Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 736
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 75
Сoral344, аз имам 2 химии с доцетаксел + phesgo / инжекция с херцептин и перджета/ и 3 химии с доцетаксел и карбоплатина +  phesgo, остава ми още 1 химия от последните. Проф.Тимчева настояваше да ми се включи карбоплатина, тъй като поради отдалеченост във времето/ 3 операции за 3 месеца/ съм била лишена от червена химия. Проф. Щерев/Донев/ също каза, че трябва да ми се включи карбоплатина и благодарение на него, КОЦ Пловдив ми я включиха. Не съм сигурна дали ще са ми достатъчни 4 химии с карбоплатина, от нея се правят 6, и ще ходя допълнително да се консултирам. Coral, знам, че ти си 1 стадий, без ЛВ, а имаш червени и бели химии, поради което също се чудя дали моите ще са ми достатъчни и ще убият евентуално останали клетки. И аз като haidi си мисля за  двойна мастектомия, защото имам останала част от болната гърда, а в другата фиброаденом и големи кисти за пункция, макар и ЯМР от септември да е чист, но той не заснема микроклетки. Същевременно се притеснявам да сложа импланти, тъй като от тях също е възможно да се появи рак, описан в статия на док.Ваня Митева. За да имам някакво спокойствие трябва да направя двойна мастектомия без импланти, а трудно се приема мисълта да остана без гърди на 47 г.                                              
      Каtty D, ще имам лъчетерапия, но всичко е в сферата на вероятностите - дали след операцията са останали клетки, дали химията и лъчето ще стопят всичко? Не съм сигурна, че лъчето дава гаранция.                       Всъщност нищо не е сигурно, единственото сигурно е да се направи двойна мастектомия и патологът да каже дали са открити клетки или не. Дори и тогава стои въпросът дали в кръвния поток вече не са попаднали ракови клетки, които да не са убити от химията и да метастазират. Мисълта за всичко това е побъркваща.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 10:13 от Vinci

# 76
Мен ме водят високорискова заради възрастта и при постъпването за първа химия ,доктора дойде и каза,че си е сменил решението и ще са 6бр (за по-сигурно).При мен в стаята имаше жена в 4стадий с огромно образувание,тя ми каза,че преди нейната химия е правила някакво изследване,което показва дали вида ѝ рак,ще се повлияе от съответните медикаменти.Струвало към 450лв.

# 77
  • Sofia
Vinci, знам че е трудно, но недей да даваш поле на изява на лошите мисли.
Ако двойната мастектомия би намалила риска, помисли. Аз съм малко по - малка от теб и  сериозно обмислям този вариант ( без поставяне на импланти). Трудно, ще е приемането на гледката в огледалото, но желанието за живот е повече от суетата. Наскоро попаднах на снимка на красива млада жена с двойна мастектомия, беше толкова вдъхновяваща и някак красива.

А осталаото, дали и ако, с повече вяра, че няма да е.

# 78
Напълно си права, Katty D, благодаря ти за подкрепата:heart:                                                    Coral, според мен адекватно е определена химията ти. Бях писала за приятелка на майка ми с Her 2 полож., която вече 10 та год. е напълно добре. Била е с 2, 5 см. тумор и 2 ЛВ, след операцията е имала 4 червени, лъче и 4 бели химии, лекувала се е в Ст.Загора. Явно тази схема е свършила работа. Относно изследването, знам единствено за Майнтрак, но то варира между 2 000 - 4000 лв.

