Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 75 633
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 870
Женя,как така толкова образни диагностики и тумор не се е видял? 😱
Ами ей така, кой ли не ме гледа, как ли не ме гледаха. Още в Пловдив Иванов три пъти ме вика да ме гледа. После ме прати при Йорданов за второ мнение на ямр-то и мамографията от Пловдив. Виктор Йорданов даже ми прави биопсия на едни съмнителни участъци в гърдата и бяха чисти. После пет скенер, Бочев го гледа за второ мнение. В ДЪрвеница ехограф и скенер с контраст. После след ХТ и преди операцията сега Консулова ме прати при Виктор Йорданов специално, вместо при тях /даже поради тази причина си платих ямр-то/ и НИЩО. Навсякъде се виждаха заразени лимфни възли почти всички под мишницата а в гърдата нищо. До сега, когато на операцията все пак излезе къде е ключът от бараката. Това е - лобуларен карцином не се виждал на образни и така.

# 871
Женя, правилно ли съм разбрала, че тези 15мм (предполагам остатъчни след химията) не са се виждали никъде? И 15 заразени ЛВ след ХТ ли? Ти реално само заради ЛВ ли си била на химия?

# 872
Женя, на мен ми се струва, че вече всичко е изрязано след операцията или изтрепано от химията, нали така? Значи защо да не си в ремисия? 🙂 Кофти работа с лобуларния невидим. Добре че настояваше за действия!

# 873
При мен също на ямр, което сама инициирах преди операцията,, НЕ СЕ ВИДЯ НИЩО!, а съм имала остатък около 1 см, също потвърден от др Факирова и от Терзиев от исул. Щом не са ги видели на образно, значи терапията е действала страхотно и ги е омаломощила.

# 874
Женя,как така толкова образни диагностики и тумор не се е видял? 😱

Както и моят не го видяха
Имах късмет,  че беше в отстранената тъкан след първата операция

Чета ви, но ми е толкова натоварено,  че едва дишам
Още 8 дни работа и после 2 седмици почивка

Направо забравих,  че съм оперирана
Толкова бързо се възстанових, че забравям понякога да се пазя

Светли празници от мен и дано пишем тук само с добри новини Hug

# 875
Jjjenq, направо ме смая, явно нищо не е сигурно! А каква ти беше химията, с какви лекарства  и колко вливки ?

# 876
  • Sofia
Женя, бързо възстановяване от операцията. Вече всичко е махнато и само положителна нагласа и вяра, че ще оздравееш.

Серията от упражнения много ми помогнаха.
От 0 до 3 седмици ги правих стриктно по 3 пъти на ден. Сега съм на следващите от 3 до 6 седмици.

Anonymous 78, благодаря ти!

# 877
  • София
Женя, срещала съм през годините хора с разсейки в доста лимфни възли, живи и здрави са и досега. Настрой се положително и бой по гадта!

Иначе, моят втори е лобуларен, но аз сама си го напипах, беше доста повърхностен. От мамографията нищо не се разбра, доц. Йорданов направи ЯМР и пак не беше сигурно на 100%, натрупваше контраст, но не достатъчно. До хистологията нямаше категорично мнение, а след нея излязоха още 2 фокуса по-малки.

# 878
Женя,вярвам, че всички болки и тревоги,които си преживяла до тук,са били за да те направят по-силна и борбена,най-тежкото от пътя е зад гърба ти...И още един пример,че не всеки и всичко попада в статистиката...При дъщеря ми пък нито едно образно(ЯМР,Скенер с и без контраст,не откри заразени ЛВ,даже ги виждаха в норма)Нейните заразени са 12...но няма място за униние.Да,налага се смяна в терапевтичния план(поне при нея),вероятно и при теб ще има корекции,така да се каже,това е вашия нов старт...приемаш ,че ти просто си по-специална,важно е всичко да завършва добре и да се радваш с пълно сърце на всички прекрасни моменти ,които ти предстоят...
Когато близки и познати ,почнат да ми дават примери,кой ,колко хора познава с рак на гърдата,кой,колко и как се възстановил..(разбира се,страничния наблюдател,хич и хабер си няма от многото лица на тази болест),аз им отговарям,че моята дъщеря ми е единствена...,случаят и е специален,и по специален път ще извърви битката,и ще излезе победител..това е в който вярвам,и най вече вярва и тя самата...Вярвайте момичета,всички сте специални,колкото и да се припокриват диагнозите,тревогите и успехите..Много радостни трепети и блясък в очите ви,пожелавам!

