Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 75 636
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Благодаря за бързия отговор. Доктора е онколог, ще видим утре какво ще й обясни.

Понеже и двамата ни родители си отидоха от рак (но те бяха над 80 годишни) и ние със сестра ми вече сме малко увредени психически и сме на принципа всичко, което може да се отреже да се маха дори и профилактично.

# 856
Gozgonzola, както пише Alatea, първо биопсия щом има съмнение. Резултатът от изследването на материала (имунохистохимия) е много важен, защото дава насоки как е редно да се действа по-нататък - дали да се оперира веднага или преди това да се атакува с химиотерапия.

# 857
  • Добрич
Gorg0nzola, съжалявам за родителите ви!
През нашето съвремие медицината напредна много и ракът вече е лечим и в напреднал стадий.

Казваш, че искате да се махне всичко.  Ако туморът е мултофокален се прави мастектомия. Тогава  много удачен вариант е тя да бъде с едномоментна реконструкция. Ако има голяма вероятност за унаследяване може да бъде двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция.

Задължително попитайте каква ще е биопсията. Вече са написали, трябва да е кор биопсия.

Ето най-общо задължителните съществени стъпки:

Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4000 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог.

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

# 858
  • Варна
Момичета,някой знае ли,при др.Вълкан Иванов,ако отидеш с направление,биопсията и хистологията минават ли по каса или са платени.Ако може и цена.

# 859
Gorg0nzola, привет!

Много от дамите тук вече споделиха този съвет, но нека го повторя и обясня по начин, който (поне за мен) е разбираем. Не бързайте с операцията, НО бързайте с всичко друго, както бе описано от другите момичета. И дай Боже да се окаже доброкачествено!

Изчакване с операцията и започване с Неоадювантната терапия (лечение преди операция) вече се счита за международен стандарт в много случаи, защото позволява на онколога директно да наблюдава реакцията на тумора към лечението, предоставяйки информация за неговата ефективност и насочвайки по-нататъшното лечение. За разлика от това, при адювантната терапия (лечение след операция) туморът вече е премахнат преди започване на лечението, което не оставя видим обект за оценка на реакцията. Въпреки това, някои лекари все още следват остарели протоколи и директно пристъпват към операция, без биопсия или неоадювантна терапия.  

Ако вашият лекар ви съветва да се подложите директно на операция, ви съветвам да потърсите второ мнение. Можете да се обърнете към много от препоръчаните лекари в този форум (аз се доверих на д-р Виктор Йорданов, д-р Вълкан Иванов и д-р Мила Петрова ♡)

Освен това, преди биопсията попитайте за маркиране с клип на тумора – това е важна стъпка, която може да се направи по време на биопсията или в отделна процедура, НО задължително преди започване на химиотерапия (става много бързо). целта е да се маркира местоположението на тумора, така че ако туморът реагира добре на химиотерапията и се свие или изчезне, хирургът ще знае точно къде да оперира след края на Неоадювантната терапия.

Това позволява изваждане (само) на тъканта за патологично потвърждение на отговора на терапията (при определени условия, разбира се). Без тази стъпка мастектомията се превръща в единствена опция, която в някои случаи не е неизбежна.

Късмет и не се колебайте да потърсите подкрепа тук!

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 07:35 от DaiaD

# 860
  • София
Благодаря много на всички с полезното инфо!
Като изчетох и вас и повече из нета, наистина си дадох сметка, че стъпките около биопсиятъа са полезни, а не само щадяща рутина, но в първия момент реакцията беше такава.
Лимфните възли доколкото разбрах са чисти, но не съм присъствала на прегледите и нямам представа как е направено това заключение.
Днес ще е кор биопсията (поне да се отмята преди празниците), надявам се да е направена по най-професионалния начин.
Има ли болка след като отпусне упойката? (За синината разбрах)
Сега пак ще си направя един списък какво трябва да пита доктора.

# 861
  • Sofia
Пожелавам добри резултати!

Относно болката. Да, има някаква болка, която отшумява до няколко дни и не е нужно обезболяващи. Поне при мен беше така.

