнение, позиция. Всеки може да тресне едно "Тъп си, че мислиш така" и всичко приключва.

# 423
Що за пример е това chris78?
Да броим ли всички наказвани, уволнявани, разжалвани, криминално проявени мъже-лидери? Да почвам ли?

Примерът не се приема.
Говорим за Бг - ти така пожела. Кой е тоя нает по квота специалист, който визираш че не си е на мястото тук?

# 424
Квоти за арматуристки, бетонджийки и зидарки ще има ли, че ми стана интересно?
За толкова години стаж в бачкаторските среди един път съм виждал жена да товари с лекота 50 килограмови торби с цимент и не приличаше много на жена.
При атентата срещу Тръмп се видя тази квотна система до какво води, едната жена от охраната не знаеше къде е, другата се криеше зад самият Тръмп, третата единствено знаеше какво да прави. За други неща е същото, трябва единствено според умения и способности, не по полов признак да се наемат служители

# 425
Нали вече говорихме по-напред за квотите за бетонджийки
Айде да се чете, че става повтаряне

# 426
  • София
Нагледен пример за предразсъдъците, споделяни от последователите на А. Константинов. И нуждата от квоти, докато тези предразсъдъци намалеят значително.
В нормалните държави разликата в броя между половете при изброените от теб професии е все по-малка.
Кое по-точно е предразсъдък? Дай някакъв аргумент, мнение, позиция. Всеки може да тресне едно "Тъп си, че мислиш така" и всичко приключва.
Ето ти пример за предразсъдък по А. Константинов (маркираното в червено):
Дай конкретни примери за мъжки и женски професии.
Казах предимно мъжки и предимно женски професии - това значи, че в тези професии характеристиките на единия пол са по-подходящи... в повечето случаи. Един пример за това са силите на реда - полиция, военни и т.н. Естествено е да има жени и на определени позиции те дават своя принос, но огромното мнозинство там са мъже
Скрит текст:
и има причина да е така. Винаги когато има двойка полицаи-партньори, единият е мъж. Сама ще се досетиш защо. Има и други примери за предимно мъжки професии - строителство, добив на полезни изкопаеми и др, където се изисква повече физическа сила, издръжливост. Не че това не може да се работи и от жени, но по-малко са тези, които отговарят на условията.
Предимно женски професии - учителки, възпитателки, медицински сестри, т.е. позиции, за които се изисква полагането на някаква грижа или възпитание. Не че няма мъже, добри в това, но повече жени притежават необходимите качества в това направление.

Цитат
В Швеция служат и мъже, и жени - със или без оръжие
https://www.dw.com/bg/v-svecia-sluzat-i-mze-i-zeni-ss-ili-bez-orzie/a-67854475

# 427
99,9% от мъжете във форума подмятат с половин уста каква е работата на жената и че те (мъжете) хем вършат повечето домакинска работа вкъщи, хем изкарват огромната част от парите за домакинството. Интересно обаче - нито напускат работата на заплата/хонорар, понеже жената нямало да изкара такива суми, нито оставят жената да свърши нещо съществено в дома, след като и без това я хранят и буквално, и преносно. Доообре Grinning Може ли да послъгват тези мъже за нещо друго, че по тая тема някак не им се получава?
Малко се чудя дали пак да подхващам темата за подценяването на жената - я работата ù била сек(с)ретарска, я без развитие, я  зле платена, обаче като е угодно за наратива, става пречеща на семейството и изцеждаща добре платена кариера. Малко е шизофренично Grinning

Вкъщи разбирателството е такова и си ни устройва за момента. Тя готви, за да не сме само на сандвичи и яйца и защото не обича да чисти - аз чистя, мия и пера, щот моята работа я свършвам за 3 часа на ден и съм доста по- свободен из вкъщи. След животните чистя аз, но пък тя се занимава да ги храни, щот мен ме дразни да нареждам 100 купички сутрин и вечер. Жената може и да умира да е "trophy wife", ама не сме наследници на Илън Мъск Grinning

А то не е, че се подмята "с половин уста", просто само жените мрънкат за тва с цяло гърло. Реално последните 3 седмици сме на takeaway и заведения, щот не е в настроение за готвене, ама според бг-мамския форум ще се наложи да я изврънкам да сготви тук 45 чинии, че да сме "равни".

Далеч не казвам, че не е досадно домакинстването - и аз понякога тегля на жената по една майна, ако за 2 филии с пастет изцапа 256 прибора, ама чак пък толкова да е зле положението... нали. Само къде вие чистите и след децата потенциално. Ама пък "вие сте си ги направили", та там няма място за мрънкане. Пък който си е избрал кофти мъжо, къде не е научен да се справя сам - сори. Със сигурност тва не е нормата.

# 428
  • Пловдив
Понеже се говореше за съгласие - аз съм съгласна да няма квоти. Повече поразии правят, отколкото носят полза. Нямам време да се обяснявам защо, но общо взето - това, което си е стандартното възражение срещу тях: онези по квотите ще изглеждат като уредени с привилегии и ще се посее съмнение в заслугите им за мястото, в някои случаи основателно. Не живеем във времена, в които, въпреки големия плач в какво патриархално общество живеем, квалифицирана жена не може да пробие, не може да бъде разпозната и наета от специализиран в същата област работодател (било поради уж предразсъдък, било поради опасения, че ще излезе в майчинство или каквото и да е) или ще бъде гледана с пренебрежение.

