Великобритания - тема 98 Есенна, Хелоуинска, ПредКоледна

• 29 908
  • 737
  •   2
Отговори
# 705
  • До хладилника, който обичам
Само тук не съм го написала май.
Супер оферта от Сторител с 50% абонамент за цяла година.
https://www.storytel.com/bg/c/12mo-50off-limited-offer
По-евтино не знам има ли накъде.

# 706
  • Bristol
Само тук не съм го написала май.
Супер оферта от Сторител с 50% абонамент за цяла година.
https://www.storytel.com/bg/c/12mo-50off-limited-offer
По-евтино не знам има ли накъде.
Бу, по 4.34 € | 8.49 лв на месец ли е?
Аз слушам книги като шетам из къщи, готвя, градинарствам... Сега докато освежавах едната спалня 4 книги успях да отметна Simple Smile
Аз към библиотеката съм се регистрирала и каквото безплатно са пуснали, това слушам. Сега хванах една криминална поредица, детектив Рой Грейс в Брайтън и много ми върви. Обаче се чака за книгите и не мога в правилната последователност да ги изслушам, явно са доста популярни. После намерих и че ITV са пуснали сериал по тях, Джон Сим е в ролята на детектива Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 00:31 от Merry

# 707
Толкова, Мери, да. Много добра оферта.

# 708
  • Bristol
Хари Потър ми го чете Стивън Фрай, толкова добро изпълнение, че от хилядите герои в поредицата, мога веднага да кажа кой герой говори само по гласа и интонацията му.
Audible има май нови аудио книги на Хари Потър с различни гласове. Много известни актьори са включени в озвучаването им. Определено нова ниша се отваря за актьорите, възможност за работа от вкъщи може би Simple Smile
https://www.tiktok.com/@audible/video/7569998212203826446

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 01:16 от Merry

# 709
Заради гласа на Стивън Фрай си купих няколко колекции класика в Аудибъл, прочетени от него. Както и неговите Троя, Одисея... пак той ги чете.

# 710
  • Leeds, UK
Да допринеса малко и аз за приключването ма темата.
Това сторител може ли да се плаща от англ карта? Имам една българска с някое и друго евро тука на майка ми изостанала, ама да питам.
Ще карам докъдето помня. Кефир много обичам ама и много ми действа🤭 Обичам и хляб с квас, но ме мързи да отглеждам и меся😁 Същото и за кефира. Купувам си като ми се припие, но внимавам, че 💩😁
Абе ние кога ше отслабнем, бе? 😁То само приказки за вкусни неща…
Договорът ни за квартирата изтича след 6-7 седмици и агенцията ме пита дали искам нов 12 месечен договор. При положение, че от 1-ви май всички съществуващи вече и бъдещи договори стават месец за месец. То бива наглост, ама… Разчитат, че не знам за новия закон и ще си кибича с тях 12 месеца още. Изпратих им едно любезно “Не” и че смятам да оставам, но само ма месечен, както и ми е по договора след фиксирания период.  Те не само мен връткат, ами и ландлорд-ката щото ще я цоцнат за подновяването. Тя жената сигурно и не знае.
Ам, друго не помня😁

# 711
Здравейте Relaxed Извинявам се, че се натрапвам в темата ви, но имам само един въпрос - случайно някой да знае дали има публична библиотека във Великобритания която ще ми позволи (срещу заплащане разбира се) да си извадя читателска карта? Активен читател съм, но библиотеките в България изостават откъм дигитализация и има много книги които не се превеждат. Идеята ми е да мога да ползвам онлайн ресурсите като електронни книги и аудиокниги. Алтернативно ако някой който има карта от библиотека и не я ползва и би я споделил с мен ще съм много благодарна Hug

