Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 717
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря ви за бързото включване ❤

# 46
И аз съм пила, след първата червена бях с температура, гърло и кашлица после. Дори антибиотик ми изписаха. Слава на Бог, само веднъж боледувах, по време на бялата също вдигах температура, но отминаваше бързо. Но след това, когато бях само на Кейтруда, боледувах постоянно, кашлица, по едно време си мислех, че имам метастази, та ходих на скенер.

# 47
  • Северозапада
Пневмонит е една от страничните реакции на кейтрудата

# 48
Здравейте,някой правил ли е имунотерапия при онкологично заболяване на устата ?

# 49
Момичета, малко такъв въпрос, за красота 🙃
Ще ми се да ида на козметик, малко да ме поглезят, цялото ми лице е в пъпки от тоя Херцептин, в чудо се видях. Сега малко се пооправи, но искам да се почувствам малко нормално и да ида да се поглезя, ходите ли по козметични терапии? Ще ми се едно микродермабразио да направя, също така бях с лазерна епилация, обаче след химиотерапията всички заспали космени фоликули се събудиха. Ще ми се и на епилация да ида. Някой да е ходил, да сподели опит.🤗

# 50
По време на активно лечение пада имунитета и има риск от инфекции.
Ако си приключила с химия и лъче, минали са няколко месеца и се чувстваш добре, не виждам причина да не се поглезиш при козметик.

# 51
haidi, потърпи малко да се възстанови организма, според мен. Поне 6 месеца да минат след края на всички терапии. Пак ще се разкрасиш - има време.🙂 Така ме беше посъветвала една позната маникюристка също с рак. Изобщо за разкрасителни процедури. Аз обаче разни лазерни, блейдинг и т.н. никога не съм правила и не правя. Спрях и да се боядисвам с истинска боя, само с оцветяващ шампоан - реших, че твърде много химия съм поела. Е, може и да възобновя някога. Все сме си красиви, да знаете!
Sandra, не мисли, че те подминаваме - просто тук сме с друг вид рак и затова не вземам отношение.

# 52
  • Добрич
Момичета, след като посетих ТЕЛК с желание да пусна жалба (бях я написала, но не се наложи да я ползвам), вече съм освидетелствана.
За дата на инвалидизация ми е посочена датата на експертното решение. - ал.5. Така ли е при вас?

Мислех, че когато заявлението се подава след болничен (с направление от ЛКК, а не от личния лекар) датата на инвалидизация е непосредствено след болничния. - ал. 2.

Мислех, че отговарям и на двете алинеи...

Скрит текст:
Чл. 70. (1) Дата на инвалидизиране се определя, когато се определя процент трайно намалена работоспособност (вид и степен на увреждане).
(2) Когато лицето е било във временна неработоспособност и е преминало непосредствено в инвалидност, за дата на инвалидизиране се приема денят, от който е приключила временната неработоспособност по болничните листове.
(3) Когато лицето поради увреждането си е трудоустроено на работа с по-ниска квалификация, за дата на инвалидизиране се приема датата на преминаване на лицето на тази работа. Това обстоятелство се установява по наличната медицинска документация и документите за трудов стаж.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 03.08.2018 г.) Когато лицето не е ползвало отпуск по болест или не е осигурено, датата на инвалидизиране се определя въз основа на медицинските документи и здравословното му състояние при освидетелстването. Когато липсва медицинска документация и здравословното състояние на лицето не дава достатъчно основание, за дата на инвалидизиране се определя датата на издаване протокола на ЛКК.
(5) Когато лицето работи или се намира в платен или неплатен отпуск, за дата на инвалидизиране се определя датата на освидетелстването.
(6) Датата на инвалидизиране може да бъде по-късна от датата на освидетелстването само когато лицето е било в отпуск по болест и се е явило за освидетелстване преди изтичането му.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 03.08.2018 г.) Отпускът при временна неработоспособност в размер 30 календарни дни, ползван на основание чл. 42, ал. 3 от КСО, се взема предвид при определяне датата на инвалидизиране.

Наредба

Благодаря на мама Мони за съдействието!