# 429
Примерът не се приема.
Говорим за Бг - ти така пожела. Кой е тоя нает по квота специалист, който визираш че не си е на мястото тук?
В БГ няма квоти и добре, че няма - ако зависи от мен не трябва да има.
Ти след като държиш да има, ти предложих да идеш в по-прогресивна държава, затова ти дадох пример от там, където има.

# 430
Пак ще попитам. Защо това червеното да е предразсъдък? Не е ли вярно, че мъжете са по-здрави физически и това ги прави по-подходящи за работа в полицията, армията и т.н.?

# 431
Дай конкретни примери за мъжки и женски професии.
Казах предимно мъжки и предимно женски професии - това значи, че в тези професии характеристиките на единия пол са по-подходящи... в повечето случаи. Един пример за това са силите на реда - полиция, военни и т.н. Естествено е да има жени и на определени позиции те дават своя принос, но огромното мнозинство там са мъже
Скрит текст:
и има причина да е така. Винаги когато има двойка полицаи-партньори, единият е мъж. Сама ще се досетиш защо. Има и други примери за предимно мъжки професии - строителство, добив на полезни изкопаеми и др, където се изисква повече физическа сила, издръжливост. Не че това не може да се работи и от жени, но по-малко са тези, които отговарят на условията.
Предимно женски професии - учителки, възпитателки, медицински сестри, т.е. позиции, за които се изисква полагането на някаква грижа или възпитание. Не че няма мъже, добри в това, но повече жени притежават необходимите качества в това направление.

Цитат
В Швеция служат и мъже, и жени - със или без оръжие
https://www.dw.com/bg/v-svecia-sluzat-i-mze-i-zeni-ss-ili-bez-orzie/a-67854475
В украинската армия преди войната 15% от съставът е бил жени. Днес е нула процента.

# 432
Примерът не се приема.
В БГ няма квоти и добре, че няма - ако зависи от мен не трябва да има.
Ти след като държиш да има, ти предложих да идеш в по-прогресивна държава, затова ти дадох пример от там, където има.
Има квоти, за какво говориш. Технологични и фармацевтични компании имат политики за прием, който не е официално "1 място за гей-човек", защото такава трактовка е нелепа, но се старяат да наемат роми например, при равно положение на кандидатите, защото е доказано, че роми се наемат по-трудно.
Дори се спомена влизането в ЕГ на момчета с тройки, на фона на едва додрапали с петици момичета, квоти има и сред децата.

Не се приема примера, нали говорихме - примерите на неквалифицирани, но избрани само защото са мъже, са много повече.

# 433
Кюрдите правиха цели батальони изцяло от жени заедно с офицерския състав и се говореше, че са доста ефективни. В БА също служат много жени, някои са много отдадени на професията си и бих казал и в бой биха били ефективни. Някои от инструкторите ми по летателна подготовка също бяха жени и изключителни професионалисти, това преди 20 години, така че според мен квотния принц поне за армията е напълно излишен. Който иска и има нужните умения има възможност за реализация.
В Украйна излезе информация, че една софиянка, юрист по професия е боен медик и участва в реални бойни действия, също участват много жени в украинската армия на различни позиции вкл и офицери.
Има обаче един проблем, при реални бойни действия гледката на убити и тежко ранени жени действа зле на другите войници, бавят се при безнадеждно ранените или поемат неоправдани рискове и застрашават изпълненото на задачите.
Да не говорим за другия аспект на влиянието на бойните действия върху психиката и на двата пола и с какво се разтоварва напрежението в смесените части. Пиша го само като намек, всеки се сеща за какво става въпрос.
За това кюрдите бяха направили отделни женски части, мисля и при евреите има нещо подобно в по- малки подразделения.

# 434
Ами то подобие на квоти има и при приема на студенти. Преди известно време в една друга тема една дама спомена за голямата разлика в баловете между мъже и жени за прием в медицински специалности. Голяма част от момчетата влизат, само и единствено защото са нужни да попълнят равна бройка с приетите момичета. Ако всички влизаха само на база успеха си и не се гонеше равенство на приетите студенти от двата пола, предимно момичета щяха да могат да запишат да учат медицина, защото са с много по-добри резултати. Почти сигурна съм, че въпросът седи по подобен начин и при не малко други специалности. Което означава, че мъжете всъщност са доста облагодетелствани от някои видове квоти...

Ако в арабските държави положението на жените беше толкова "изостанало",те щяха да емигрират,но не – стоят си там...

Ъм, как го виждаш да се случи това емигриране на жените от там? Ако не им е позволено да учат колкото мъжете, а после и да работят (камоли пък нещо доходоносно или да са конкурентноспособни на пазара на труда спрямо мъжете)... С какви средства ще емигрират и къде точно ще отидат и какво точно ще правят, ако нямат образование? И дали изобщо ще бъдат просто така пуснати от семействата си и страната си да емигрират?

Общи условия

Активация на акаунт