# 79
Vinci, мисля че прекалено се тревожиш и вкарваш във филми. Аз бях с 6 бели химии, и от 3,2 см тумор нищо не остана. Ти имаш осем химии, с две повече от мен. Бялата химия плюс Херцептин и Перджета води до 85 процента патологичен отговор. Ти освен тая бялата имаш и червена. Не знам какви са аргументите да ти сложат червена, защото на мен Дудов не ми назначи, но имай предвид че Херцептина и Перджетата също са много ефикасни, като в момента даже вървят клинични проучвания за приложение само на двете лекарства БЕЗ химиотерапия. И има резултати на пълно стопяване на тумора само ит Херцептин и Перджета. Кадцила никой няма да ти изпише, защото тя се назначава при резидуален тумор, ти нямаш. Следователно няма как да влезеш в такъв протокол. Другият вариант за назначаване на Кадцила е - първо операция, при която си с чисти лимфни възли, и в последствие Кадцила БЕЗ никаква химиотерапия. Това е новия протокол, за който писах в поста. Който дава 97 процента преживяемост за пет години според клинично проучване. И една вметка, пълната мастектомия няма да те предпази от нов рак на гърдата, намалява значително риска, но остава малък процент шанс, винаги има, никой не дава сто процента гаранция. Оня рак, при имплантите, за който говори Митева,  е с честота 10000 на една. Аз по скоро се притеснявам не от този рак, който е изключително рядък, а от автоимунна реакция, защото си имам повишени едни автоимунни антитела. Колкото до лъчетерапията, тя е МНОГО ефикасна. Западната медицина масово практикува сентинелна биопсия плюс лъчетерапия, като новите изследвания са че дори и да намерят два заразени сентинелни възела, не правят аксиларна дисекция, а директно правят лъчетерапия, тя намалява шанса за рецидив на облъчваното място на 2 процента. Изчетох купища клинични проучвания. Повярвай ми, не бива така да пренебрегваш лъчетерапията.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 12:58 от haidi

# 80
Благодаря, момичета,знам, че трябва да се успокоя, нещо съм се пренавила напоследък. Сигурно защото ми остана една химия и все си мисля, че трябва да направя и още нещо.  Haidi, ще имам общо 6 химии, 2 съм направила с доцетаксел  и phesgo / което  е херцептин и перджета/ и 3 с доцетаксел, карбоплатина, phesgo, остана да направя още една от този вид. Т.е.добавена ми е карбоплатина в 4 химии, нямам червена. Всичко е заради това, че поради погрешен лекарски подход бях лишена от предоперативна химия, а съм с Her 2 полож. и сега няма как да разбера дали химиите ми влияят. Но информацията за херцептина и перджетата ме успокоява, проф.Тимчева също каза, че те са най- важни за мен.

# 81
Vinci, Колко см ти беше тумора първоначално, ако е бил около 2 см съвсем нормално е било да си първо за операция, сега друг въпрос е дали са видели заразени лимфни възли, мисля че при наличие на такива, вече отиваш на предоперативна химия.
Химиотерапията ти е важна, но най важни са ти Херцептин и Перджета, ти си се вторачила в тая химиотерапия, а други са ти важните лекарства. Между другото Херцептин плюс Перджета е нова комбинация, 2017 я одобрява ФДА като терапия, според клинични проучвания добавянето на Перджета повишава пълния клиничен отговор до фантастичните 85 процента и влияе много добре при засегнати лимфни възли. Та не се тюхкай за Кадцилата, комбинацията която ти дават също е най новото и модерно лекарство.
На мен на сентинелната биопсия не ми светна нито един възел, вадят се всички с 10 процента активност, при мен нямаше такива, на мен ми извадиха един л.в. с 5 процента активност, който се оказа чист. На ЯМР след химиотерапия всичко изглеждаше чисто. Тревогите ми са по скоро продиктувани, че преди химиотерапията имах светнали два възела, които още след 4 тата химиотерапия изглеждаха чисти, но притеснението при мен си остава, че съм минала само с един възел с ниска активност. Иначе ми облъчиха аксилата с 45 GY, като стандарта е около 45-50 единици в 20-25 сесии. Мен лумпектомията не ме притеснява, ами възлите по скоро ме съмняват. А, мастектомия обмислям заради елиминиране до минимум на риска от повторна проява. От друга страна, клиничните проучвания не сочат никаква разлика в преживяемостта между лумпектомия и мастектомия. Затова се колебая. Просто при нас, в Бг, подхода е радикален, докато на Запад се правят щадящи операции.

# 82
Момичета, на някоя да се е случвало да е с лека хрема и кашлица по време на лъчетерапията? Не ми се иска да ме отлагат, достатъчно се забавих с лечението.

