Войната между половете

• 19 125
  • 801
  •   1
Отговори
# 315
Имущество - да. Ама не и сметки, акции, облигации, влогове и застраховки.  А и ако апартаментът е на името на мама или наследствен, ето ти гола и боса жена.

# 316
Няма лошо, стига мъжът да цени и уважава това, което прави жената и да я подсигури материално и финансово. Като под това визирам трайни авоари, а не да плаща сметките, докато му е удобно, и във всеки един момент да може да си бие камшика, оставяйки я без пари, покрив и стаж да се оправя сама от нулата.
Такъв модел е работел едно време, когато пред олтара казваш "докато смъртта ни раздели", а за развод е трябвало да ходиш да се молиш на владиката (или на архиепископа, ако си католик).
За право на развод, между другото, феминистките натискаха най-много.
Както и да е - при сегашния модел, когато повечето бракове завършват с развод и не е нужно да доказваш причина или вина, няма как това вече да работи.
Мъжът може да духне с някоя по-млада/хубава, а жената може пък да му каже "не те обичам вече, обичам Жоро от офиса" и да го остави като му вземе децата и натрупаните "трайни авоари".

# 317
Имущество - да. Ама не и сметки, акции, облигации, влогове и застраховки.  А и ако апартаментът е на името на мама или наследствен, ето ти гола и боса жена.
За сметките наистина е така, да. Индивидуални са. Обаче наследството си е наследство, то няма как да е семейна съсобственост.

# 318
  • София
Принципно по закон всяко имущество, придобито по време на брака, е общо, нали?

Това не е достатъчно. Няма осигуровки, стаж, опит, работни контакти. Няма нищо 100% на нейно име, а делбите могат да са много тегави. Парите постъпват в сметката на мъжа. Доход може да се покрие, да не се споделя, имот да се пише на фирма. За жената да се "оголи" по този начин, си трябва яка подсигуровка. Иначе би било изключително глупаво да се навие на този модел.

# 319
За право на развод, между другото, феминистките натискаха най-много.
Да, Крис, защото никоя жена не иска да бъде с мъж насилник, алкохолик, друг тип зависим или просто някой чичо, за когото са я оженили като тийн, че и такива неща има по света.

Надявам се, ако се омъжа, да е наистина докато съм жива, но знам достатъчно истории, където нещата рязко се променят след брака, така че си опичам акъла.

# 320
  • Пловдив
Крис, точно така, и като не работи моделът добре, не следва да се очаква и от жените по-голямо участие в гледането на децата и домакинството, защото им пречи на осигуряването на собствени доходи, вкл. в бъдеще - като професионален опит.
Ако двойката иска жена домакиня, е редно да си преработят модела, така че да работи до последно, до след раздяла.

# 321
  • София
Скрит текст:
Няма чудно, разбира се.
Роки обаче говореше за регрес в отношението на мъжете, не в поведението на жените, което е съвсем различно.
Да, и аз питам защо да е регрес това да искат жена им да забременее примерно? Или да е домакиня? Rolling Eyes

Няма лошо, стига мъжът да цени и уважава това, което прави жената и да я подсигури материално и финансово. Като под това визирам трайни авоари, а не да плаща сметките, докато му е удобно, и във всеки един момент да може да си бие камшика, оставяйки я без пари, покрив и стаж да се оправя сама от нулата.
Принципно по закон всяко имущество, придобито по време на брака, е общо, нали?
Не, въобще не е всяко. И не говоря само за наследство.

Скрит текст:
Аз лично направо съм в потрес, защото виждам много ясна тенденция за регрес в отношението към жената и то при младите. Боса, бременна и домакиня е идеалът.
Значи ли това, че ако в някое семейство се реши жената да се фокусира върху семейството си
Скрит текст:
вместо върху 10 или 12 часов работен ден това непременно е регрес за нея? Принципно никой не е задължил жената нито на едното, нито на другото. Всяка е свободна сама да избере какво иска да прави. Но ако си права с това, което казваш, то само потвърждава тезата, че за мъжете тези жени са по-привлекателни от свръх амбициозните и липсващите постоянно...
Освен това въпросното "фокусиране върху семейството", ще ѝ коства по-малка пенсия, несигурност при смърт/развод на/с партньора, несигурност за това къде ще живее заедно с децата при такова стечение на обстоятелствата... Мноооого имане трябва, за да компенсира всичко това – да има къде да живее с децата, за допълнителни доходи. Да не е луда да причини такава несигурност на себе си и децата си?

