Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 9

• 6 987
  • 106
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, пристигна пратка от Китай, изпращача я е декларирал със стойност 40 долара, обаче аз реално съм платила 350 долара. От DHL искат да ме представляват пред митницата за освобождаване и искат документи. Каква стойност на пратката да декларирам? 40 или 350?

# 76
Здравейте, пристигна пратка от Китай, изпращача я е декларирал със стойност 40 долара, обаче аз реално съм платила 350 долара. От DHL искат да ме представляват пред митницата за освобождаване и искат документи.

Каква стойност на пратката да декларирам? 40 или 350?
Каквато можеш да докажеш, че си платила.

# 77
Здравейте, пристигна пратка от Китай, изпращача я е декларирал със стойност 40 долара, обаче аз реално съм платила 350 долара. От DHL искат да ме представляват пред митницата за освобождаване и искат документи. Каква стойност на пратката да декларирам? 40 или 350?

Когато не си сигурна за нещо, правилото е винаги да приемаш, че е по-лошия вариант за теб и почти винаги ще си права. Този случай не е изключение.

# 78
Трябва да се декларира реалната стойност на пратката плюс всички съпътстващи разходи по доставката.

# 79
Здравейте, искам да поръчам козметика от stylekorean, но нямам никакъв опит с освобождаването на пратка от Корея. До каква стойност (вкл. доставката) е най-безпроблемно? Благодаря!

# 80
  • Prismatica Aerie
Здравейте, искам да поръчам козметика от stylekorean, но нямам никакъв опит с освобождаването на пратка от Корея. До каква стойност (вкл. доставката) е най-безпроблемно? Благодаря!
Stylekorean доставят с DHL, така че всички митнически такси ще платите на тях. Доставката е $37 + 20% ДДС. Ако поръчката е над 150€ - ще дължите и мито.

# 81
  • Sofia
Здравейте, имам пратка от nailmastershop която са пратили с Украински пощи, а не със Спиди. От 19-ти пратката е влязла в митници и няма движение. В същото време получих по това време според мен измамен смс от Филипински номер за пратка на митница. Ден след това получих някакъв мейл с информация за плащане на 4 лв уж от български пощи с линк за плащане и не направех нищо понеже според мен пак е спам. Въпроса е как да разбера реално задържана ли е пратката на митница и какво да правя ако е така.

# 82
Ако те искат да правиш нещо, те ще ти пратят писмо с инструкции на адреса който си дала. Ако нямаш търпение естествено може да направиш логичното и да се обадиш на митницата.

# 83
  • Sofia
Това съм получила от emobilers уж от Бъргарски пощи в папка спам. На мем ми изглежда като да е спам и номера на пратката поне този който имам от сайта не е същия

# 84
Вижте имейл адреса на подателя, но най-вероятно е измама.

Български пощи няма да ви приканват да кликате някъде онлайн, за да освободите пратка.

Обикновено имейли с текст и линк, който казва кликни тук, са измама с цел да ви дръпнат пари от картата, лични данни и други.

И предполагам, че пощата ви е в абв, защото само те допускат, макар и в спам, такива измамници. Gmail и другите международни пощенски доставчици такива ги филтрират по-успешно. Не използвайте абв за сериозна кореспонденция.

Ето и от БГ Пощи какво казват
Скрит текст:

# 85
  • Sofia
Пощата е gmail, abv поща нямам. Мейла е в папка спам.

# 86
  • Prismatica Aerie
Въпроса е как да разбера реално задържана ли е пратката на митница и какво да правя ако е така.
Какво показва последният статус от тракинга?

# 87
  • Sofia
Въпроса е как да разбера реално задържана ли е пратката на митница и какво да правя ако е така.

Aug 19, 2025 11:28 AM · България, SOFIA LC/AO
Изпращане на Вх. пратка на Митница

# 88
  • Prismatica Aerie
Скрит текст:

Aug 19, 2025 11:28 AM · България, SOFIA LC/AO
Изпращане на Вх. пратка на Митница
Всичко минава през митницата, може и седмица да остане там. Пратката вероятно ще дойде в пощата и ако се дължи нещо допълнително - се плаща на място. Ако имат нужда от допълнителни документи - ще получите писмо. Няма смс и имейли с искания за онлайн плащания.

# 89
Здравейте
Имам пратка в пощата за която дължа 55 лв . Как се формира тази сума?
Пратката е от корейски сайт, безплатна доставка, под 70 долара.
3.90 + 20% ДДС и ?

Общи условия

Активация на акаунт