Великобритания - тема 98 Есенна, Хелоуинска, ПредКоледна

• 30 208
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
И нашата не е постна. Предвид, че не спазваме пости, не виждам смисъл да постим и на Бъдни вечер.

# 586
  • Leeds, UK
Хелоу! Аз официално съм в отпуска до 5 януари и много се кефя. Покупките бяха извършени още преди 10 дена, щото кака много мрази да се бута в магазини в последния момент. Единствено завчера купих агнешка  плешка щото за Коледа ще има агнешко, с картофи и топла гарнитура от зелен фасул с чесън, оцет и копър. За сладко съм купила меденки и бонбони “Черноморец”. За довечера маслен боб с праз и лютеница на фурна, гъби с мащерка и чесън, содена питка, плодове, ядки, домашна царска туршия, винце и внимание - сърмички с кайма, щото у нас пости няма в нито един ден в годината 😁 Ще ги изброя после и ще добавя ако трябва и една купичка леща и спанак с ориз от вчера. Всичко ми е готово вече, само питката отлежава в хладилника за няколко часа. Пека я в плик за печене и става разкошна и много вкусна. Правя я редовно и без повод. Подаръците са усвоени вече, щото никой няма търпение да чака Коледата😁

# 587
  • на малък остров в океана
Оооо да, питката в плик или в чугунена тенджера става много хубава и пухкава.

И нашата не е постна. Предвид, че не спазваме пости, не виждам смисъл да постим и на Бъдни вечер.
Ние традицията я спазваме само на Бъдни вечер. Иначе не постим.

Забравих да купя калвадос, така че няма да имам ракийка за туршията, ама и с винце ще стане.

# 588
Как я печете тая питка в плик? И от къде пликове за печене?

Ооо, аз съм дресирала домочадието. Само се слагат подаръци под елхата и не се пипат. Даже е състезание кой ще сложи повече. Вчера съседите им донесоха сладкиши и моите бързат да ги сложат под елхата за утре🤣

# 589
  • Leeds, UK
Ujasia, точно в чугунена я правя. Покривам в първите 20 минути с фолио, с после го махам и я допичам. Пликове за печене съм взимала от Лидъл, Алди, полски и румънски магазини преди няколко години и още имам. 100% има в магазините. Ако не, онлайн може да се намерят.

# 590
И моите пликове са от полски магазин.
Иначе в чугуна намазнявам дъното, слагам питката и затварям с капака. После допичам без капак за хрупкава коричка.

Май все пак ще правя содена питка, че маята ми е изфирясала още през март. Сега чакам да видя дали ще шупне.

# 591
Блгодаря! Ще се разровя. Такова нещо не съм ползвала от поне 15г.

🤞да шупне

# 592
Не шупна. Обиколих два магазина докато намеря мая. Добре, че и двата са на 5 минути от нас.

# 593
Браво за упоритостта! Аз по магазините не влизам по това време на годината. Вчера ми се мернаха снимки от местните магазини с километрични опашки от хора, чакащи да влязат.

Приятна Бъдни вечер! Да ви се падне паричката от питката!

# 594
  • Bristol
Баш паричката ми се падна на мен 😁
И ние не постим, само веднъж годишно на Бъдни Вечер се мъча с постни ястия, заради традицията 🤪
Днес такова хубаво слънце беше пекнало при нас. Казах си, майната на работата и традициите и излязох да потичам и да ме види слънцето, по къс ръкав и 3/4 клинче 😊  Съответно вместо в 6 да стане готова вечерята, сколасах чак за 7пм.
Сега остава и утре традиционната трапеза да избутам. Защо така слугувам на тези традиции, не знам... 🤔

# 595
Понякога и аз това се чудя. Питах една колежка какво правят традоционно за Бъдни вечер и тя каза най-често поръчват китайски take away, че нали на следващия ден много се готви. Пък ние готвим нон стоп и после го ядем сто дена щото не хвърляме храна.

# 596
  • Leeds, UK
Честито Рождество, момичета! Да сме живи и здрави и ние, и семействата ни! Паричката се падна на къщата у нас, което ми е любимо😁.
Този път нямаше сармагедон у нас. Направих точното количество и останаха около 7-8 сармички само. Питката се излапа цялата. Днес пека агнешко бутче с пресни подправки и бира. Още не съм яла и вече ми е тежко😁 След празниците минавам стриктно на диета, заклевам се!😁

# 597
  • До хладилника, който обичам
Весела Коледа на всички ви, дано дядо Коледа да ви е донесъл каквото сте искали.
На Бъдни вечер ядем постно, заради традицията. Лозови сарми, сушни чушки с боб, содена питка и тиквеник вчера, агнешко бутче днес и сега не мога да се надигна.
Утре или вдругиден може би щрудел ще направя, за днес просто няма смисъл от още храна.
На нова година кебапчета и  кюфтета на скара от мъжа ми, от мен баница с късмети и руска салата и стига толкова. На втори се писах на работа, ама се надявам всички навсякъде да почиват и да не ми пращат работа Grinning

# 598
Бу, аз работя понеделник и вторник, но от сега е много спокойно и масово са отпуски.

Някои англичани имат семейна вечеря на Бъдни вечер и са на ресторант с разширените семейства или приятели на Коледа, други редуват двете роди в различните дни. Та явно си е индивидуално.

Днес синът намери парата.

За днес менюто е пиле с картофи и задушени зеленчуци. Метнах и йоркшайър пудинг в тавата.

Мен под елхата ме чакаше новата книга на Кен Фолет. Има ли други негови почитатели тук?

# 599
  • До хладилника, който обичам
Чела съм му Pillars of the earth преди години и ми харесаха, но други негови не съм чела.

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 15:16 от Бу

Общи условия

Активация на акаунт