# 322
Сигурно съм чела 20 теми тук, в които на мъжа се купува апартамент в деня преди сватбата или тегли кредит в деня преди сватбата, а съм чувала и за такива, които приписват всичко на майка си в деня преди сватбата. Като толкова обичащ "застраховките" пол, би трябвало на всички мъже да им е ясно защо не препоръчваме на жена да е без никакви доходи, имот, стаж и осигуровки, защото много го обича и му има доверие. Тук не става въпрос дали тя иска да бъде майка, домакиня и да си гледа семейството, а че и тя е човек и трябва да яде.

# 323
Хайде, да не е развод или смърт... Ама утре, ако провайдърът легне болен и не може да работи повече, какво правим?

Има икономически подем в България, но повечето семейства не могат да си позволят да карат на заплатата на единия, ако успеят ще е с доста ограничения на стандарта на живот.

# 324
  • France
... Би трябвало в тази ситуация за нея и за децата да има гарантирани дълготрайни защити. В случай на развод/раздяла, смърт...
Знам за поне 3 случая, където жената се води проформа на работа във фирмата на съпруга си и той ù плаща заплата и осигуровки. А тя в това време е домакиня. И под домакиня не означава, че готви, чисти, гледа деца (има си помощ за всичко това), а организира гостита, приеми, организира декорацията на дома, води му счетоводството: заплатите на чистачката, градинаря...
Една от съфорумките е в подобна ситуация 
Но това естествено е много рядко срещано. Повечето от нас са все пак средна класа и нямат такива възможности. Освен това има и рискове. Карах си стажа в агенция, където мъжа имаше бивша жена, с която е бил съдружник. Обаче 3тото им дете има аутизъм (мисля) и тя остава вкъщи да го гледа. Обаче между временно се появява една млада и амбициозна новоназначена и го развежда и омъжва за себе си. И той напуска съдружието. Клиентите и някои от служителите го последват и старата фирма фалира. И най гадното беше, че бившата жена не е имала статут на служител и даже нямаше право на борсата, а директно на соц помощи.

# 325
  • София
Хайде, да не е развод или смърт... Ама утре, ако провайдърът легне болен и не може да работи повече, какво правим?

Има икономически подем в България, но повечето семейства не могат да си позволят да карат на заплатата на единия, ако успеят ще е с доста ограничения на стандарта на живот.
И този момент го има.

Въобще това с "жената вкъщи" е много безотговорно. Освен ако жената няма резервен вариант.

Филомена, говорим за варианта мъжът да изчезне от картинката поради някаква причина. Не докато е в нея.

# 326
Ако двойката иска жена домакиня, е редно да си преработят модела, така че да работи до последно, до след раздяла.
И как предлагаш да го преработят? Купува се лично жилище само на името на жената и се прехвърлят Х пари кеш по нейна сметка в деня на сватбата? Кой мъж ще се съгласи на такова нещо, при положение че тя има право утре да си пусне молбата в съда по причина "несходство в характерите"?
Брачен договор могат да си сключат щом желаят, законът го предвижда, никой не им пречи. Обаче там, доколкото знам, не може да има клаузи с условие, примерно "ако мъжът изневери, ще я обезщети с Х $$$; ако я напусне заради друга, ще й закупи апартамент; ако ли тя го напусне заради друг, ще му върне закупен апартамент" и тем подобни.
В крайна сметка нещата опират до доверие. Ако си имат доверие, женят се и без договори. Ако си нямат, какъвто и договор да подпишат, пак могат да се прецакат един друг.

# 327
  • France
В последният ми пример точно така се получава, въпреки че жената си е мислила, че е осигурена с дялове от фирмата.

# 328
Впрочем най-свестните мъже, които познавам, държат жената да е амбициозна, интелигентна и да има свои цели в живота си.

Само от един криминално проявен познат, който хич не е партия, съм чувала, че изискванията за жена са да готви, да чисти и да има големи...

Сигурно има изключения, ама... сред по-младите мъже това съм видяла аз лично.

# 329
Мъжете да не бачкат, за да играят на плейстейшъна, или кво? Grinning

О, има и такива. Тук не една тема в СО е пускала жена да се оплаква как милото играе на игрички или цъка на телефона и нищо не прави.

Иначе не е регрес да иска да е майка и домакиня, всеки си има право, ама да се подсигури, че после ще има мрън мрън евентуално.

Познавам жена 20 години гледала деца и поддържала дом.
Мъжът и е плащал само здравни.
И в един прекрасен ден милото и казва, че иска развод, влюбен е в друга.
Искал да я изхвърли почти от дома, всичките имоти на негово име преди брака.
По милост и оставил едностайно да се премести там. За работа да се оправя.
Познай жена никога не работила колко и е било лесно и какви са я наемали.
Но пък тя доброволно е играла този филм.

Общи условия

Активация на акаунт