# 862
При мен нямаше болка по време и след кор биопсията. Това, че лимфните възли изглеждат чисти, е чудесно. Възможно е следствие на биопсията някой лимфен възел да се увеличи, което ще се види на ЯМР, НО това не означава, че е заразен, което пък ще се потвърди от ПЕТ скенера.

Аз бих запазила часове за ЯМР (в сити Клиник или Токуда) отсега и за преди празниците, което предвид заетостта  ще е след 2-3 седмици. До тогава ще са излезли резултатите от биопсията. Дай Боже, да е доброкачествено и просто да откажете часа в последния момент, пък на някой ще му дойде добре дошъл.

ПЕТ скенерът ще се насрочи от онколога, след резултата от биопсията и паралелно с ЯМР.

Предполагам е възможно да бъдете със сестра си на консултациите, ако на нея ще и е по-комфортно така. Аз бях сама в 99% от случаите и си давам сметка, че близък с тефтер до мен, щеше да е от голяма помощ.

Но пък тази група страшно много ми помогна Simple Smile

Късмет и спокойствие!

Благодаря много на всички с полезното инфо!
Като изчетох и вас и повече из нета, наистина си дадох сметка, че стъпките около биопсиятъа са полезни, а не само щадяща рутина, но в първия момент реакцията беше такава.
Лимфните възли доколкото разбрах са чисти, но не съм присъствала на прегледите и нямам представа как е направено това заключение.
Днес ще е кор биопсията (поне да се отмята преди празниците), надявам се да е направена по най-професионалния начин.
Има ли болка след като отпусне упойката? (За синината разбрах)
Сега пак ще си направя един списък какво трябва да пита доктора.

# 863
Здравейте, момичета.
Сигурна съм, че тук ще намеря най - много съвети за моето състояние и последващите стъпки.
Всичко започна през април тази година след спонтанно изтичане на прозрачно - жълтеникав секрет от едната гърда. Два месеца по - рано бях на ежегодната си ехография в Токуда, където освен малки кисти под 5 мм не се откри нищо. След изтичането на секрета, още на другия ден бях при Марков, който направи преглед и с ръце и с ехограф, нищо не видя и каза, че при мен има само леко разширени канали на тази гърда и щом секретът е жълт, нямало проблем. Същата седмица реших да вЗема и още едно мнение от Виктор Йорданов, който също не намери нищо обезпокоително. Този секрет продължи да изтича, основно около овулацията и преди цикъл, когато гърдите ми бяха напрегнати. Август месец бях болна от ковид и няколко дни след него ми се появи секретът, но този път беше ръждив. Беше еднократно с такъв цвят. Отидох отново при трети мамолог - отново нищо на ехографа, предложи да направим микробиология на секрета, където излезе някаква бактерия. Пих 14 дни антибиотик, но секретът продължи - факт, много по -рядко и като че ли вече не изтичаше спонтанно, а веднъж месечно си виждах петънце на пижамата - жълтеникаво, даже леко зеленикаво. По групите обаче разбрах, че трябва да се направи цитология, която никой досега не ми предложи. Миналата седмица бях отново при Виктор Йорданов, видя секрета в единия канал, който каза, че е разширен и по мое настояване с пункция взе секрет, който занесох за изследване. Резултатът обаче е притеснителен - не се откриват атипични клетки, но пише умерен полиморфизъм и хиперхромни ядра. Йорданов ме изпраща на хирург с препоръка за по - голямо спокойствие да се отстрани само целият канал. Съответно аз вече не знам на кой свят съм. Предстои ми консултация с Д-р Василев за първи път и да видим какво е положението.
Някой има ли с подобна история? Някакви съвети и препоръки?