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 09:01 от неда2

# 879
Hope, да този тумор 15мм преди операцията не се видя никъде /а не се знае преди ХТ дали не е бил и с друг размер/. РЕално ХТ ми беше назначена заради заразени ЛВ под мишницата от 1,2,3 ниво почти всички и 3 броя супраклавикуларни ЛВ. Като преди химията под мишницата имах няколко възела около 30мм, след химиите останаха по 7-8мм.  Понеже моят рак е хормонален, ХЕР2-негативен химията обикновено не е много ефективна и само и единствено заради локалното разпространение се назначи. Бяха ми назначени 4 червени ХТ, но след третата се установи, че почти няма промяна в ЛВ и смениха на още 3 бели химии - те като че ли имаха повече действие, защото от тях усетих свиване на топката под мишницата. След химиите съм на золадекс и аримидекс.
Благодаря на всички за окуражаването. Моят мъж казва, че все ще намерят нещо да ме оправят. Аз донякъде колкото и да е гадно имах усещането, че операцията ще даде отговор на всичко и се радвам, че реших да си махна гърдата. Защото при липсата на тумор ми предлагаха и друг вариант - облъчване на цялата гърда и само лимфна дисекция за мишницата. Та така, мили момичета, моят объркан случай донякъде се разплете. Сега има шанс да се промени плана на лечение действително, защото като ходих на консултация при лъчетерапевт, той ми обясни, че такова малко туморче дава вид на много агресивно с толкова заразени ЛВ. И каза първо да се консултирам с Консулова, защото понякога след операция назначават опашка от още ХТ и чак след това да се пристъпи към лъчетерапия, ако тя прецени. Засега съм се концентрирала в това да се раздвижа и да се възстановя, че още съм като робокоп.

# 880
Здравей, SVS. Аз бях с подобни симптоми и подценяването им ми донесе много неприятности. В рамките на година три пъти ходих на лекар - трима различни лекари ми обясняваха, че не е проблем и че е на хормонална основа, защото съм на 46 и вероятно влизам в критическата. Първия път ми правиха мамография, а следващите два пъти ме гледаха с ехограф. Месец след последния преглед пак ме стегна шапката и отидох на четвърти лекар, който вече назначи биопсия и оттам излезе умерено диференциран дуктален карцином, хормонзависим,  HER2 отрицателен. Оказа се болест на Пейджет, рядко срещана, но агресивна болест. Оперираха ме, там лъснаха и 5 заразени лимфни възела, така че минах и химиотерапия, и лъчетерапия. Сега съм на хормонална терапия.
Според мен трябва да направиш ЯМР и ако има нещо съмнително - биопсия. Или просто попитай как може да се изключи Пейджет, за да си спокойна. Пожелавам ти от сърце да е нещо съвсем безобидно.

# 881
Здравейте момичета. Имам въпрос , може би ще ми помогнете. Откриха ми РМЖ септември, на 24 октомври ми беше операцията-двойна мастоктопия с поставянето на импланти в една операция. С 2 дренажа бях малко повече от 3 седмици. След махането на дренаците получих зачервяване и малко подуване долу на лявата гърда и между двете гърди. Две седмици ме третират с антибиотици. Червеното намаля, има малко подобрение и до там. Все още си стои. Докторите-пластичният хирург и инфекциозни болести, казват, че не е инфекция на импланта, но не минава. Някоя от вас да е имала този проблем? Благодаря ви ! Желая на всички вас, силни момичета пълно оздравяване!

# 882
Здравейте, включвам се за първи път с въпрос. Имунохистохимия се прави когато вече е ясно, че е злокачествено образувание или и за да се разграничи доброкачествено от злокачествено?

# 883
Привет SosiBG,
Хистология, включително Имуногистохимията (IHC) се прави при съмнение за рак на гърдата, като освен определяне дали образуванието е доброкачествено или злокачествено, във втория случай се откриват специални протеини в туморните клетки. Тя помага да се разбере дали ракът е хормон-зависим (ER/PR) или HER2-положителен (като най-новите стандарти разглеждат и HER2-low, до скоро разглеждан като негативен. Тази информация е критична за определянето на най-подходящото лечение. Без IHC лечението не може да започне, защото тази информация е ключова за избора на правилния терапевтичен подход.

Здравейте, включвам се за първи път с въпрос. Имунохистохимия се прави когато вече е ясно, че е злокачествено образувание или и за да се разграничи доброкачествено от злокачествено?

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 19:24 от DaiaD

# 884
Здравей, SVS. Аз бях с подобни симптоми и подценяването им ми донесе много неприятности. В рамките на година три пъти ходих на лекар - трима различни лекари ми обясняваха, че не е проблем и че е на хормонална основа, защото съм на 46 и вероятно влизам в критическата. Първия път ми правиха мамография, а следващите два пъти ме гледаха с ехограф. Месец след последния преглед пак ме стегна шапката и отидох на четвърти лекар, който вече назначи биопсия и оттам излезе умерено диференциран дуктален карцином, хормонзависим,  HER2 отрицателен. Оказа се болест на Пейджет, рядко срещана, но агресивна болест. Оперираха ме, там лъснаха и 5 заразени лимфни възела, така че минах и химиотерапия, и лъчетерапия. Сега съм на хормонална терапия.
Според мен трябва да направиш ЯМР и ако има нещо съмнително - биопсия. Или просто попитай как може да се изключи Пейджет, за да си спокойна. Пожелавам ти от сърце да е нещо съвсем безобидно.

Благодаря, че писа, както и за насоките! Мога ли да си направя ЯМР без да е назначен от мамолог?

Общи условия

Активация на акаунт