# 712
  • След завоя в дясно
Здравейте Relaxed Извинявам се, че се натрапвам в темата ви, но имам само един въпрос - случайно някой да знае дали има публична библиотека във Великобритания която ще ми позволи (срещу заплащане разбира се) да си извадя читателска карта? Активен читател съм, но библиотеките в България изостават откъм дигитализация и има много книги които не се превеждат. Идеята ми е да мога да ползвам онлайн ресурсите като електронни книги и аудиокниги. Алтернативно ако някой който има карта от библиотека и не я ползва и би я споделил с мен ще съм много благодарна Hug
AI ми отговори това:
Yes, you can often join UK public libraries for ebooks even if you don't live in the UK, by applying as a "guest" or "non-resident" for a fee or sometimes for free if you can show a UK address (like work/study) or if they have specific agreements, using apps like Libby or BorrowBox to access digital titles, though you might need to visit in person to finalize some memberships. The key is to find councils or library consortia offering non-resident memberships, as policies vary widely.
How to Find a Library:
Search for UK Library Consortia: Look for groups like "London Libraries Consortium," "Cymru Libraries" (Wales), or similar regional bodies, as they often share digital resources.
Check Individual Councils: Use the GOV.UK library finder to find libraries in specific areas, then visit their website to see their non-resident policy.
Look for "Guest" or "Non-Resident" Memberships: Keywords to search for on council library sites: "join library non-resident," "guest membership," "digital access," or "Libby/BorrowBox."
What You Might Need (If Applying for Non-Resident):
Proof of UK Address: A work/study address might suffice, even if your home is abroad.
ID: Passport or other photo ID.
Fee: Some libraries charge a small annual fee for non-residents (e.g., £25-£50).
Popular Apps for Ebooks:
Libby (by OverDrive): Access ebooks and audiobooks from many UK libraries.
BorrowBox: Another app for ebooks and eAudiobooks.
Key Tip: Start with councils known for good digital services (like some in London or larger cities) and be prepared to explain you're non-resident but want digital access, as rules aren't uniform

# 713
Хепи, аз плащам сторитела с английската ми и си е на месечен директ дебит или тям каквато алтернатива го водят. Ползвам го с тая карта така няколко години вече.
Това с наемите, ние имачахме нещо подобно. Не помня дали ви разказвах, сигурно съм и се повтарям, но като се местихме, всичко стана много набързо и малко неорганизирано от наша страна. Както и да е, къщата която сме сега, агенцията не успяваше да я даде вече няколко седмици и стоеше празна. Наема и е по-висок и не беше там където искахме, а в съседно градче. Едва ли не беше само тя и ни бяха казали, защото бързах заради записване за училище и предстояща лятна ваканция, че да се нанесем и от 1 октомври щяло да стане това с месеците. Ама нали било преди 1 октомври нанасянето ни, да сме подпишели за 6 месеца. 1 октомври мина и замина и изведнъж не може да се местим, а да чакаме май месец. Къщата не е лоша, мястото е хубаво, най-вероятно ще си седим тука. Но консул таксата ни е £350 на месец, което не е малко. Ланлорда е смотан, категорично ни се забрани да сменяме кранчетата на мивките. Имаме 2 бани с тоалетни и са с по двата чучура- водата е лед. Децата си мият зъбите под душа в банята или на мивката в кухнята.

# 714
И аз плащам Сторител с английска карта.

# 715
  • UK
Кансил такса 350 😬😬😬

За библиотеките в Щатите съм чувала, че има платени варианти ако си non resident. Или помолете някой свой познат, който живее в Кралството да се регистрира и да ви даде достъп, не всички българи живеещи тук четат и ползват услугите им, а е безплатно.

# 716
Деже, £348 на месец за сметка на 100 и нещо в Корнуел. Грешката си беше наша, ле не ги проверихме тези неща предварително, но никой не е очаквал в едно забутано село в средата на нищото в Девън да е така. Ама каквото такова

# 717
Изправят ми се косите като чета какви council tax плащате🙈

И аз плащам Сторител с английска карта.

За библиотеките - в нашата не виждам опция гост/срещу плащане. Регистрацията е безплатна. Отзад на картата са данните за онлайн услугите. Ако имате познати на острова, нека ви услужат с тяхна карта. Ако нямат - изваждането е безплатно срещу доказателство за адрес.

# 718
Ронка, защото толкова висок кансъл такс? Да не е с друг статут къщата, примерно ХМО или holiday let?

У нас подхвърляме разговор за смяна на район след време, съвсем съвсем хипотетично към момента. Мисълта за проучване на друг град, районите му, транспорт и всякакви местни особености не ви звучи примамливо.

# 719
Зависи колко е била пазарната стойност през 1991 на къщата, и тук има по-големи с кансъл такс от по над £400 (нали се плаща на 10 месеца, или поне при нас се дели на 10), което предвид района, който е сравнително беден, не е малко. Реално горните 4 банда от осемте са си над 3000 на година, като последните два са 4000 и 5000 съответно. И всяка година пълзи нагоре, естествено, малко ми писна да получавам всяка година нова честитка, а не се виждат никакви подобрения нито в средата, нито в услугите.

Общи условия

Активация на акаунт