# 864
  • Добрич
SVS, за сега все още нямате диагноза, не бързайте "да си я поставяте сама". Казвате, че според изследването няма атипични клетки, а в същото време пишете в темата за рак на гърдата и казвате "аз вече не знам на кой свят съм"...
 Посетила сте 3-ма лекари, които не откриват причина за сериозно безпокойство.
Д-р Виктор Йорданов е изключително добър лекар и с дамите в темата споделяме само положителни мнения за неговата работа.
Със сигурност имате някакво нарушение, щом се отделя секрет. Дано това да бъде обикновен възпалителен процес.
Страхът и паниката не са добри съветници.
Желая Ви здраве и на първо време - успокойте се.

Може би е добре да се направи ЯМР.

# 865
SVS, за сега все още нямате диагноза, не бързайте "да си я поставяте сама". Казвате, че според изследването няма атипични клетки, а в същото време пишете в темата за рак на гърдата и казвате "аз вече не знам на кой свят съм"...
 Посетила сте 3-ма лекари, които не откриват причина за сериозно безпокойство.
Д-р Виктор Йорданов е изключително добър лекар и с дамите в темата споделяме само положителни мнения за неговата работа.
Със сигурност имате някакво нарушение, щом се отделя секрет. Дано това да бъде обикновен възпалителен процес.
Страхът и паниката не са добри съветници.
Желая Ви здраве и на първо време - успокойте се.

Може би е добре да се направи ЯМР.

Вела, благодаря за отговора. Да, нямам диагноза все още, но реших да попитам в тази тема, защото не изключвам и лоша такава и идеята беше да разбера, дали някоя дама не е минала по сходен път с моя. Изказах се така, че не знам на кой свят съм, защото го мисля от толкова време, притеснявам се. Благодаря за съвета за ЯМР.

# 866
  • Sofia
SVS, пожелавам тревогите ти да са напразни! За д-р. Виктор Йорданов съм чувала само добро. Като специалист, можеш да му се довериш.

Момичета, да споделя, че канала, който Malin4e сподели за възстановяване след операция много ми помогна. След операцията се бях сковала и не можех да си вдигам ръцете дори и на 90 градуса. Но, схемата на упражнения е изключително успешна и ето месец след операцията подвижността ми е почти на 100% възстановена. С помощта на Бог лека полека си възвръщам предишната форма.
Та, ако има възможност да се прикачи линк в началото на темата в частта с упражнения, мисля че ще е полезно.

Благодаря ти, Malin4e!

Оставям линк към канала.
https://www.youtube.com/@breast-cancer-rehab

Благодаря!

# 867
Кати, точно навреме ми е твоя пост, защото аз съм в процес на раздвижване след операцията, но не много успешно и все още не мога да си вдигам ръката, а трябва да е подвижна за лъчетерапията.
Момичета, аз да ви споделя накрая... На 14 ноември ми беше операцията. Въпреки всичките образни /няколко ехографа, мамография, скенер с контраст, ЯМР, ПЕТ скенер/ , дори и след ХТ и преди операцията направих второ ЯМР при Виктор Йорданов и там също в гърдата нищо не се видя, а под мишницата си имаше заразени ЛВ. И, О, чудо - излезе ми хистологията и накрая в гърдата се намери тумор 15мм. Също от 21 извадени ЛВ - 15 са заразени /това много ме плаши и притеснява и изобщо не знам имам ли шанс някога да имам ремисия/. Хистологията и имунохистохимията почти се потвърдиха с тези от преди операцията, а вярвам, защото са правени от д-р Факирова. И така, накрая пъзелът се разплете и донякъде се успокоих, че все пак в гърдата е имало тумор... Но ми обясниха, че има лобуларни тумори, които никак няма да се видят, евентуално само на ехограф и то ако специално знаеш къде да го гледаш.

# 868
Женя,как така толкова образни диагностики и тумор не се е видял? 😱

# 869
Привет, готини Simple Smile
Писах на модераторите, ще проследя дали и кога ще качат линк.
Много сила и несломим дух пред предизвикателствата на болестта ви желая, особено на по-новичките.. Прегръдки от мен и съм сигурна, че всички проблеми и отворени въпроси, които стоят сега пред вас ще намерят своето решение и ще оздравеете напълно! Сигурна съм в това Simple Smile
Heart

Общи условия

Активация на акаунт