# 83
Vinci, Колко см ти беше тумора първоначално, ако е бил около 2 см съвсем нормално е било да си първо за операция, сега друг въпрос е дали са видели заразени лимфни възли, мисля че при наличие на такива, вече отиваш на предоперативна химия.
haidi,  аз съм с отворена биопсия, при която бучката се махна и се изследва. Нямах корбиопсия, нямах и ЯМР, ПЕТ скенер или обикновен скенер- нито преди махането на бучката, нито преди разширената операция с лимфна дисекция. Оказа се тумор от 12 мл с един заразен ЛВ на второ ниво. От 1 во ниво махнати 7 ЛВ - чисти, 2 ро ниво махнати 7 ЛВ от тях 1 метастичен и 3 то ниво - мастна и съединителна тъкан без туморни метастази. Мислех, че всички ЛВ са махнати, а сега от ЯМР през септември  при В.Йорданов се оказа, че са останали 2 ЛВ - чисти.  Въпреки, че пише, че са чисти,  си имам едно на ум, че ЯМР не показва микроклетки. Предпочитам тези ЛВ да бяха махнати и да бъдат проверени от патолог, и без това не вършат никаква работа, ръката и без това ми се подува и все правя упражнения. Това, което пишеш за Херцептин и Перджетата е наистина обнадеждаващо. И аз четох. че мастектомията не е гаранция и в България се правят твърде много мастектомии, но е нормално да искаме да се предпазим по всички възможни начини.

# 84
Тумор 1,2 см си е за операция. Не разбирам защо толкова се измъчваш и го мислиш, така или иначе са щели да те пратят на операция. Тумори под 2 см са за директна операция. Аз какво да кажа с един махнат възел и други чисти на ЯМР? Когато се оперират възли, хирурзите не могат да преброят колко са на брой, просто режат една тъкан с възли,после патолога брои. Гледай клипове в тубата и ще разбереш за какво ти говоря. Така че хирурзите не са ти оставили умишлено възли, след като на трето ниво са чисти, защо са тия терзания? Две нива възли ги няма, и ти продължаваш да се тревожиш за два възела, които химиотерапията, лъчетерапията, Херцептина и Перджетата ще обработят. Предостатъчно възли са ти изкарали, химиотерапията и Херцептина ще убият всичко друго, ако въобще има, въпреки че силно ме съмнява да има нещо.
Защо отворена биопсия, а не кор биопсия вече е интересен въпрос, и защо са пропуснали ЯМР-то не се наемам да коментирам. Кор биопсията е стандарт от 30 години, направо е смайващо че в България продължават да си я карат както преди 40 години някой хирурзи. Разказваха ми за случай, един от много хвалените светила в София, как ги мята на операция без биопсии. Идва жена от Шумен при въпросното светило,  на жената има направен един ехограф и нищо друго, той дори не я гледа на ехограф лично, а директно я оперира. И това е едно от имената, които се водят за голяма работа в хирургията и масово се натискат при тях за операции.

# 85
Момичета, на някоя да се е случвало да е с лека хрема и кашлица по време на лъчетерапията? Не ми се иска да ме отлагат, достатъчно се забавих с лечението.
Аз бях с летен грип със сополи и температура и не ми я спряха. Казаха до 38 градуса може да си правиш процедури. Казаха да си вземам прахчета и вит.С. Дори с ниските левкоцити не ми я спряха. Бият ми инджекциите и продължават. Обаче правят по три дни профилактика и с почивните се натрупва пет дни прекъсване, което не е хубаво. Ти къде я правиш лъчетерапията?

# 86
Така е, haidi, принципно тумор под 2 см. подложи на операция, но не знам като е her 2  полож. дали не трябваше неадювантна химия, нали се води по- агресивен. А и има интервю на Доц.Консулова, в което казва, че неадювантната терапия е важна и за да се прецени действието на химията. Има случаи на резистентност, напр. познато момиче, което се оказа резистенно към червената химия, туморът е бил 3 см, а след 4 химии - 5 см. За разлика от неадювантната химия, при адювантната може само да предполагаме и да се надяваме, че действа химията, но няма как да знаем. Дали е налице пълен патологичен отговор може да се каже единствено при операцията след изследването от патолога. В случая при мен след химията не се предвижда операция. Взимам и предвид, че при разширената ми операция бяха открити разхвърляни огнища от 1 мл., 3 мл.  и 4 мл. от инвазивния тумор, които се опасявам, че са разпръснати след първоначалното рязане на тумора, тъй като има други такива случаи. Много се надявам това да са били единствените разпръснати огнища, в гърдата да няма другаде такива от 1 мл. или поне химията и лъчето да стопят всичко възможно останало, но никога не се знае. Относно липсата на корбиопсия, ЯМР и т.н - така работят в КОЦ Пловдив, което за съжаление впоследствие разбрах, че е неправилно.