# 53
Вела, сходна ситуация беше и при мен. Датата ми на инвалидизация е датата на решението. Интересен казус повдигаш.

# 54
Здрасти Simple Smile
Провокирахте ме да изровя снимка на решението ми.. и при мен е от датата на решението, като на втора страница е записано, че датата е на експ.решение, тъй като лицето работи. Посочен е само на основание чл.50 от ПУОРОМЕРКМЕ. Моя болничен, в интерес на истината, беше до 31.12.2023 и веднага на  02.01 почнах работа. Дадоха ми дата някъде за средата на март, и десет дена по-късно решението беше готово.. нещо такова май беше.. Валидно ми е две години .. само да не забравя ... трябва да си навия алармата Simple Smile
Нищо не разбирам от документация.. И после, веднага подадох в пенсионното, социалното, каквото трябва, започнаха да ми изплащат полагащото се, но още не са ми върнали трудовата книжка - дано да не ми я загубят Simple Smile
Не е лесно, мдаа .. абе като тръгнат нещата се случват, де..
Само да сме здравички Simple Smile

# 55
  • Добрич
Здрасти Simple Smile
Провокирахте ме да изровя снимка на решението ми.. и при мен е от датата на решението, като на втора страница е записано, че датата е на експ.решение, тъй като лицето работи. Посочен е само на основание чл.50 от ПУОРОМЕРКМЕ. Моя болничен, в интерес на истината, беше до 31.12.2023 и веднага на  02.01 почнах работа. Дадоха ми дата някъде за средата на март, и десет дена по-късно решението беше готово.. нещо такова май беше.. Валидно ми е две години .. само да не забравя ... трябва да си навия алармата Simple Smile
Нищо не разбирам от документация.. И после, веднага подадох в пенсионното, социалното, каквото трябва, започнаха да ми изплащат полагащото се, но още не са ми върнали трудовата книжка - дано да не ми я загубят Simple Smile
Не е лесно, мдаа .. абе като тръгнат нещата се случват, де..
Само да сме здравички Simple Smile

anonymous78, чудесно е, че при теб нещата са се случили в нормален интервал от време.

При мен е три пъти по-дълъг.

Този чл. 50 е за НЕЛК и ми е странно, защо са цитирали него, щом ЕР е от ТЕЛК.

ПУОРОМЕРКМЕ
Цитат
Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 23 от 2024 г.) Националната експертна лекарска комисия се произнася въз основа на медицинската и друга документация, както и въз основа на информацията в електронните здравни записи на лицата в Националната здравноинформационна система.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 62 от 2018 г., в сила от 27.07.2018 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г., отм. - ДВ, бр. 62 от 2018 г., в сила от 27.07.2018 г.)

Според Наредбата за медицинската експертиза първите две години е 80%, обаче моето решение е за 1 година. Нали съм късметлийка!....

Скрит текст:
Раздел ХI
Женски полови органи

1. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) Малигнен тумор на гърдата:
1.1. в начални стадии, Т1-3 Н0-1 М0, както и след екстирпация на локален рецидив или кожни метастази:
1.1.1. първите две години - 80 %;
1.1.2. за третата година след операцията - 75 %;
1.1.3. за четвъртата година след операцията - 60 %;
1.1.4. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) за и след петата година след операцията - 50 %, с пожизнен срок;

Преди първата насрочена дата за ЕР направих нотариално заверено копие на трудовата книжка и мисля да занеса него в НОИ.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 23:38 от Вела

# 56
Аз пък вчера бях в НОИ и не съм носила трудова книжка, аз и не я знам къде е. Занесох само ЕР копие, дадоха ми да попълня декларация и ми казаха да занеса, когато ми е удобно копие от удостоверението за издадената ми нова банкова сметка, която съм посочила, за превеждане на сумата. Мн любезна служителка беше, става дума за Пловдив. В данъчното нещо не се оправих, там вече се ходи с всьо багаж от документи и актове. Социалните и НОИ ги минах само с ЕР. Аз нямам обаче прекъсвания, болнични, работа извън БГ, майчинства, все бачкане и жената каза, “вашият стаж се вижда идеално в системата”, тенденцията е книжките да отпаднат.

# 57
Да, 80% ми е. От Варна е телка.
А трудовата книжка я носих заради стажа ми слез 96г, и УП-та носех, че не знаех какво виждат в системата.
Вела, ти от кой град беше, че така се забавих там?

# 58
Момичета, да попитам за разкрасяването - сменихте ли козметиката, всичко да е БИО и каква ползвате ? Ами относно пастата за зъби,  прах/ гел за пране, почистващите препарати вкъщи и всичко друго, което се сетите ? Използвате ли парфюми ?

# 59
  • Sofia
Vinci, в момента съм на химиотерапия и единственото, което не ползвам е лосион за тяло и крем за ръце. Грим също. Всичко останало прах за пране, домакински препарати, рол-он, паста за зъби и парфюм, са си същите, които ползвам от години. Единствено парфюм не слагам често, защото ме дразни силната миризма.

Общи условия

Активация на акаунт