# 87
Vinci, случаи има всякакви. Не забравяй, че освен херцептина имаш и хормони на финал. Направила си предостатъчно. Дори всичко да изрежеш, да облъчиш, да отровиш, пак нямаш гаранцията, която търсиш. Знаеш ли, понякога с натрупването на химията това тревожно депресивно състояние се явява като страничен ефект, всички сме го минали. Вярно е, че малко сме оставени сами да решаваме и до известна степен участваме в ръководенето на лечението си, то от там идва и проблемът. Всичко скоро ще ти бъде зад гърба и няма да има помен от рака, но ако продължаваш със съмненията и контрола, ще се появят други тревоги с времето, дали не си си развалила други органи от терапиите и никога няма да си в мир, така че опитай да се отпуснеш по течението,  не всичко зависи от нас.

# 88
Обикновено, по голям брой патологичен отговор се наблюдава при ХЕР позитивния и тройнонегативния рак, хормонзависимите тумори са по трудни на химиотерапия, там е по сложно, доста по малък брой патологични отговори се наблюдават, като при тях е по висок броя на лимфните възли, които остават резидуални, с неизчистен рак. Има два вида патологични отговори, в гърдата и в аксилата. Пълен е когато и двете области са чисти.
При ХЕР позитивния и тройнонегативния рак при патологичен отговор в гърдата, на 80 процента се наблюдава и такъв в аксилата, докато при хормон зависимите тумор, ако има патологичен отговор в гърдата, на 40 процента остава резидуални метастатични възли в аксилата. Нещо такова бяха цифрите.
Тази твоята позната, която не е реагирала на червената химия, с какъв вид рак е била?
Случаи има всякакви,и аз мога да ти изкарам веднага пет негативни сценария, които съм чула при други пациенти. Ти не се фокусирай върху ония 15 процента, щото ми се струва, че там си се вторачила, които няма да дадат отговор на химиотерапията при ХЕР, а се фокусирай върху 85-те процента. Сто процента гаранция никой не може да ти даде. Ако ще десет години да си на Херцептин, Перджета, Кадцила, Карбоплатина , Доцетаксел, червена химиотерапия и каквото се сетиш, и да мастектомираш и двете гърди. Малко по ведро, живееш в 21 век и имаш достъп до най новите лекарства. Ако бяхме в 19 век щяхме да сме се простили и с части от ребрата, и без химия, Херцептин, Перджета и лъчетерапия. Не можеш да контролираш лечението, опитай се да се освободиш от тая свръх тревожност,щото ще си докараш нови здравни проблеми. Ако искаш да редуцираш риска от повторна проява на рак, спортувай. Според израелско проучване, спорта редуцира риска от завръщане на болестта до 70 процента. Всеки ден по 10000 крачки, ако не можеш - 30 минути гимнастика, плюс малко силови тренировки. Спорта ще ти помогне да овладееш и страхът и тревожността.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 17:37 от haidi

# 89
Момичета, освен Вела, има ли други с лобуларен или окултен карцином? При вас каква операция имаше и имахте ли предоперативна ХТ? На мен след третата червена ми правиха ехограф и се прецени, че няма кой знае какво действие от нея, затова ми смениха още три бели химии. Съответно съм с хормонален, хер-отрицателен лобуларен, но аз съм много притеснена, защото ми е G3, нискодиференциран, плеоморфен...доста гадничко. И сега изведнъж имам още една трета бяла химия и след това трябва операция да правя. А аз имам заразени ЛВ в дясната мишница почти всички, и в ключицата - 3 броя. Сега не знам от бялата химия дали ще има отговор, но нещо съм се отчаяла и не знам кое е правилното. Обясниха ми, че ще имам лъчетерапия на ЛВ. По спешност запазих часове за д-р Василева и Хатър, да чуя тяхното мнение каква операция препоръчват, брака гените ми е отрицателен теста, а аз съм толкова изплашена, че искам и двете гърди да махна... Дълго стана, но ако има такива от вас с лобуларен рак, понеже той е по-особен без образувания, ще е добре да ми споделите какво сте направили.

Общи условия

Активация на акаунт